Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 'Başkanlığı vatandaştan gizliyorlar' Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefet için "Vatandaşın Başkanlık sistemini öğrenmesini istemiyorlar" dedi. Gerekçesini bu sözlerle anlattı: Hem o zaman kanaat değişebilir diye endişe ediyorlar hem bizden başkan asla çı

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkanlık sisteminden çözüm sürecine pek çok konuya değinen Bozdağ, şöyle konuştu:

        Türkiye'deki sistemin adı yok:Başkanlık, benim önceden beri savunduğum bir sistem.Türkiye'nin mevcut Anayasası parlamenter sistemi tam olarak ifade etmiyor. Anayasa hukukçularına göre de Türkiye'deki sistemin adı tam konulamıyor.

        Karar almadaki sürat ülkeye kazandırıyor: Dünyanın pek çok ülkesinde değişik hükümet sistemleri var. Yönetimin istikrarı, gücü, karar almadaki sürati ülkelere çok şey kazandırıyor.Türkiye'nin başarıları hep siyasi istikrar ve güçlü iktidarlar döneminde oldu. Son 12 yılda da siyasi istikrar ve güçlü iktidar ülkeye her alanda kazandırdı.

        Etkin bir denetim sistemi var: Başkanlık sistemi olduğu zaman yetkiyi veriyorsunuz 5 yıl ya da 4 yıl, seçilen kişi belli, kimse onu görevden alamıyor. Anayasa ve yasalara göre ülkeyi yönetiyor. Etkin bir denetim sistemi var. Kimse hükümete dönük operasyon yapamıyor. Güç tek elde toplanıyor, hızlı karar alınıyor. Ne yapılacaksa hemen yapılıyor ve oradan ülke daha fazla yarar elde ediyor.

        Sol kesim hiç tartışmıyor: Muhalefet vatandaşın bu işi öğrenmesini istemiyor. Başkanlık sistemini vatandaş öğrenirse o zaman kanaati değişebilir diye endişe ediyorlar. Özellikle sol kesim hiç tartışmıyor. Diyor ki, 'Başkanlık sistemi gelirse bizden başkan asla çıkmaz ama şimdi hiç olmazsa darbe dönemlerinde çıkarıyoruz. Ama başkanlık sistemi olursa yüzde 65-70 civarında sağ eksenli oyun olduğu bir yerde soldan başkan çıkmaz' diyorlar.

        CHP radikal uçlardan uzaklaşamıyor:Gezi olaylarının en başında, içinde bunlar yer alıyor. Bu toplumun neredeyse tamamına yakını Gezi hadisesine ve Gezicilere karşı. Onlar zannediyor ki herkes vurana, kırana, yakana muhabbet besliyor. Bunlar, bu terör örgütlerine gösterdiği yakınlığı biraz halka gösterseler belki daha fazla olur. Yani bu radikal uçlardan CHP uzaklaşamıyor.

        Çözüm sürecinin başarılı olmasını istemeyenler var: Çözüm,Türkiye'yi yaşadığı en önemli sorunlardan kurtaracak tarihi bir süreç. Çünkü bugüne kadar Türkiye'de çözüm eksenli bir irade ortaya konulmadı. Terör örgütünün içinde deÇözüm Süreci'nin başarıya ulaşmasını istemeyenler var.Çünkü terör örgütü uyuşturucu, silah ticareti başkaca pek çok ekonomik örgütlü iş yapan ayrı bir yapıya da bürünmüş durumda. Terör sona erdiğinde buralardan büyük zenginlik elde edenler bunları kaybedecek.

        İstikrarlı Türkiye'den çekinenler var: Güçlü ve istikrarlı, kendi içindeki kavgaları sona erdirmiş, barış ve kardeşlik iklimini kalıcı hale getirmiş bir Türkiye'den çekinen çevreler var. Onlar da bu sürecin başarılı olmasını istemiyorlar. Paris'teki cinayetlerden tutun, son günlerde konuşulan olaylara varıncaya kadar pek çok önemli hadise oldu, tamamı bu süreci yok etmeye dönük provokatif eylemler.

        Üç dönem kuralı: Değişim konusunda partilerde yolları kapadığınızda başka tür ahlaksızlıklara, hukuksuzluklara yol açtığını gördük. Onun için değişimin normal olması, en zirvedeyken değişimin yapılması toplumu da güçlendirir, heyecanı da artırır, partiyi de büyütür.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ