Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İşverenler meslek liselerine güvenmiyor

        HT GAZETE

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) mesleki ve teknik liselerle ilgili hazırladığı rapor bu okulların hem akademik hem de mesleki durumlarını ortaya koydu ve “iş dünyası ile bağların güçlendirilmesi” önerisi çözüm olarak sunuldu. İşte rapordan başlıklar:

        YALNIZCA YÜZDE 6: 2013 yılında üniversiteye giriş sınavına başvuran 611 bin 817 mesleki ve teknik lise öğrencilerinden yalnızca yüzde 6’sı yani 36 bin 709’u 4 yıllık bir lisans programına yerleşebildi.

        ÖĞRENCİ SAYISI KALABALIK: Genel ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayı 28, meslek liselerinde 34. Çünkü bu okullara fiziki yatırım yapılmıyor.

        İSTİHDAM DİĞER MEZUNLARA: Tarım, sanayi, hizmet ve inşaat sektörlerinde genel lise mezunları, meslek liselilerden daha fazla istihdam ediliyor.

        İŞVEREN ALGISI: Okullar sadece örgün eğitim yapılan kurum olarak algılanıyor. İşveren bu okulları ürün geliştirme, yeni beceriler kazanma ve mevcut becerileri geliştirme konusunda bir merkez olarak görmüyor.

        ÇÖZÜM İŞ DÜNYASINDA: Piyasanın ihtiyaç duyduğu niteliklere uygun öğretim programları oluşturulmalı.

        MESLEK HARİTALARI: Orta ve uzun vadeli sektör projeksiyonları oluşturularak, meslek haritaları çıkarılmalı. Sektörel ve bölgesel öncelikler belirlenmeli. Öğrencilerin öğrenimleri boyunca elde ettikleri kazanımları gösteren sertifika ekleri hazırlanmalı.

        DESTEK KREDİLERİ: Mezunlara işyeri açma konusunda destek kredileri verilmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ