Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Puanı tutturan işletme öğrencisi mühendisliğe geçecek

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        YÖK, 5 milyon üniversiteliyi ilgilendiren bir karar aldı. İsteyen 2014-2015 yılı bahar döneminde de yatay geçiş yapabilecek. Ancak bahar döneminde yatay geçiş yapılmasıyla ilgili karar üniversitelere bırakıldı. Yıl ortasında da başka üniversiteye geçme ve bölüm değiştirme hakkı getiren yatay geçiş ile ilgili kurallar şöyle:

        -Bu haktan sadece Türkiye’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler yararlanabilecek. KKTC dahil yurtdışında okuyanlar yararlanamayacak.

        -Bölüm ve alan şartı aranmayacak. Öğrencinin kayıt yaptırdığı yıldaki puanları, yatay geçiş yapacağı bölümün taban puanına eşit veya yüksek olması şartı aranacak. Örneğin TM-1 puan türü ile işletme okuyan öğrenci eğer MF-4 puanı geçmek istediği fakültenin taban puanına eşit ya da yüksek ise geçiş yapabilecek. İletişim okuyan matematik öğretmenliğine, fizik okuyan uzay mühendisliğine geçebilecek. Hakkâri’de okuyan öğrenci puanı yeterse İstanbul’da bir üniversiteye geçiş yapabilecek.

        -Geçişten hazırlık, ara ve son sınıflar dahil tüm öğrenciler yararlanabilecek.

        -Bölümler arası yatay geçişlerde ders muafiyeti şartı aranacak. Öğrenci, yatay geçiş yaptığı bölümün derslerini daha önce okuduğu bölümde almamışsa birinci sınıftan eğitime başlayacak.

        -Özel Yetenek Sınavı ile kayıt yaptıranlar da yatay geçiş yapabilecek.

        -Puan eşitliği sağlanırsa önlisanstan lisansa, lisanstan önlisans programına geçebilecek.

        -Geçiş yapan pişman olursa eski üniversite ve programına dönebilecek.

        -Aday sayısı kontenjandan fazla olursa ÖSYM puanı en yüksek adaydan başlamak üzere kontenjan kadar adayın kaydı yapılacak.

        -Sınavsız geçişten yararlanarak yerleşen öğrenciler de yatay geçiş yapabilecek. Bu durumdaki öğrencilerin yatay geçiş önceliklerinde taban puanlar baz alınacak.

        -Öğrencinin geçmek istediği bölümde, öğrencinin halen öğrenim gördüğü bölümde kayıt yaptırdığı yılda, öğrenci kabul edilmemişse geçiş yapılamayacak.

        -Öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerekecek.

        VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE YATAY GEÇİŞ

        -Başvuruların değerlendirilmesinde başarı şartı yok, sadece puanlar önemli.

        -Vakıf üniversitelerine yatay geçiş işlemlerinde öğrenciler ücretli programlara yatay geçiş yapabilecek. Burs verip vermeme kararı üniversiteye ait olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ