Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bülent Arınç'tan Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu.

        Arınç, yurt dışındaki Türk okullarının sorulması üzerine "Milli Eğitim Bakanımız güzel bir sunum yaptı. Belki önümüzdeki hafta bu konudaki çalışmalarımızı sonuçlandıracağız.Ana hatları çizilmiş ama detaylandırılmamış bir çalışma var" dedi.

        Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

        DİYARBAKIR'DA ELEKTRİK KRİZİ

        Sadece bugün değil geçmişten gelen bazı borçlar var. Firmaların iyi niyetli yaklaşımı olduğunu biliyoruz.Ama kişi ya da kurumların bedelini ödememek gibi bir ısrarı var. Toplam 255 milyon lira borç var bölgede. DEDAŞ’ın tüm çabalarına rağmen bu borçlar ödenmedi. Bunun üzerine DEDAŞ elektrikleri kesti ve belediyeler bir direnişe başladı.

        Hoş olmayan görüntüler kamuoyunun gündemine geldi. Diyarbakır’da 87 milyon borçları bulunuyor belediyelerin. Şanlıurfa’da 76 milyon liralık borçlarla ilgili görüşmeler devam etmektedir. Şanlıurfa borçlarını iyi niyetle ödemeyi taahhüt etti.

        Mardin belediyesiyle ilgili görüşmeler sürüyor. Mardin borcumuz borçtur ödeyeceğiz dediler.Siirt’te borçlar ödendi. Şırnak’ta 25 milyon borç var ama ödeme taahhüdü alındı.DEDAŞ bölgesinde herhangi bir elektrik kesintisi yoktur şu anda…"Hiçbir şey ödemem" denirse bu doğru değil yasalar da buna izin vermiyor.Konunun en yakın zamanda uzlaşmaya varacağını düşünüyorum.

        YURTDIŞINDAKİ CEMAAT OKULLARI

        Bu konu Cumhurbaşkanımız tarafından da Başbakanımız tarafından da dile getiriliyor. 15-20 yıldan bu yana dünyanın çeşitli yerlerinde Türk okulları dediğimiz okullar var. Ben bunların bazılarını ziyaret etmiştim.

        Bir ay kadar önce Kuveyt'teki MEB'e bağlı okulları da ziyaret ettim. Bunlar Türk yurttaşlarımızın çocuklarına eğitim vermek üzere kurulan okullardır. Meseleyi birbirine karıştırmayalım.

        Milli Eğitim Bakanımız güzel bir sunum yaptı. Belki önümüzdeki hafta bu konudaki çalışmalarımızı sonuçlandıracağız.

        Yurtdışında Türkiye aleyhinde çalışmalar yapılıyor mu yapılmıyor mu? Bunların ıslah edilmesi gerekiyor. Şirket ve dernek şeklinde okullar var. Bunların her birine müdahale etmek hukuken mümkün değil. Yapacağımız çalışmalar hukuk devleti ilkesine uygun olmalıdır.

        Şirketlerin devir alınması suretiyle bu okullardaki faaliyetlerin devam etmesi mümkün olabilir. Gönüllülük esasına dayanan bir eğitim hizmeti olarak düşünüyoruz. Ana hatları çizilmiş ama detaylandırılmamış bir çalışma var.

        Bir vakıf kurarak yeni okullar açmayı hedefliyoruz.

        BEDELLİ ASKERLİK

        Bu bir kanun meselesiydi. 28 yaşından gün alanlar istifade edecekti. Şu ana kadar 125 bin civarı gencimiz istifade ediyor. O arkadaşlarımıza söyleyecek hiçbir şeyimiz yok. 1 Ocak’tan sonra doğanlara sabır veya askere koşa koşa gitmelerini tavsiye ediyorum. AYM’ye bireysel başvuru diye bir şey geldi kulağıma. Onu da ihmal etmesinler.

        YUNANİSTAN SEÇİMLERİ

        Yunanistan’da tahmin edilen sonuç çıktı. Ve seçimi kazanan partinin lideri dini olmayan bir merasimle görevi devraldı.Bu vesileyle Türkiye'deki laiklere de iki cümle söyleyeyim: Ben de şimdi yeni farkına varıyorum ki Yunanistan laik olmayan bir ülkeymiş. Türkiye'de laiklik adına her zaman, her yerde, 'Bugün hava puslu' bile deseniz, 'Çok şükür laiklik var' diyenlerin komşumuz Yunanistan'da laikliğin olmadığından veya laikliği reddeden bir ülke olduklarından haberleri var mıydı bilmiyorum. Yani bir papazın önünde yapılması gereken merasimi, ateist olduğunu söyleyen bir başbakan, 'Ben böyle bir merasim istemiyorum' dediği için sadece basit bir toplantıyla görevine başlamış oldu. Dünya yıkılmadı, yani demokrasi açısından ben bunu olumlu görüyorum. Ama laikliği reddeden bir ülkede ilk defa bir başpiskopos olmadan göreve başlamak veya yemin etmenin sorun olacağı söyleniyordu. Görüyorsunuz ki demokrasi bu işleri sorun yapmadan yoluna devam ediyor.

        Yeni kurulacak hükümetle de Türkiye'nin ilişkilerinin mutlaka işbirliğinin en güçlü olduğu noktada devam ettirmeye gayret edelim. Biz iç politika konusunda Yunanistan ile ilgili bir şey paylaşacak değiliz

        KOBANİ'DE SON DURUM

        Evet haberler geliyor ancak tam noktasıyla teyit edilmiş değil. Son haberler IŞİD’in direncinin kırıldığı ve terk ettiği bilgileri geliyor.Türkiye'nin bu konuda olumlu rolü olduğunu umarım unutmazlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ