Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan flaş açıklamalar

        Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir ilk yaşandı... İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Sözcüsü sıfatıyla basın mensuplarının karşısına geçti. Afrika açılımından Çanakkale törenlerine birçok konuya değinen Kalın'ın açıkmalarındanöne çıkan başlıklar şöyle;

        SARAY TAM BİR KÜLLİYEYE DÖNECEK

        Bugün itibariyle toplam 13 başkanlık Cumhurbaşkanlığı'nda hizmet etmektedir.Yakında külliye olarak ifade edilecek Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ne kadar doğru bir karar olduğu ortadadır.Proje tamamlandığında burası Cumhur ile resinin buluştuğu tam bir külliye haline gelecek.

        AFRİKA AÇILIMINA DEVAM

        Cumhurbaşkanımızın Afrika ziyareti 2005'te başlayan Afrika açılımının doğal bir sonucudur. Bu nedenleTürkiye'nin Afrika açılımı projesi yoğun bir şekilde devam edecek. Cumhurbaşkanımız başka Afrika ülkelerine de gidecek.2011'de sayın Cumhurbaşkanımızın Somali'ye yaptığı ziyaret, Somali modern tarihi için dönüm noktası oldu.Bugün Somali'nin durumunu daha iyi olduğunu, salgın hastalıkların kontrol altına alındığını gördük.

        SOMALİ ZİYARETİ VE KILIÇDAROĞLU’NUN KİTAP İDDİASI

        (CHP lideri Kemal Kılıçdardoğlu'nun 'Somalili çocuklara Ali Baba ve 40 Haramiler kitabını hediye etti' sözleri ve kitabın montaj olduğunun ortaya çıkması) Somali’de Türkiye’nin yardımlarıyla açılan hastanede Cumhurbaşkanımız hastaları da ziyaret etmiştir. Oradaki hasta çocuklara boyama kitabı hediye edildi. Bu kitap üzerinden dün yapılan spekülasyonun nasıl bir hezimetle sonuçlandığı hepinizin malumu. Ana muhalefet liderinin böyle bir duruma düşmesi üzüntü verici. Buyursun Somali’ye gitsin. Türkiye’nin yaptığı yardımların ne anlam taşıdığını kendileri sorsunlar. Bu kitabı da zannediyorum arkadaşlarımız basın mensubu arkadaşlarımıza paylaşacaklar.

        KOLOMBİYA, KÜBA VE MEKSİKA ZİYARETLERİ

        Sayın Cumhurbaşkanımız 9-10 Şubat tarihleri arasında Kolombiya, Küba ve Meksika'yı ziyaret edecek.Latin Amerika temasları kapsamında mart ayında ikinci bir ziyaret Brezilya'ya planlanıyor.

        FRANSA’DAKİ TERÖR SALDIRISI

        Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırının ardından dünyada bir infial oldu ve teröre karşı duruş sergilendi. Sayın Cumhurbaşkanımız 9 Ocak’ta Sayın Hollande ile telefon görüşmesi yaptı. Bu saldırıyı kınamakla birlikte İslamafobia ile ilgili hararetli bir tartışma başladı. Sayın Hollande’ın tavrı takdire şayandır. İslamaofobik ve İslam karşıtı söylemlerin hukuki müeyyide ile cezalandırılması gerektiği şeklindeki sözlerini özellikle takdir ettiğimizi söylemek isterim.

        AVRUPA'DAKİ IRKÇI SALDIRILAR

        Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı eleştirilerin ne kadar haklı olduğu bir kez daha görüldü.

        YUNANİSTAN SEÇİMLERİ

        Seçimleri yakından takip ettik. Her düzeyde iyi ilişkilerin geliştirilmesi öncelikli hedefimiz. Son olarak sayın Başbakanımız kalabalık bir bakanlar heyetiyle Yunanistan’a gitmişti. Sayın Çipras’ın başbakan seçilmesini tebrik ediyoruz.

        ÇANAKKALE'DE 2015 TÖRENLERİ

        Bu törenler yıllardır 24 Nisan'da başlar.Etkinliklere 100'e yakın hükümet ve devlet başkanı davet edildi.

        'BAŞKANLARLA YEMEK SICAK ORTAMDA GEÇTİ'

        (Saray'daki yargı mensuplarıyla buluşmada neler konuşuldu? sorusu karşısında)Cumhurbaşkanımızın yaptığı bu yemek son yıllarda adeta bir gelenek haline gelmiş bir buluşmadır. Kurumlar arasındaki uyumun sağlanması cumhurbaşkanımızın görevlerinden biridir. Son derece sıcak bir ortamda buluşma gerçekleşti.

        'BAŞKANLIK TARTIŞMASI YENİ DEĞİL'

        (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar çerçevesinde Tek başkanlık sistemi ne demektir? Yapılan bir çalışma var mı? şeklindeki sorular üzerine) Başkanlık tartışması Türkiye'de yeni bir konu değil. 'Türkiye daha iyi nasıl idare edilir?' elbette Türk siyasetinin de önemli sorularından biri. Sayın Cumhurbaşkanımız, tek başkanlık sistemi derken Parlamento ile ilgili tek kamara mı çift kamara mı yani Temsilciler Meclisi ve Senato'dan oluşan bir başkanlık sistemi mi yoksa tek bir meclisin olduğu başkanlık sistemimi bağlamında bu konuyu gündeme getirdi. Değişik modelleri ve örnekleri var. Bu farklı modeller değerlendirilebilir. Bir takım çalışmalar yapılmaktadır.

        CUMHURBAŞKANLIĞI ŞEMASI

        (Teşkilat yapısıyla ilgili gölge kabine benzetmesi yapılıyor. Bu uyum nasıl sağlanacak? Hükümetle Beştepe nasıl çalışacak? Çözüm süreci koordinasyonu Cumhurbaşkanlığı tarafından mı yapılacak?)Yeni cumhurbaşkanlığı şeması tamamen Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda işleyen bir mekanizma. Bunu başka bir yapı gibi görmek çok yanlış olur. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız arasında tam bir uyum var. Mükemmel bir koordinasyon söz konusudur. Bu teşkilatların sayısı artırılabilir azaltılabilir. bunlar tamamen doğrudan cumhurbaşkanımıza hizmet etmek üzere kurulmuş başkanlıklardır.

        'ESAD HEZEYAN İÇERİSİNDE'

        (Esad'ın, 'Suriye'de olanlardan Erdoğan sorumlu' sözleri için)Kendisinin nasıl gerçeklerden uzak hezeyan dünyasında yaşadığını bir kez daha gördük. Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiği bütün dünyanın kabul ettiği bir gerçektir. Beşar Esad’ın bu mülakatta kullandığı ifadeler kendi meşruiyetini kabul etmesinden başka bir şey değil. Kendi vatandaşlarını varil bombalarıyla öldüren birinin 2 milyon Suriyeliye kucak açmış Türkiye’yi suçlaması mümkün değil.

        'KÜBA'YA CAMİ TEMELİ PROGRAMDA YOK'

        (Küba ziyaretinde cami temeli atılacak mı?) Küba ziyaretinde cami temeli atma gibi bir şey söz konusu değil. Programımızda yok. Küba'da cami açılır açılmaz tartışmasına indirgemek magazinel yönü dışında gerçek gündemle de bağdaşmayan bir konudur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ