Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye'den bir Syriza çıkar mı?

        HT GAZETE

        Yunanistan’daki seçimleri, dış borçların silinmesini isteyen ve Euro’dan çıkıp drahmiye geçmeyi vaat eden Alexis Tsipras’ın liderliğini yaptığı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) kazandı. SYRIZA’nın zaferi Türkiye’de farklı değerlendirmelerle karşılaşırken, Türkiye solunda umut yarattı.

        ‘1999 depreminde şaşırtmıştı’

        Ufuk Uras (ÖDP kurucusu, eski milletvekili): Bu olay Türkiye solunun da özgüvenini artıracak, moralini yükseltecektir. 1999 depreminde o zamanki adı Synaspismos olan bu partinin genel başkanı gelip deprem bölgelerini dolaşmıştı. Vatandaşlar da çok şaşırmıştı, “Bizim siyasiler gelmiyor, Yunanistan’dan bir parti geliyor” diye. Kardeş parti SYRIZA ile geçmişte sürdürdüğümüz ortak faaliyetleri bundan sonra da sürdürürüz.

        ‘Gereken ders çıkarılmalı’

        Alper Taş (ÖDP Eş Genel Başkanı): Bu çoğulcu deneyimden faydalanmalı ve gereken dersleri çıkarmalıyız. SYRIZA’yı önümüzdeki dönem yalnız bırakmamalı, desteklemeliyiz. Çünkü Avrupa sermayesi açısından bu kötü bir örnek ve bunun yayılmaması için sermaye mutlaka önlem almaya, onu Yunanistan’da boğmaya çalışacaktır.

        ‘Rüzgâr soldan esiyor’

        Sezgin Tanrıkulu (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Atalarımızın söylediği gibi, “Komşuda pişer, bize de düşer.” Ben Yunanistan’daki bu sonuçlardan Türkiye’deki seçmenlerimizin de dersler çıkaracağına inanıyorum. Rüzgâr soldan esiyor ve 2015 seçimlerinde bunun sonucunu hep birlikte göreceğiz. Bu rüzgârdan Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değil.

        ‘Bize ilham veriyor’

        Pervin Buldan (HDP Grup Başkanvekili): SYRIZA bize ilham veriyor. Solun yükselişi muhtemelen Türkiye’de de ivme kazanır diye düşünüyorum. Önümüzdeki seçimde onları örnek alacağız ve aynı yükselişi biz de göstereceğiz.

        ‘Umut verici gelişme’

        Faruk Loğoğlu (Emekli büyükelçi, CHP Milletvekili): Genç bir liderin gelmesi umut verici bir gelişme. Ülkede köklü bir değişikliğe neden olacak. Seçimlerdeki vaatlerine rağmen, Yunanistan ile AB orta noktayı bulacak. Türkiye ile ilişkilerde radikal bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Kısa dönemde bir gerilim yaşanacağını da düşünmüyorum.

        ‘HDP aynı şansı yakalayabilir’

        Bülent Uluer (Dev-Genç eski lideri): Son 20 yılın neoliberal politikalarının karşısında yeni ve büyük bir sol başarısıdır bu. HDP son dönem içinde Selahattin Demirtaş başkanlığında seçim perspektifini ve programını buna göre ayarlarsa, aynı şansı yakalayabilir. Zaten tip olarak da yaş olarak da benziyor.

        ‘CHP, PASOK gibi olacak’

        Melih Pekdemir (Birgün Gazetesi yazarı): Sonuçta “Bizim çocuklar orada başarılı” diye düşünüyoruz. CHP’nin muadili olan PASOK neredeyse siyaset sahnesinden silinecek. Kendi sağıyla ittifak arayışı içinde olduğu sürece CHP’nin akıbetinin de böyle olacağı görülüyor. Türkiye’deki Birleşik Haziran Hareketi, SYRIZA’nın kardeş örgütlenmesi olarak, önümüzdeki seçimler için değil ama önümüzdeki dönemde sıkı bir moral kazanacaktır.

        ‘Temel belirleyici ekonomi’

        Şenol Gürşan (AK Parti Kırklareli Milletvekili): Ekonomik kriz, Yunan seçmenini sağ ve sol uçlara itti. SYRIZA tek başına iktidara gelirse ayrı, koalisyon olursa ayrı bakmak lazım. Aşırı ırkçı Altın Şafak Partisi de seçimde üçüncü olmak için yarışıyor. Bunu orada yaşayan soydaşlarımız için olumlu görmüyorum. Soydaşlarımız için sıkıntı oluşturacak.

        ‘Euro’dan drahmiye geçiş zor’

        Ahmet Berat Çonkar (Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili): SYRIZA’nın Euro’dan çıkıp drahmiye geçme söyleminin, Euro’nun hâkim olduğu AB sisteminde gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Çünkü bunun AB nezdinde yaptırımları olacaktır. Euro’dan çıkma gibi bir gelişme yaşanırsa Türkiye için elbette olumlu olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ