Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa AK Parti'li vekilden Bahçeli'ye sert sözler, Sayın Bahçeli, eğer sapık görmek istiyorsanız lütfen aynaya bakın

        AK Parti Düzce MilletvekiliİbrahimKorkmaz, yılbaşı gecesi facebook hesabından yaptığı "hazret" kelimesini içeren paylaşımına ilişkin, "Bun burada ironi yaptım" değerlendirmesinde bulundu.

        İbrahimKorkmaz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, kullandığı "hazret" kelimesiyle ilgili bazı siyasi parti başkanlarının sözleri üzerine toplantı düzenlediğini ifade etti.

        31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece, şahsi facebook hesabından yaptığı paylaşımda, kendisinin de 1 Ocak 1960 doğumlu, kardeşi Muhammed TemelKorkmaz'ın da 1969 doğumlu olduğunu yazdığını ifade edenKorkmaz, oradan her zamanki gibi "kinaye" yaptığını söyledi.

        Yılbaşı gecesinin bizim örf ve adetlerimize uymadığını bir şekilde kritik ettim. Bunu da facebook hesabımda açık olarak yazdım" diye konuşanKorkmaz, ancak paylaşımını bir açıdan eleştirmenin mümkün olduğunu, kullandığı "hazret" kelimesinini her ne kadar çok kullanılan bir kavram olsa da son zamanlarda inkılap kanunlarının da gereği olarak pek kullanılmadığını belirtti.

        "HAZRET'İN 4 ANLAMI VAR"

        Korkmaz, "Hazret" kelimesinin Türk Dili Kurumu Sözlüğü'nde 4 farklı şekilde kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu:

        "Bunlardan bir tanesi, ismi yüce kabul edilen kimselerin adlarının başında, 'saygı, övme ve yüceltme' amacıyla kullanılıyor. Türkçe'de hazret kelimesini Allah için, peygamber için kullanırız, önemli şahsiyetler için kullanırız, dini şahsiyetler olması şart değildir, hatta Papa için bile kullanırız. Bu Meclis çatısı altında da yakın zamana kadar da Meclis Başkanları, Başbakanlar, Cumhurbaşkanları ve bakanlar için bu kelime kullanılıyordu. Şimdi burada diyeceksiniz ki bu kelime hem Allah için, hem peygamber için hem de onlar için nasıl kullanılıyor? Bu sorunun muhatabı ben değilim. Çünkü hazret kelimesini Allah ve Peygamber için hiçbir Arap kullanmaz, bizden başka böyle bir kullanımı yoktur zaten. Bizim örfümüze böyle bir söz oturmuş. Kelimenin içini boşaltmışız ve böyle bir gelenek bizde oluşmuş.

        Gelenek açısından bakıldığında halkın bu şekilde kullanımı göz önüne alındığında benim bu şekilde kullanmam eleştirilebilir ve ben bunu bir yere kadar anlayabilirim. Yani denebilir ki bu kelimeyi insanlar böyle mi kullanıyorlar? Aslında öyle değil. "

        TDK'da bu kelimenin ikinci olarak "adı söylenmeyen bir kimseden söz edilirken kullanılan bir söz" olarak tarif edildiğini aktaranKorkmaz, "evlere şenlik" başka bir tarifinin de "kullanıldığında bir kişinin küçümsendiğini anlatan bir söz" yönünde olduğunu anlattı.

        Korkmaz, söylediği bu kelimeyi, "Meclis çatısı altında milletvekili, parti başkanı, bakan, toplumun üst kesimini temsil eden ve belirli bir tahsil seviyesi olan insanların anlamamasına ne dersiniz? Bu anlamamak mı yoksa anlamak istememek mi? Devlet Bahçeli'ye, Kemal Kılıçdaroğlu'na, Haluk Koç'a soruyorum" ifadesini kullandı.

        "MİSLİYLE İADE EDİYORUM"

        Korkmaz, "Grup toplantısında söylediği 'Hazretiİbrahimbenim, Hazreti Muhammed de kardeşim diyen sapıklar hiçbir yaptırım görmez' sözünü sayın Devlet Bahçeli'ye misliyle iade ediyorum. Sayın Bahçeli, eğer sapık görmek istiyorsanız lütfen aynaya bakın. Baktığınız ayna da düz ayna olsun. Çünkü aynalar yalan söylemez. Eminim orada kendinizi göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

        Kılıçdaroğlu'nun da grup toplantısında kendisini hedef gösterdiğini ifade edenKorkmaz, "(Hazretiİbrahimtabii ki benim, Hazreti Muhammed küçük kardeşim) dediğimi söylüyor. Benim tepki gelince şaka yaptığımı söylüyor. Ben şaka yaptığımı söylemedim. Geri vites yapmak sayın Kılıçdaroğlu'nun tavırlarından biridir. Benim yazdıklarım açık. Yaptığım hiçbir şeyi inkar etmedim, hatta arkasında durdum ve savunuyorum. Ben burada ironi yaptım. Evet ironi yaptık. Zaten sayın Kılıçdaroğlu'nun bunları anlayacak bir kapasitesi olsa ve benim yazımı okusa orada benim yazımın sonuna kondurduğum gülücük işaretiyle zaten ironi yaptığımı anlamış olacaktı. Ama belli ki bu arkadaşımız ne okuma biliyor, ne yazma biliyor" dedi.

        Kılıçdaroğlu'nun "Ne zaman peygamberler gırgır konusu oldu?" diye sorduğunu dile getirenKorkmaz, "Allah'tan kork. Ben yazımın ne tarafında peygamberi ağzıma almışım. Hazret kelimesini kullanmışım, yine kullanırım. Önce anla manasını, öğren de gel. Hiçbir şey bilmiyorsan TDK sözlüğünden bakarsın" şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu'nun "Onların inancı farklı" sözlerine de değinenKorkmaz, "Tek doğru söylediği şey burası. Sayın Kılıçdaroğlu ile benim inancım gerçekten farklı. Onunla aynı inancı paylaşmaktan Allah'a sığınırım. Kendi ifadesiyle ona cevap veriyorum" diye konuştu.

        Korkmaz, bir gazetecinin sorusu üzerine, "Hiçbir Arap, 'Hazret' kelimesini Peygamber ve Allah için kullanmaz" sözlerini yineleyerek, "Hazret kelimesi İslami bir kelime değildir. Hazret kelimesinin bizim dilde karşılığı beyefendidir, beydir. İngilizce karşılığı 'gentlemen'. Şimdi sen Allah, peygamber, papa, Mustafa Kemal, İsmet Paşa, başbakan için diyorsun, bu Meclis'te binlerce kez söylenmiş. Arşivlerde göreceksiniz. Ben bunu söyledim diye 'kendisine peygamber' dedi. Ben buna şerefsizlik diyorum. Ben İslami kavramları, çok yerinde kullanmasını bilen bir insanım. İslam alimi değilim, ama İslami alt yapım İslami kavramları yerinde kullanmaya yeterlidir" dedi.

        "HALKIN BAKIŞ AÇISI YÖNÜNDEN BU BİR HATA"

        Korkmaz, "hazret" kelimesine ilişkin bir başka soru üzerine de, "Geleneksel olarak, halkın bakış açısı yönünden bakıldığında bu bir hata. Bu olay inanç yönünden ele alınıyor. İnancım açısından bana yükleniyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "fire"ye ilişkin açıklamalarının hatırlatılması ve "Bakanların 700 bin TL'lik saat takmasını uygun bulmuyorum" şeklindeki sözlerine katılıp katılmadığının sorulması üzerine de, "Katılıyorum sonuna kadar. Bakanların değil, ben hiç kimsenin doğru bulmuyorum. Biz milletvekili olarak, halkın temsilcisi olarak halkımızın yaşam standartlarını bilip ona göre kendi yaşantımızı dizayn etmek durumundayız. Gösterişe kaçmaya hakkımız yok" dedi.

        Takım elbisesini göstererek, "Giydiğim elbisenin değeri 200 TL. Nasreddin Hoca-Timur hikayesine bakarsanız beni esir pazarında satsalar en fazla 500 TL ederim bu açıdan baktığınızda ama aklımla satarsanız herhalde fena olmaz" ifadesini kullandı.

        Bir gazetecinin eski bakan Egemen Bağış'ın Kur'an-ı Kerim'deki bir ayetle ilgili sözlerini yorumlaması istenenKorkmaz, hiç kimsenin bir ayetle alay etme hakkına sahip olmadığını vurgulayarak, Bağış'la görüştüğünü ve kendisine 'bu sözü söylemediğini" ilettiğini aktardı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ