Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çöpten NATO yazışmaları çıktı

        Kanada Kraliyet Deniz Kuvvetleri'ne bağlı HMCS Toronto savaş gemisi, Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde bulunan Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’na liman ziyareti için geldi. Liman hizmeti aldığı öğrenilen geminin atıkları ise, taşeron bir firmaya verildi.

        Ancak firmanın atıkları götürmek için anlaştığı kamyoncu çöpleri Katı Atık Tesisleri yerine Günnücek ormanlarına bıraktı. Bölgede temizlik yapan belediye işçileri, çöplerin arasında askeri yazışmalar ve tatbikat notlarını görünce, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’na haber verdi. Aksaz’dan gelen ekiplerin yaptığı incelemede, notların NATO tatbikatı planı, yazışmaları ve ayrıntıları olduğu ortaya çıktı. Yazışmaların kırmızı kodlu olmadığı belirtildi.

        ÇEVRECİLER AYAĞA KALKTI

        Firmaya ormana çöp döktüğü gerekçesiyle 220 lira para cezası kesilerek, çöpler de yine firmaya temizlettirildi. Öte yandan, belediyenin ormanlık alanlarda başlattığı çevre temizliğinde, atıkların arasında en çok kadın iç çamaşırı ve pornografik materyaller bulunduğu öğrenildi. Yabancı askeri gemilerin atıklarının ormanlara bırakılarak çevre kirliliğine neden olması Marmarisli çevrecileri de kızdırdı.

        'ÇOK VAHİM BİR OLAY'

        Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin şunları söyledi: MÇD olarak her yıl Orman İşletme Müdürlüğü ile ormanlara atılan çöpleri temizliyoruz, Belediye de destek vermeye başladı. Günnücek orman yollarında da çevre kirliliği artmaya başladı. Bir süre önce askeri gemilerden alınan, içinde kimyasalların da bulunduğu atıkların olduğu ihbarını aldık. Askeri yetkililerle belediye olaya el koyarak, incelemenin ardından bölgeyi gemi atıklarından temizledi. Askeri gemilerden çıkan atıkların taşeron firma aracılığı ile çöp toplama merkezine götürülmesi gerekiyor. Ancak firmanın bu çöplerin nereye döküleceğini takip etmesi gerekiyor. Yeni düzenleme ile bu yönetmeliğe eklendi. Maalesef Marmaris’te ormanlık alanların moloz ve çöplerle kirletilmesinin önüne geçemiyoruz. Çöpleri taşıyan araç sürücüleri, fazla mazot ve çöp boşaltma parası vermemek için bu çöpleri ormanlık alanlara döküyorlar. Ormanlık alana bırakılan çöplerden yabancı gemilerin kimyevi tüpleri ile bazı gizli yazışmaların çıkması vahim bir olay.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ