Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ak Parti tek başkan, tek meclis için oy isteyecek

        Volkan YANARDAĞ/ANKARA

        Ak Parti'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda önerilen 'tek başkan, tek meclis' modeli üzerinde çalışılıyor. Bu modelde devlet başkanı, bakanları yasama dışından atıyor. Yasama sadece kanun yapıyor. Başbakan Davutoğlu’nun nisan ayında açıklaması beklenen seçim beyannamesinde yeni Anayasa bağlamında başkanlık sistemi vurgusu olacak. Yani Ak Parti, seçimlerde sıfır kilometre bir Anayasa ve başkanlık sistemi için oy isteyecek. Seçim beyannamesinde, Türkiye’ye en uygun modelin parlamenter sistem değil, başkanlık sistemi olduğu ifade edilecek.

        AYRINTILAR BEYANNAMEDE YOK

        Başkanlık sisteminin ayrıntılarıyla beyannamede yer alması beklenmiyor. Ancak Ak Parti, başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalarını, tek başkan, tek meclis modeli üzerinde yoğunlaştırıyor. Ak Parti’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda önerdiği metin üzerinden yürütülen çalışmalara göre; devlet başkanı partisi ile bağlantısını koparmıyor.

        YÜZDE 50 ARTI 1 İLE SEÇİLİYOR

        Devlet başkanı halk tarafından yüzde 50 artı 1 oyalarak seçiliyor. Başkan çalışma ekibini yasama dışından belirliyor yani milletvekilleri bakan olamıyor. Kanun yapma yetkisi yalnızca yasamaya veriliyor. Kuvvetler ayrılığı mutlak biçimde hayata geçiriliyor. Başkan 5 yıl için seçiliyor ancak ikinci kez seçilebilme hakkı bulunuyor. Milletvekil isayısı 550’de kalıyor. Meclis’in görev süresi de 5 yıla çıkıyor. ABD’de olduğu gibi başkanı düşürme mekanizması bulunmuyor. Başkan direkt halka karşı sorumlu olduğu için seçime kadar bekleniyor. Milli güvenlik kurulu yerine başkana bağlı yeni bir yapılanma öngörülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ