Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Meteoroloji’den, Marmara ve Ege’de “tam fırtına” uyarısı geldi Sıkı tutunun Yurtta hava durumu

        Sorel DAĞISTANLI-Gökhan ARTAN-Kurthan DEMİR/HABERTÜRK

        İstanbul'da şiddetli lodos nedeniyle bazı vapur seferleri iptal edildi. Ayrıca olumsuz hava koşulları uçak seferlerini de vurdu. THY 332 seferini iptal etti.Üsküdar - Eminönü, Kadıköy - Eminönü ve Kadıköy - Karaköy seferleri karşılıklı olarak yapılmaya başlandı.

        Taksim Meydanı'nda bulunan dev Türk Bayrağı şiddetli lodosa dayanamayarak yırtıldı. Üst kısmından yırtılan bayrağı vatandaşlar fark etti.

        Meteoroloji; Marmara ve Ege’de “tam fırtına” uyarısı yaptı, “Çatılar, bacalar uçabilir, ulaşım aksayabilir, zehirlenmeler olabilir” dedi. Uzmanlar ise akla ilk anda gelmeyenleri sıraladı: “Motosikletler, nakliyeciler dikkatli olmalı; hızlı trende risk büyük. Çocuklar, yaşlılar tek başına sokağa çıkmamalı, camla kaplı gökdelenlerin olduğu bölgelerde fırtına ‘yıkıcı’ etki yapabilir”

        İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonunda lodosla şiddetlenmesi beklenen rüzgârın sınıfını “tam Fırtına” olarak duyurdu, “çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, ulaşımda aksamalar” gibi risklere dikkat çekti. İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Ege’de etkili olacak fırtına nedeniyle rüzgârın hızının kent merkezlerinde yer yer saatte 80-100 km’ye kadar çıkacağı bildirildi.

        ‘BU KEZ FARKLI’

        Meteorolojik verileri değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, “Dikkat edilmeli, ciddi bir durum var. Bu sefer biraz farklı” dedi. Meteoroloji’nin tahminlerinin anbean takip edilmesi gerektiğini belirten Yağan, “Şiddetli bir durum var. Hava sıkıştırılabilir bir akışkan. Onun için her an pozisyonu değişebilir. Fakat Meteoroloji ihbar verdi. Bu nedenle valiler ayakta ve uyanık olmalı” ifadesini kullandı.

        ‘ÇOK TEHLİKELİ’

        Fırtınanın ilk olarak Batıyı etkileyeceğini kaydeden Yağan, uyarılarını şöyle sıraladı:

        Kent merkezlerinde apartman yöneticileri özellikle çatılarda önlem almalı. Vatandaşlar bilgilendirilmeli.

        Bu fırtına alışagelmedik şiddette olacak. Hava ve deniz başta olmak üzere ulaşımda ciddi önlemler alınmalı. Hava raporları 12 saatte bir yenilenir, mutlaka takip edilmeli.

        Motosikletçiler için çok tehlikeli bir hava. Ölümlü kazalar olabilir. Araç kullanan vatandaşlar belli bir hızın altında seyretmeli. Nakliyatlarda aşırı yükleme yapılmamalı. Uygun hız olmalı.

        Demiryollarına dikkat edilmeli. Özellikle hızlı trende risk büyük.

        Rüzgârın hızı belirtilen değerlere ulaşırsa, bu hızın etkili olduğu yerlerde çocuklar ve yaşlılar tek başlarına dışarıya çıkmamalı.

        ‘KUTUPSAL HAVA’

        Bu fırtınanın, Avrupa’da halen etkili olan “kutupsal hava”dan kaynaklandığını söyleyen Yağan, “Bu yıl kutupsal kökenli hava kütlesi biraz daha etkili. Bu durum iklim değişikliğinin çok dolaylı bir sonucu. Kuzey Avrupa’da kış durumu var. Bu da rüzgâra neden oluyor’’ bilgisini verdi.

        ‘NEDEN: GÖKDELENLER’

        Ekolog, iklim ve şehirleşme uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ise fırtınanın kentle etkileşimine dikkat çekti. Şiddetli fırtınanın şehir merkezlerinde etkisini daha da artıracağını, bunun nedeninin de çarpık yapılaşma olduğunu dile getiren Neyişçi, şu değerlendirmeyi yaptı: “İki bina arası, kanal etkisi yapar. Yükseklik artınca hız da artar. Özellikle cephesi cam kaplı ve hesapsız aralıklarla yapılan gökdelenler rüzgârları fırtınaya; fırtınaları da hortumlara ulaştırır. Fırtına, şiddetini bazı sokaklarda 2-3 misli üzerine çıkarabilir. Ağaçlar devrilebilir, çatılardaki güneş enerjileri, su deposu sistemleri kontrol edilmeli. Vatandaşlar yüksek ağaçlardan, kafelerin tentelerinden, reklam panolarından uzak dursun.”

        İGDAŞ UYARDI

        İstanbul'a doğalgaz dağıtımını gerçekleştiren İGDAŞ, abonelerini “İstanbul genelinde etkili olan lodos nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunuz, baca çekişinizi kontrol ettiriniz” diye uyardı.

        ADA SEFERLERİ İPTAL

        Çanakkale'de etkili olan lodos nedeniyle GESTAŞ firması, Gökçeada ve Bozacada’ya yapılacak seferlerini iptal ettiğini duyurdu. Pazar günü de Kabatepe-Gökçeada, Geyikli-Bozcaada seferleri yapılamayacak.

        DİKKAT! DENİZ OTOBÜSÜ SEFERLERİ DE İPTAL

        İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin (İDO) bazı seferleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi. İDO'dan yapılan açıklamaya göre saat 18.40 Kadıköy-Yenikapı-Bursa ve 19.30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy deniz otobüsü seferleri ile 19.00 Yalova-Pendik ve Pendik-Yalova ferry cat tipi hızlı feribot seferleri olumsuz hava koşulları nedeniyle yapılamayacak.

        Öte yandan, sabah saatlerinde geçici süreliğine karşılıklı olarak iptal edilen tüm iç hat deniz otobüsü seferleri de hala yapılamıyor.

        HABERTÜRK UYARMIŞTI

        Jandarma; pistlere perde, kızak ve kayağa ayrı pistler istedi

        Hafta sonları kapasitesinin çok üzerinde konuk ağırlayan ve geçen hafta sonu biri çocuk 2 vatandaşın ölümüne sahne olan Uludağ için jandarma, güvenlik raporu hazırladı. Valilik oluruyla Milli Park Müdürlüğü, işletmeciler, Orman Bölge Müdürlüğü ile Kayak Öğretmenleri Derneği’ne gönderilen 9 maddelik raporda alınması gereken önlemler sıralandı:

        AĞ GERİLSİN: İşletmecilerin tedbirleri gözden geçirmesi gerektiği belirtilen raporda; pistlerdeki ağaç gövdelerinin insanları koruyacak şekilde sarılması, günübirlik tatilcilerin pistlere girmemesi için emniyet ağları gerilmesi, pistlerin bitişlerinin yine ağ gerilerek belirtilmesi, çevreye uyarı levhaları konulması istendi.

        RENKLİ FLAMA: Jandarma raporunda, kızak ve kayak pistleri ile acemi ve usta kayakçıların kullandığı pistlerin renkli flamalar ve ağlarla ayrılması gerektiği ifade edildi. Kızak pistlerinin eğim ve derinliğinin azaltılıp fileyle çevrilmesi gerektiğine vurgu yapıldı, özel güvenlik ile pistlere kontrolsüz girişlerin engellenmesi istendi. Raporda anons sisteminin geliştirilmesi, sık sık uyarı anonsları yapılması da önerildi.

        FIRTINA EYÜP'TEÇATI UÇURDU

        İstanbul’da hayatı felç eden fırtına, Eyüp’te evlerin çatısını uçurdu. Fırtına sebebiyle uçan çatılar yola savruldu. Fırtınanın şiddetini artırmasıyla birlikte inşaat halinde bulunan bir apartmanın etrafındaki evlere tuğla ve inşaat malzemeleri düştü. Çatıları uçan evler kullanılamaz hale geldi. Evleri zarar gören vatandaşların yardımına mahalle sakinleri koştu. Vatandaşlar, hasar gören evden eşyaları çıkararak, kırılan molozları temizlemeye çalıştı. Evinin bir kısmı yıkılan bir vatandaş ise kapıları açamayınca pencereden dışarıya çıkarıldı.

        Fırtınanın saat 03.00’ten sonra başladığını belirten Engin Süha isimli bir vatandaş, “Gece hafif esiyordu. Karşıdaki binaları yıkınca binanın önü açıldı. Esen rüzgar direk bizim eve vurdu. Vurduğu gibi 10 dakikada bizim çatıyı aldığı gibi yola serdi. Biz de evdeydik” şeklinde konuştu.

        Fırtına sebebiyle evinde hasar oluşan Cemal Düzce, olay anında uyuduğunu belirterek şunları söyledi: "Bir baktım evin üzerine bir şeyler yıkıldı. Dolap falan yeni almıştım hepsi gitti. Sabaha doğru 04.00 sularında oldu. Biz dışarı çıkamadık. Kapılar hep kapandı. Bizi pencereden demiri sökerek çıkardılar.”

        Olay yerine gelen polis ekipleri çalışma başlatarak belediye ekiplerinin gelmesini bekledi.

        ŞİDDETLİ LODOS BALKON KORKULUĞUNU UÇURDU

        Sabah saatlerinde meydana gelen şiddetli lodos Küçükçekmece' de bir iş yerinin çatısındaki balkon korkuluğunu uçurdu. Binanın çevresinde kimsenin bulunmaması olası bir faciayı engelledi.

        Olay; Küçükçekmece-İkitelli Bahariye Caddesi üzerinde, sabah saatlerinde meydana geldi. restoran olarak faaliyet gösteren bir iş yerinin çatısında bulunan balkon korkuluğu şiddetli lodosun uçarak, çatıda asılı kaldı.

        Sabah saatlerinde işyerini açan restoran çalışanları olaya önce kendi imkanlarıyla çözüm aradı ancak başarılı olamayınca itfaiyeye haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, önce olay yerinde güvenlik şeridi oluşturdu, ardından çatıdan kopan demir parçasını motorlu testere yardımıyla parçalara bölerek güvenli bir şekilde yere indirdi.

        Olayın erken saatlerde meydana gelmesi olası bir faciayı engellerken, çevrede bulunan vatandaşlar ise itfaiye ekiplerinin çalışmasını merakla izledi.

        İşyeri çalışanlarından Mehmet Çalışkan, olayın erken saatlerde meydana geldiğini belirterek, "Sabah işe geldiğimizde çatının parçasının koptuğunu gördük. Çatının yarısı aşağı uçmuş durumdaydı biz iple bağlayıp yukarı çekmek istedik başarılı olamadık. Sonra İtfaiyeye haber verdik" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ