Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan'a ret kararının ardından hazırlanacak gerekçede: ‘Suç fiili yok, takipsizlik var’

        SALİHA ÇOLAK / ANKARA

        4 eski bakanın Yüce Divan’da yargılanmasına gerek görmeyen AK Partili 9 üyenin oylarıyla alınan “ret” kararının ardından gerekçe hazırlanıyor. TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı Köylü’nün onayıyla hazırlanacak gerekçede “mevzuat”, “takipsizlik” ve “suç fiili” vurgusu öne çıkacak.

        TBMM’de 4’ü CHP’li, 1’i MHP’li 14 kişilik soruşturma komisyonunun AK Partili 9 üyenin oylarıyla aldı “4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesine gerek olmadığı” yönündeki kararın gerekçesinde mevzuata işaret edileceği, suç fiilinin oluşmadığı görüşüne vurgu yapılacağı belirtildi.

        Gerekçede, 17-25 Aralık operasyonuyla gündeme gelen iddialarla ilgili yargının takipsizlik kararının da anımsatılacağı öğrenildi. HABERTÜRK’ün aldığı bilgiye göre TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı AK Partili Hakkı Köylü’nün onayıyla hazırlanacak gerekçede özetle şu başlıklar öne çıkacak:

        MEVZUATA UYGUN: Ortada suç oluşturacak fiil yok. İran ile Halk Bankası üzerinden yapılan altın ve dış ticaret işlemleri tamamen mevzuata uygun.

        TAKİPSİZLİK KARARI: Altın kaçakçılığı, rüşvet ve nüfuz kullanma, görevi kötüye kullanma gibi suçlamaları kapsayan 17-25 Aralık operasyonuyla gündeme gelen iddialar konusunda yargı takipsizlik kararı verdi.

        SUÇ FİİLİ OLUŞMADI: Yargı, hiçbir suç işlenmediğine, herhangi bir suç fiili oluşmadığına karar verdi. 4 bakana isnat edilen suçların ve eylemlerin oluşmadığı, gerçekleşmediği belirlendi.

        EYLEM İSPATI YOK: Eylemlerin ispat edilmemiş olması, tam aksine gerçekleşmediklerinin tespit edilmiş olması durumu ise Yüce Divan’a sevke yer olmadığı yönünde bir kararı gerektirmektedir.

        YETKİSİNDE DEĞİL: Bakanlara isnat edilen suçlamada iddia edilen eylemlerin rüşvet kapsamına girebilmesi için bu eylemlerin kendi yetkileri içinde olması gerekir. Halk Bankası’ndan sorumlu bakan hakkında hiçbir iddia dile getirilmezken Halk Bankası üzerinde hiçbir yetki ve sorumluluğu bulunmayan 3 bakanı suçlamak, Halk Bankası’nın yasal ve milli çıkarlarımızla uyumlu faaliyetleri yönünden töhmet altında bırakmak olur. Halkbank Teftiş Kurulu raporları ve bilirkişi raporlarında 2013’te Gana’dan uçakla gelen altınlarla ilgili takipsizlik kararları var.

        DİNLEMELER GEÇMİŞ TARİHLİ: Tapelerde geçmiş tarihli dinlemeler var. Süre bitiminden sonra dinleme yapılmış. Önce dinlenmiş, sonra karar alınmış ya da kararın bitiminden sonra da dinleme yapılmış. Aynı IP adresinden 12 ihbar yapılmış. “Kim?” diye araştırılmamış. Teknik takip, fiiller gerçekleşmeden onaylanmış, teknik takip süresi uzatılmış.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ