Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Öğrenciye şiddeti nasıl önleyeceği derste öğretilecek

        Selvi ÇELİK / HT GAZETE

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Avrupa Birliği’nin (AB) birlikte yürüttüğü Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi kapsamında getirilen önerilerden biri “model okul” oluşturmak, diğeri de şiddetin önlenmesinin öğrenilmesi programının müfredata girmesini sağlamak. Proje kapsamında şiddetin önlenmesi için oluşturulacak “Model Okulun Temel Özellikleri” bir rapor halinde hazırlandı. Şiddetten arındırılmış bir okul ve öğrenciler için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

        FARKINDALIK OLUŞSUN: Okul, şiddet içeren davranışın boyutu ve öğrenciler üzerindeki etkisi konusunda ortak anlayış geliştirilmeli. Yani öğrencilerde şiddete yönelik bir farkındalık sağlanmalı.

        TARAMA YAPILMALI: Okulda şiddet taraması yapılmalı. Şiddet içeren davranışlar düzenli aralıklarla okul tarafından incelenmeli ve şiddetin önlenmesine yönelik okul içi değerlendirme yapılmalı.

        OLUMLU VE OLUMSUZ DAVRANIŞ: Olumlu sosyal davranışlar ve engellenmesi gereken olumsuz sosyal davranışlar anlatılmalı.

        ŞİDDETTEN UZAK ORTAM: Şiddetten uzak bir eğitim ortamı oluşturulması için şiddetin sebepleri hakkında çalışmalar yapılmalı, strateji geliştirilmeli.

        LİDERLER ÖRNEK OLMALI: Sınıf başkanlığı gibi liderlik pozisyonundaki öğrenciler ve okul yöneticileri davranışlarıyla örnek olmalı.

        SIFIR TOLERANS: Şiddet içeren davranışlara sıfır tolerans gösterilmeli.

        OKULDA OKUTULMALI: Şiddetin önlenmesinin öğrenilmesi programı okullarda okutulmalı ve ulusal müfredata entegre edilmeli. Öğrenciler kendilerinin fiziksel ve duygusal zararlardan korunduklarını hissetmedikleri takdirde, sahip oldukları tam kapasitede öğrenemeyecekler.

        DEMOKRATİK KATILIM: Öğrencilerin okul organizasyonuna demokratik katılımı sağlanmalı. Öğrenci birliğine ve okul meclislerine sorumluluk verilmeli, strateji geliştirmede rol almaları sağlanmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ