Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem taner yıldız Yerel ve Bölgesel Medya buluşmasında konuştu

        Yerel ve Bölgesel Medya buluşmasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Orhan Düzgün, AK Parti Milletvekilleri Yaşar Karayel, İsmail Tamer, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ile basın yayın kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Yıldız, "12 yıllık AK Parti hükümeti ile birlikte siyasetin belli bir seviye kazanmasına sebep olacak bir çok davranışta bulunuyoruz. Bilginin doğruluğu noktasında bir şüphe çağında yaşıyoruz. Sınırsız bir erişimin özgürlük, kişisel bilgilere ulaşmanın hak olarak görüldüğü bir zamandayız. Ülkemizde devlet yapısında paralel yapı kurmak isteyenler bunu da hak olarak gördüler. 27 Mayıs darbecileri kamuoyu tepkisini azaltmak için bir film çekerler. Gerçek öyle değildi. O zaman sadece sinema imkanları ile yapılan böyle bir etkinin yeni teknoloji ile birlikte çok farklı tarzları var" dedi.

        Bir tweet ile insanların çok farklı yönlere yönlendirilebildiğine dikkat çeken Bakan Yıldız, "Gezi Parkı olaylarında sanki savaş varmış gibi gösterildi. Bir çok hadisede hep beraber gördük. Geçmişte medyanın gücünü çok fazla gösterdiği zamanlar oldu. 28 Şubat, 27 Nisan bunun bir örneğidir. Bu manada yeni Türkiye'de bütün sistemleri ile birlikte siyaseti ile, kamu otoritesi ile bütün yönleriyle kendimize yeni Türkiye'de tekrar çeki düzen vermemiz gerekiyor. Genel seçimler yaklaşıyor. Haziran seçimlerinde yine en çok basın mensupları yorulacaklar" diye konuştu.

        "TÜRKİYE 2023 YILINDA BULUNDUĞU NOKTADAN ÇOK DAHA ÜST SEVİYEDE OLMAK ZORUNDA"

        Bakan Yıldız, konuşmasının ardından sorulan soruları cevaplandırdı. "Bu kadar büyük oyunların oynandığı dünyada Türkiye'nin büyümesi, enerji sektörünün yaptığı atılımların ne gibi etkisi var? Türkiye üstünde yeni oyunlar oynanabilir mi?" sorusuna Bakan Yıldız, "Türkiye dünyanın yüzde 1.5'una karşılık geliyor. Enerji sektörü olarak Türkiye son derece tutarlı, büyüme rakamları olarak Çin'den sonra ikinci büyük ülkedir. İlk 100 yılda yapılan yatırımların daha fazlası 12 yılda yapılmıştır. Gittiğimiz ülkelerde bu model ile alakalı bizden bilgi istediler. Bu modelin uygulanabilmesi için en önemli şart siyasi istikrardır.

        Türkiye'nin coğrafyası çok avantajlıdır. Bütün avantajları projelere yansıtmaya çalışıyoruz. Suriye dahil elektrik iletim hatlarında bağlantı olmayan hiçbir ülke yoktur. Doğalgaz boru hattında da buna yakın bir hat var. Biz çevremizdeki projelere de kayıtsız kalmıyoruz. Geliştirdiğimiz projelerle dünyada ses getiren projeler oldu.

        AB üyesi ülkeler özellikle doğalgaz arzı ile yaşadığı sıkıntılara Türkiye'nin yaptığı çözümler var. Akdeniz'deki doğalgaz projelerinin önemli olduğunu söylemem lazım. Uluslararası dinamikleri değiştirecek derecede önemli bir projedir.

        Geçen hafta Bağdat'ta idik. Verimli görüşmeler yaptık. İki ülkenin birbirini destekleyebilecek olduğunu gördük. Siz önünüze bakmazsanız kimse sizin derdiniz ile ilgilenmez. Putin'in açıkladığı proje büyük yankı buldu. Her ne kadar Ukrayna krizi, Suriye olayı olsa da istikrarını devam ettirmeye çalıştı. Her ne kadar iktidarı muhalefeti farklı görüşleri olsa da siyasi istikrarın bozulmasına çalışmak direk ve dolaylı olarak ister kasti ister farklı yönlerden, Türkiye'nin gelişmesini istemeyen ülkelerin ekmeğine yağ sürmektir. Biz hedeflerimizi açıkladık. 2023 yılında Türkiye bulunduğu noktadan çok daha üst seviyede olmak zorunda" şeklinde yanıt verdi.

        Diyarbakır ve Mardin'deki gerginlikler ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise, "Hiçbir vatandaşımızın elektrikten ve sudan elde ettiği konumdan geriye gitmesini istemiyoruz. Her birimizin ülkemize karşı sorumlulukları var. Buralar özelleştirildi. Daha önceden ödeme alışkanlığı olmayanlar, ödeme fırsatı olmayanlar, bundan sonra ödeme ile alakalı taleplerini ortaya koymalıdır. Bunlardan biri de Diyarbakır'dır. Batman Belediyesi borçlarının yapılandırılmasını istedi. Batman Belediyesinin elektriği açık. Demek ki burada siyasi mülahaza olamaz olması da düşünülemez. Diyarbakır Belediyesi de borcunun olmadığını söylüyor. 'Benim başkanlığımdan önceki borçları bilmem' diyor. Devlette devamlılığın esas olduğunu söylüyoruz. O açıdan Diyarbakır halkına zarar vermemesi lazım geldiğini söylüyorum. Mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı aldı.

        256 milyon TL alacağı var şirketin. Şirket bunu alması gerektiğini söylüyor. Borcu yapılandırmak ayrı, borcu inkar etmek ayrı bir şey. Binaların önünü kazdılar ruhsatsız ise belediyenin hassasiyet göstermesi iyi bir şey. Ama hizmetin aksamaması lazım. Şirket bir kamu hizmeti görüyor. Biz 13 milyar dolarlık özelleştirme gelirini 77 milyona dağıttık. O yüzden bu her birimizin problemi. Ödemek isteyenler ödeme planlarını sunacaklar ve borçlarımızı 30 taksitte ödüyoruz diyecek ve şirket ile anlaşacak. 'Borcumu ödemem' denirse birinin hakkını diğerine vermiş oluruz. Her birimiz vatandaşlık görevini kurumsal yapı ile birlikte sağlamak durumda. Orada olanlar hiçbirimizin hoşuna gitmemiştir. Bu sıkıntıyı yaşatanlar kusurludur" cevabını verdi.

        "HDP'NİN POLİTİKALARININ NE KADAR BAŞARILI OLACAĞI SEÇİM SONRASINDA TARTIŞILACAK"

        HDP'nin seçim stratejisi ile ilgili olarak, "İddialarının ne kadar sonuç vereceği seçim sonrasında ortaya çıkacak. AK Parti demokratik hayattan çektiğiniz anda ortada bir şey kalmaz, seçimler ve Türkiye'nin istikrarı açısından. AK Parti 81 ilimizde seçime girer ve bütün bölgelerden birinci çıkar. Hitap etmediği hiçbir alan yoktur. O politikalarının ne kadar başarılı olacağı seçim sonrasında tartışılacak" dedi.

        Suudi kralının ölmesi ve petroldeki dalgalanma konusunda sorulan soruya, "Bunu eleştirenler oldu. Ham petrol ve varil fiyatlarında 2 dolar civarında düşüş oldu. Bunu öyle bir noktaya bağlamak doğru ve sürdürülebilir bir yaklaşım olarak görülmüyor. Suudi Arabistan'ın hampetrol çalışmaları devam ediyor. Gerek ABD'nin gerekse Suudi Arabistan'ın hampetrol üretimini düşürmeme kararı devam ediyor. Bunların çok farklı faktörleri vardır" cevabını verdi.

        Bakan Yıldız, kayıp kaçak bedelleri ile ilgili olarak ise, "Kayıp kaçak yalnızca Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da olan bir konu değil. Miktar olarak İstanbul'daki kayıp kaçak miktar olarak büyük. Bu hem kul hem de devlet hakkıdır. Bu manada bizler tüketici mahkemelerindeki konuların devam ettiğini söylemem gerek. Kayıp kaçak konusunda bir kanun maddesi gündeme getireceğiz" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ