Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika başbakan ahmet davutoğlu diyarbakırda konuşuyor

        Başbakan Ahmet Davutoğlu Ak Parti Diyarbakır İl Kongresi'nde konuştu. Davutoğlu, çözüm sürecini yerli, milli bir proje olarak başlattıklarını, bu şekilde tamamlayacaklarını belirtirken çözüm süreci ile ilgili 3 hususu dile getirdi.

        "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve benim için çözüm süreci her ne suretle olursa olsun mutlaka başarıya ulaşacak" diyen Davutoğlu, çözüm süreci üzerinden Arap'ın, Türk'ün Kürt'ün kardeş olduğu bir Ortadoğu istiyoruz." dedi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biraz vakit bulsam güzel Kürtçemizi de güzel Türkçemiz kadar öğrenmek istiyorum" açıklamasında bulundu.

        İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

        Her haliyle bize Kudüs'ü, Şam'ı, İstanbul'u hatırlatan Diyarbakır'a selam olsun. Ebediyete kadar tarihimizin miğfer şehri olan Diyarbakır'a selam olsun. Selam olsun kardeşler şehri Diyarbakır'a...

        İbrahimi milletin temsilcileri olarak çok büyük sınavlardan geçiyoruz.

        Son on günlük programımıza bakınız, Aydın'da Muğla'daydık, Türkmen yiğitlerle buluştuk. Şimdi de burada milletin arasında fitne sokmak isteyen herkese bugün de burada Zaza ve Kürt yiğitlerle omuz omuza olduğumuzu göstermek istiyoruz. Hep beraber zılgıt ve halay çekiyoruz diyoruz. Menderes, Sakarya ve Dicle kardeş diyoruz.

        Diyarbakırlıdan hiçbir zaman sözünden dönen görmedik.

        Bu hatıramı paylaşmam lazım...

        2010 yılında Diyarbakır'dayız cuma namazı, sıcak bir gün içeride büyük bir sıcaklık var hepimiz terlemişiz alnımız yüzümüz terlemiş mendil bulmak için cebimi yokladım arkadan bir el hemen bir mendil uzattı bir Diyarbakırlı kardeşimdi ve dedi ki Sayın Bakanım sizin olsun, hiç kullanmadım ve ben de dedim ki kardeşim keşke kullanmış olsaydın ve mendili alıp cebime koydum hala en kıymetli anılarımı sakladığım yerde tutuyorum.

        İşte Diyarbakırlı böyledir, hiç düşünmeden elindekini, gönlündekini verir. Ve biz de diyoruz ki Diyarbakırlı kardeşimin ayağına diken batsa o diken bizim yüreğimize batar.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        İşte biz bunun için çözüm süreci diyoruz. Bu süreç bir seçim kazanmak için açılan yol değildir. Çözüm sürecine darbe vurmak isteyenlerin maskelerini indireceğiz. Biz çözüm sürecini; yerli, milli bir proje olarak başlattık. Bu şekilde tamamlayacağız. Biz bu ebedi kardeşliği bir arada tutmaya çalışırken bazıları buna fitne sokmaya çalışıyor. 30 yıldır bu ülkenin anaları evlat acısıyla ağladı biz bu kaderi değiştirmeye kararlıyız.

        Geçmişte ne zaman bu meseleleri çözmek için yola çıkılsa hep engellerle karşılaşıldı. Devlet içindeki bazı çeteler kara bir dönem başlatmak istediler, Milli İrade ile başa gelen Ak Parti'yi indirmek istediler. Çözüm süreci için Hakan Fidan'ı hesaba çekmek istediler.

        2006'da Cumhuriyetle ilgisi olmayan mitingleri düzenlediler, Danıştay'a saldırdılar, devletin içindeki karanlık yapılar karanlık bir dönemi başlatıp Ak Parti'yi indirmek istediler.

        Çözüm süreci ivme kazanmışken Gezi Parkı olaylarını çıkardılar. Biz 2013'te yasa çıkarttık ve tarihte ilk defa çözüm sürecini yasal çerçeveye oturttuk.

        Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve benim için çözüm süreci her ne suretle olursa olsun mutlaka başarıya ulaşacaktır.

        KOBANİ BİZE TARİHİN EMANETİDİR

        Şimdi bu sözü verdikten sonra yaptığımız ilk çalışma çözüm sürecine bir mekanizma çerçevesi çıkartmaktı. 6-7 Ekim Kobani olaylarını çıkartarak şehirlerimizi yangın yerine çevirmek istediler, çözüm sürecini durdurmak istediler. Kobani bize tarihin emanetidir. Onlara sahip çıkacağız. Kim bu topraklara doğru yürüyerek gelirse herkese kapımız açıktır.

        Kobani provakatörlerinden sonra Cizre olayları çıktı. Bilinsin ki her bir Cizreli de bizim kardeşimizdir.

        Çözüm Süreci ile ilgili 3 hususu dile getirmek istiyorum

        Birincisi çözüm sürecinin omurgası tarihdaşlıktır, ayrılmaz. Ve bir bütün olarak tarihimizdir. Anadolu tarihi bizim tarihimizdir ama bilsinler ki Anadolu'nun mayası Diyarbakır'ın mayası tevhit ve İslam mayasıdır.

        BAYRAKTAN HİLALİ ÇIKARTMAK İSTEDİLER

        Türk, Kürt, Zaza yiğitler yine yan yana olacaklar. İnşallah bu ebedi kardeşlik daim kılınacak.

        Bu fikre kim karşı çıkıyor biliyor musunuz? Çağdaş gibi görünen ulusalcılar karşı çıkıyor. Onlar Cumhuriyet öncesine karşı çıkıyor. İşte 28 Şubat’ta hilal İslamı temsil ediyor diye hilali, bayraktan kaldırmak isteyen Türk ulusalcılar çıktı.

        Dün Hz. Muhammed'in izzetini koruyan herkese selam ediyorum, yolumuz onun yoludur, ama birileri İslam medeniyet mayasını körertmeye çalıştı.

        Bu al bayrak artık mazlumların al bayrağıdır. Nereye giderseniz gidin bu ay yıldız tevhidi, İslam Birliği'ni temsil eder. O yüzden bugün Filistin'de, Pakistan'da bu bayrak var...

        Çözüm sürecinin ikinci esası eşit vatandaşlık haklarına sahip olmaktır. Yıllarca bu ülkede Kürtçe konuşmak yasaklandı. Yasakları kaldırdık, yasakların karşısında dimdik durduk. Özgürlükçü bir anayasa için seçimlere gidiyoruz.

        VAKİT BULSAM GÜZEL KÜRTÇEMİZİ ÖĞRENMEK İSTİYORUM

        Biraz vakit bulsam güzel Kürtçemizi de güzel Türkçemiz kadar öğrenmek istiyorum. Benim Diyarbakırlı korumalarım da var. İşte Mehmet Çiftçi, Diyarbakırlı korumam. Canımız Diyarbakır'a emanet...

        Üçünçüncü olarak çözüm süreci üzerinden Arabın, Türk'ün Kürt'ün kardeş olduğu bir Ortadoğu istiyoruz. Yeni bir Ortadoğu diyoruz Türk'ün Kürt'ün birlikte yaşayabileceği Birleşik Ortadoğu...

        DİYARBAKIR ORTADOĞU VE HAZAR'IN MERKEZİ OLACAK

        Diyarbakır çevreyolunu en kısa sürede bitiriyoruz. Habur'la Akdeniz arası Diyarbakır üzerinden bağlanacak. Diyarbakır'ı dünyanın en önemli hava ulaşımı merkezi haline getirmeye çalışacağız.

        Kırmızı mercimek ve nohuta prim desteği yüzde yüz artıyor. Meyve üreticilerine fidan desteği yüzde 50 artıyor. Süt ve süt ürünlerine destek yüzde 100 artacak.

        Diyarbakır Hapishane'sini kültür merkezine dönüştüreceğiz.

        GAFFAR OKKAN'IN MEZARINA KARANFİL

        Başbakan Davutoğlu,Diyarbakır'da 14 yıl önce uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın, şehit edildiği noktaya karanfil bıraktı. Saldırının gerçekleştirildiği Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç Bulvarı'na geçen Davutoğlu, burada Okkan ile polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy'un şehit oldukları yere karanfil bıraktı. Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

        Çevredeki apartmanlardan sevgi gösterisinde bulunanlara el sallayarak karşılık veren Davutoğlu'na bir vatandaş yanındaki ekmekten ikram etti.

        TERÖR MAĞDURUNDAN YARDIM TALEBİ

        Kongrenin yapıldığı salonda,Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker kürsüde konuşma yaparken bir vatandaş Başbakan Davutoğlu'nun yanına gelerek selam verdi. Remzi Alyu adlı vatandaşın 2008'de Bingöl'de meydana gelen bombalı saldırıda yaralandığı ve Davutoğlu'dan yardım istediği öğrenildi.

        DİYARBAKIRSPOR FORMASI HEDİYE EDİLDİ

        Konuşmasında Diyarbakırspor'a başarılar dileyen Davutoğlu, temeli atılan 33 bin kişilik bir stadyumun, gelecek yıla inşa edilmiş olacağını Diyarbakırspor'un bir maçını izlemeye geleceğini söyledi.Davutoğlu'na Diyarbakırspor forması hediye edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ