Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa TÜBİTAK Dosyası'ndan flaş ayrıntılar: Yeni personele ‘özel prim’li maaş ayrıcalığı

        OLCAY AYDİLEK/HT GAZETE

        DEVLETİN zirvesinin kullandığı kriptolu telefonların usulsüz dinlendiği ve sahte diplomayla işe alım yapıldığı iddialarıyla gündeme gelen TÜBİTAK dosyası kabarıyor. HABERTÜRK, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu dahil, devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonları dinlediği iddialarıyla gündeme gelen TÜBİTAK’ta yürütülen çok boyutlu soruşturmada ortaya çıkarılan çarpıcı ayrıntılara ulaştı. İşte TÜBİTAK soruşturmasından bazı sonuçlar:

        YÜKSEK MAAŞ: ODTÜ, Bilkent, İTÜ gibi puanı yüksek üniversiteler dışındaki okullardan yeni mezun olan ve kısa süre önce işe girişleri yapılan bazı kişilerin maaşları; özel teşvik ve primlerle katlandı. Bu kişilere; üstün nitelikli kişilerin işe alınması ve işte tutulması için öngörülen, “temininde güçlük” ve “başarı” primleri uygulandı. Maaşları, meslektaşlarına göre ciddi oranlarda artırıldı.

        SAHTE DİPLOMA: ‘Paralel Yapı’ operasyonu sırasında sahte diploma ile TÜBİTAK’a girdiği ortaya çıkan ve tutuklanan Hasan Başaran’ın, eski Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün yeğeninin eşi olduğu ortaya çıkmıştı.TÜBİTAK’ta, mevcut personelin diplomaları da mercek altına alındı.

        İŞ BİTİRME SANCISI: TÜBİTAK’ın özel sektörle yürüttüğü bazı projeler, “iş bitirmesi” ve “deneyimi” tartışmalı şirketlere verildi. Bu projelerden beklenen sonuç çoğu zaman alınamadı.

        350 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI:TÜBİTAK’ta, son dönemde vasıflı olmadığı ya da konumuyla yaptığı iş arasında kapatılamayacak ölçüde fark olduğu gerekçesiyle 300-350 kişi işten çıkarıldı. Bu kapsamda her kademeden personel bulunduğu belirtildi.

        "EN UFAK KATKIM YOK"

        Eski Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, yeğeninin eşinin sahte diplomayla TÜBİTAK’ta işe başlatılmasında, “en ufak bir katkısı olmadığını” söylemiş sahte diplomadan kendilerinin de soruşturma ile haberdar olduklarını açıklamıştı.

        BAŞKAN YARDIMCISI TUTUKLANMIŞTI

        Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, yasa dışı dinlemelere ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ile “böcek” davasının da sanığı olan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi tutuklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ