Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı HSYK, yeni atanan hâkim ve savcıları da kapsayan yetki kararnamesi için kolları sıvadı 888 kişilik kararnameden sonra sıra ‘yetki’lerde

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        HSYK, yeni atanan hâkim ve savcıları da kapsayan yetki kararnamesi için kolları sıvadı. Yetki kararnamesiyle hâkimlerin yeni görevleri ile mahkemeleri belirlenecek.

        Yeni kararname ile çok sayıda ilin Adalet Komisyonu Başkanı ile bazı sulh ceza hâkimleri de değişecek. Kararname ile önemli davalara bakan mahkemelerin heyetlerinde de önemli değişiklikler yapılacak. Kararnamenin binin üzerinde yargı mensubunu kapsayacağı ifade ediliyor.

        HSYK 1. Dairesi, hâkim ve savcılardan yetki taleplerine ilişkin dilekçelerini, HSYK Genel Sekreterliği’ne pazartesi gününe kadar vermelerini istedi. HSYK için bu taleplerin bir bağlayıcılığı bulunmuyor. HSYK 1. Dairesi, hâkimleri talepleri dışındaki mahkemelerde de görevlendirebiliyor. Kararname ile büyükşehir adliyesinde görev yapan çok sayıda Adalet Komisyonu Başkanı da değişecek.

        Adalet Komisyonları, adliyelerde görev yapacak personelin atama ve disiplin işlemlerine bakıyor. Komisyon, herhangi bir nedenle görevine gelmeyen hâkimin yerine geçici olarak atama yapabiliyor. Son kararname ile görev yerleri değiştirilen 126 ağır ceza mahkemesi başkanının yerine de yeni kararnameyle atama yapılacak. Bunların arasında İzmir’deki “Askeri Casusluk” davasına bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi de bulunuyor. Bu mahkemenin başkanı Atilla Rahman, tenzili rütbe ile Torbalı Hâkimliği’ne atanmıştı.

        EK SULH CEZA HÂKİMLERİ

        Kararname ile gözaltı, tutuklama, mal varlığına tedbir gibi kararları veren sulh ceza hâkimlerinin bazılarının değişeceği de belirtiliyor. Artan iş yükü dikkate alınarak, İstanbul ve Ankara gibi illerde, ek sulh ceza hâkimi görevlendirilecek. Sulh ceza hâkimliklerinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru reddedilen Eskişehir Sulh Ceza Hâkimi Kemal Karanfil son kararname ile Zonguldak’a atanmıştı. Karanfil’in yerine Eskişehir Adliyesi’nden bir hâkim görevlendirilecek.

        Dinleme mahkemesi hâkimi de belirlenecek

        SON kararname ile Ankara Batı Adliyesi Hâkimliği’ne atanan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe’nin yerine gelecek isim de belirlenecek. Bu mahkeme, önleme dinlemesi ve telefon dinleme taleplerini karara bağlıyor. HSYK’nın bu yetkiyi Ankara Adliyesi’nden farklı başka bir ağır ceza mahkemesine de verebileceği kaydediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ