Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "'Hazreti Peygamber hepimizin peygamberi' dedi

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin konular hakkında değerlendirmelerde bulundu, hükümete yüklendi. Hrant Dink'in ölümünün 8. yılı olduğunu hatırlatan Hamzaçebi, Dink'in ölümünün gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması gerektiğini, CHP olarak bu sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

        'ARALARINDA ANLAŞMAZLIK VAR'

        Bakanlar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Saray'ında toplanmasına da değinen Hamzaçebi, bu konuda Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında bir anlaşmazlık olmadığının görüldüğünü ifade etti. Hamzaçebi, Davutoğlu'nun önemli uygulamaların içinde olmadığını, Erdoğan'ın kendisine muhalefet partileri ile polemik görevini verdiğini, onun da bu görevi yerine getirdiğini ileri sürdü.

        'HİÇBİRİ YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞMADI'

        Bakanlar Kurulu'nun geçmişte de cumhurbaşkanları başkanlığında toplandığını, ancak hiçbir cumhurbaşkanının anayasanın kendisine verdiği bu istisnai yetkiyi yürütmeyi yönlendirmek amacıyla kullanmadığını öne süren Hamzaçebi şöyle şöyle devam etti:

        Bir tarafta Anayasanın kendilerine çizmiş olduğu sınırlar içinde kalan eski cumhurbaşkanları, diğer tarafta da 'bu anayasanın bana verdiği görev ve yetki içinde kalamam, ben hükümeti yönetirim' diyen bugünkü cumhurbaşkanı. Fark burada... Benim Sayın Davutoğlu'na önerim bundan sonra her pazartesi günü davet beklemeksizin Saray'a giderek, Bakanlar Kurulu'nu Sayın Erdoğan'ın emrinde toplamasıdır. Saray zaten sadece hükümeti değil, AKP grubunu da yönetiyor...

        '3 MİLYAR DOLARLIK MİT ARAZİSİNE TRAMPA'

        Geçen hafta TBMM'ye bir Torba Kanun Teklifi sunulduğunu, ancak Başbakan Davutoğlu'nun "Benim dönemimde artık torba yasa uygulaması olmayacak" dediğini hatırlatan Hamzaçebi, "Ya bu teklifi siz verdirdiniz, kendi sözünüzü çiğnediniz ya da grubunuza hakim değilsiniz, teklifi Saray verdirdi" ifadesini kullandı.

        Teklifin 13. maddesinin bir rant düzenlemesi olduğunu ileri süren Hamzaçebi, maddeye göre kentsel dönüşüm çerçevesinde kamulaştırılan taşınmazların idarelere tesliminin 31 Aralık 2015 tarihine kadar Gelir Vergisi'nden istisna olduğunu, yine bu taşınmazların idarelere tesliminin Katma Değer Vergisi'nden de istisna olduğunu söyledi. Hamzaçebi, "Bunun anlamı şu; İstanbul Maslak'daki 3 milyar dolar değerindeki MİT arazisi bu yasal alt yapı sağlanmak suretiyle trampa yoluyla birilerine verilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

        'UCUZ POLİTİKAYI AYIPLIYORUM'

        Davutoğlu'nun karikatür krizi nedeniyle CHP'ye yönelttiği eleştirileri de hatırlatan Akif Hamzaçebi şu ifadeleri kullandı: Sayın Davutoğlu, Peygamberimiz Hazreti Muhammed'i hicveden, hakaret olarak yorumlanabilecek, bütün Müslümanları rencide eden karikatürler üzerinden giderek CHP'yi eleştiriyor. Biz Peygamberimize hakaret ettirmeyiz. Hazreti Peygamber hepimizin peygamberidir.Davutoğlu'nun yaptığı ucuz, basit bir politika, ayıplıyorum kendisini.

        'FEZLEKEYLE AMAÇ GÖZDAĞI'

        Hamzaçebi, açıklamalarının ardından bir gazetecinin, partisinin Malatya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba hakkında 'makul şüphe' gerekçesiyle fezleke hazırlanmasına ilişkin sorusunu da yanıtladı. Ağbaba'nın geçmişte yaşanan olaylardan çıkarak değerlendirmelerde bulunduğunu, sözlerinin düşünce özgürlüğü çerçevesinde söylendiğini kaydeden Hamzaçebi, "Buradan bir suç işlediği sonucunu çıkarmak mümkün değil.Fezleke düzenlemesini son derece ağır buluyorum. Siyasetçilere yönelik gözdağı olarak görüyorum" dedi.

        'KPSS YERİNE AKPS GETİRECEKLER'

        KPSS'nin kaldırılacağına ilişkin haberlerin hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine de Hamzaçebi, şunları söyledi: KPSS Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde getirilmiş son derece objektif bir düzenleme ancak AK Parti kadrolaşmak amacıyla sürekli alternatif yollar üretmeye, bu sınavı arkadan dolaşmaya çalışıyor.Herhalde KPSS yerine; AKPS getirecekler. Adalet ve Kalkınma Partisi bu sınavı yapacak. Sorular şöyle olur herhalde; 'Ne zamandan beri AKP'lisiniz? AKP'ye kaç kez oy verdiniz? CHP'ye hiç oy verdiniz mi?'...

        "BABUŞÇU'NUN SÖZLERİ SEVİYE DIŞI"

        Hamzaçebi, AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu'nun sosyal medya hesabından paylaştığı cumhuriyete ilişkin mesajıyla ilgili soruyu yanıtlarken de şu ifadeleri kullandı: Bu açıklamaları üzüntü vericidir. Parlamento çatısı altında görev yapıyor olması, parlamento adına üzüntü vericidir. O kadın milletvekili bu ifade ettiği düşüncesini Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu bu cumhuriyete borçludur. Seviye dışı olarak değerlendiriyorum. Önce kendi milletvekilleri tarafından kınanmalı.

        '4 BAKANLI İLGİLİ SÜRPRİZ ÇIKMAZ'

        Hamzaçebi, bir başka soruyu yanıtlarken de dört eski Bakanla ilgili TBMM Genel Kurul'nda yapılacak oylamada bir sürpriz beklemediğini belirterek, oylamanın yarın ya da sonraki gün yapılmasının kendileri açısından fark etmediğini bildirdi. "Sonucu önceden belli olan bir oylamadır" ifadesini kullanan Hamzaçebi, milletvekillerinin vicdanlarıyla hareket etmelerini arzu ettiklerini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ