Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşletmeler Uludağ'a kota önerdi Uludağ doldu taştı "Uludağ'a kota konulsun"

        İsmet ACAR/BURSA

        3 gün arayla yaşanan ölümlü kazaların ardından gözlerin çevrildiği Uludağ’da, hafta sonu ziyaretçi sayısı 50 bini aşıyor. “Şimdiye kadar büyük bir olay yaşamamış olmamız bir mucize” diyen GÜMTOB Başkanı Haluk Beceren, “Uludağ’da ‘Saldım dağa bayıra, Mevlam kayıra’ sistemi var. Uludağ’a kota konulmalı” çağrısı yaptı.

        Bursa Uludağ’da geçen pazar günü 8 yaşındaki Elif Uymuşlar, annesinin kucağında kızak kayarken dere yatağına yuvarlanarak hayatını kaybetti. Minik Elif’in ölümü kayıtlara “Kazaen ölüm” olarak geçse de henüz dosya kapanmadı. Soruşturma sürerken jandarma bölge pistleriyle ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlığına girişti, valilik kaza bölgesini filelerle çevirdi, kızak kiralama kaldırıldı. Salı günü ise Manisa’dan sömestr tatili için Uludağ’a giden ve polis evinde kalan 49 yaşındaki Necla Aladağ, arkadaşı ve oğlu Doğukan ile yürüyüş yaparken buzda kayan cipin altında kaldı. Aracın altında 20 metre sürüklenen Aladağ yaşamını yitirirken tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan sürücü Sadık D., adliye çıkışı “Uludağ’a ilk kez geldim, günübirlik olarak. Bir daha da gelmem. Tamamen dik yokuş ve hiçbir uyarı levhası yok. Trafik keşmekeşti” açıklamasını yaptı. Aladağ ise dün Manisa’da son yolculuğuna uğurlandı.

        ‘KOTA KONULMALI’

        Uludağ’daki uygulamanın halen “Saldım dağa bayıra, Mevlam kayıra” sistemi olduğunu belirten Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren; oteller bölgesine kadar uzatılan teleferiğin altyapı çözülmeden binlerce insanı bölgeye taşımasının doğru olmadığını söyledi. Beceren, “Bir pazar günü en az 130-150 otobüs, 5 bine yakın özel araç geliyor. Teleferik ise saatte 2 bin kişiyi çıkarıyor. Sonra iğne atılsa kara düşmeyecek bir durum. Park sorunu had safhaya çıkıyor. Bu işi kimse denetlemiyor” dedi. Beceren şöyle konuştu: “Uludağ otellerde kalanların dışında en çok 10 bin kişiyi ağırlayabilir. Bunun 2-3 katı insanı buraya taşımak mantıklı değil. Bu kadar insan ve araç buraya geldiğinde tatil değil, çile başlıyor. Bu kadar insanı Bursa almaz. İnsanlara ters gelebilir ama buraya kota sistemi uygulanmalıdır ki doğrusu bu. Yukarıda kaç araç ve insan olduğunu bilince, aşağıdan denetimi sağlayabilirsiniz. ‘Bölge dolu, araç salmıyorum’ deme hakkınız ve yetkiniz olmalı. Bu herkesin iyiliği için. Şimdiye kadar büyük bir olay yaşamamış olmamız bile bir mucize.”

        JANDARMA BİR ÇOK ÖNLEM ALDI

        BURSA Jandarma, Uludağ’da kaybolmalara karşı ormanlık alanda yüzlerce ağaca numara çaktı. Bölgeyle ilgili bilgilendirme görselleri Bursa genelinde billboard’lar ile teleferik kabinlerine asıldı, milli parklar giriş gişeleri ve otel resepsiyonlarında el ilanları dağıtıldı. İlanlarla; vatandaşların özellikle kayak yaparken vücut ısısını uzun süre muhafaza eden giysiler kullanmaları, “156 Jandarma İmdat İhbar Hattı”nı aramaları istendi. Bu önlemler kapsamında geçen cumartesi kaybolan Ö.E., cep telefonundan jandarmayı aramış, yanında bulunduğu ağaçta yazılı numarayı söyleyince bir saatte kurtarılmıştı.

        ÜNİVERSİTELİ ÜMİT KURTARILAMAMIŞTI

        KÜÇÜK Elif’in yaşamını yitirmesi, bölgedeki ikinci ölüm olarak kayıtlara geçti. Uludağ’da 2009’da tatil yapan üniversiteli Ümit Özgen snowboard yaparken kaybolmuş, saatler sonra bulunup hastaneye götürülürken hayatını kaybetmişti.

        TELEFERİKLE 10 BİN KİŞİ ÇIKTI

        BURSA’da geçen aylarda uzatılan hattıyla dünyanın en uzun halatlı teleferiği unvanını kazanan yeni teleferik, hafta sonu 2 günde 10 bin kişiyi Uludağ’a taşıdı. Karayoluyla günübirlik çıkanlarla birlikte 6 bin yatak kapasiteli Uludağ, hafta sonu 50 bini aşkın kişiyi ağırladı.

        İŞTE SORUNLAR

        * Yeterli otopark yok.

        *Bölgede tek itfaiye aracı var.

        * Kaldırım yok.

        * 1930’lu yıllarda yapılan karayolu tamirat ve onarım dışında ilk günkü gibi.

        * Günübirlik ziyaretçiler için yeterli kafeterya ya da tesis yok.

        * Kayak ve kızak kiralayanlarla ilgili düzenleme bulunmuyor.

        * Uludağ’da otel doktorları dışında kapsamlı bir sağlık ocağı ya da tesis yok. 112 Acil Servis’in beklettiği ekibi var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ