Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa KEPÇEYLE İŞE! Edirne'deki Tunca ve Meriç Nehri taştı. Karaağaç Mahallesi'nde yaşayanlar, kent merkezine kepçe ve askeri araçlarla taşındı

        Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, akşam saat 21.00 sıralarında Meriç nehir debisinin 2500 metrekübe çıkmasının beklendiğini ve bu nedenle Karaağaç Mahallesi'ndeki 500 kişinin spor salonuna, Tunca Nehri kenarında bulunan Değirmenyeni Köyü'nün de tamamının güvenlik gerekçesiyle tahliye edilmesine karar verildiğini açıkladı. Vali Şahin, tedbiren sağlık bakanlığı'ndan, AFAD ve askeriyeden helikopter talep ettiklerini ve arama kurtarma ekiplerinin de Edirne'ye yönlendirildiğini söyledi.

        GEÇİŞLER ASKERİ PALETLİ ARAÇLARLA YAPILACAK

        Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca Nehri'nin taşmasıyla yaşanan sel felaketinde yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesine uluşamı sağlayan Lozan Caddesi'nin sular altında kalması nedeniyle tekerlekli araç geçişlerine kapatıldı. Bu nedenle Pazarkule'den Yunanistan'a karayolu ile geçişler durdu. Karaağaç Mahallesi'ne geçişler paletli askeri araçlarla sağlanacak. Meriç Nehri kenarındaki iş yerleri ile şehitlik sular altında kaldı. Denizi andıran görüntülerin yaşandığı yol boyunca, Kent ormanı ve Edirne İl Orman İşletmeleri Müdürlüğü binasını da sular altında bulunuyor.

        Meriç ve Tunca nehirleri arasında mahsur kalanlar AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

        CEPHANELİK TAŞINIYOR

        Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat güvenli bölgelere taşınmaya başlandı.

        KIZILAY'DAN YARDIM İSTENDİ

        Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, saat 21.00 sıralarında nehir seviyesinin 2500 metreküp/saniyeye ulaşacağını ifade ederek, Karaağaç ve Değirmenyeni köyleri için tahliye kararı aldıklarını açıkladı.

        Karaağaç Mahallesi’nden 500 haneyi oradaki en yakın okullara ve yatılı bölge okullarına tahliye edeceklerini anlatan Vali Şahin, “İki helikopter AFAD’tan istedik. Şu anda İstanbul ve Ankara’dan görevlendirmeler yapılarak yola çıktı. Su altı ve su üstü kurtarma timleri de geliyor. 10’ar kişilik 2 tim görevlendirilmesi AFAD tarafından yapıldı. Sağlık Bakanımızda ambulans helikopteri görevlendirdi. Meriç ve Arda’da su seviyesinin yükseleceği ifade ediliyor. Sofya Büyükelçiliğinden aldığımız bir notada Çarşamba günü en doruk noktaya ulaşacağı Meriç ve Arda nehirlerindeki su seviyelerinin daha üst seviyelere ulaşacağı ifade ediliyor. Bu arada Kızılay’dan bin battaniye, bin 500 kişiye 5 gün yetecek kadar gıda maddesi, bin yatak talebinde bulunduk. Şuanda Değirmenyeni köyünde su seviyesi seddelerle sıfır noktasına geldi. Orada yarılmadan korkulduğundan köyün boşaltılması için jandarma sevkiyatı yapıldı" diye konuştu.

        ESKİ BAŞKAN MAHSUR KALDI

        Meriç ve Tunca Nehri'nin taşması sonucu mahsur kalan Edirne'nin eski Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, kurtarıldı.

        Meriç Nehri kıyısındaki evinde yaşayan Sedefçi, bahçesi tamamen suyla kaplanıca mahsur kaldı. Onlarca hayvanı telef olan başkan, kurtarma ekiplerinden yardım istedi. Bölgeye sevk edilen AFAD ekiplerinin gönderdiği botla başkan ve köpeklerinin bazıları kurtarıldı.

        KIZILAY YEMEK DAĞITIMINA BAŞLADI

        Türk Kızılayı,Edirne'de sel tehlikesi nedeniyle evlerinden tahliye edilenler için sıcak yemek ikramına başladı. Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kırklareli Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden altı afet uzmanı, bir öncü araç ve bir ikram aracı bölgeye ulaştı. Afet uzmanları, bin battaniye ve 60 mutfak setini ihtiyaç halinde afetin etkili olduğu bölgelerdekilere iletecek.

        Edirne'deki aşevinde ise sel etkisini yitirene kadar afetzedelere günlük 2 bin kişilik sıcak yemek dağıtılacak. Gelişmeler Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Kırklareli Bölge Afet Yönetim Merkezi veEdirneŞube Başkanlığı tarafından yakından takip edilecek.

        DHA

        Edirne’de Tunca ve Meriç Nehirlerinin debilerinin giderek artması sonucu yaşanan taşkınların ardındanEdirneValisiDursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı ’Acil’ koduyla toplantı yaptı.

        Bulgaristan’daki aşırı yağışlardan dolayı Tunca ve Meriç Nehri’nin debilerinin artarak taşmaya başlaması üzerine kriz masası kuruldu. Taşkın sebebiyle il merkezi ile bağlantısı kesilen Karaağaç Mahallesinde yaşayan halk, evlerinden boşaltılarak okullara yerleştirilmeye başlandı. Vali Dursun Ali Şahin ise kriz masası kararlarını gazetecilere açıkladı. Merkez ile Karaağaç Mahallesi arasındaki ulaşımı sağlayan bütün köprülerin trafiğe kapatıldığını ifade eden Vali Şahin, taşkından etkilenen Karaağaç’ta evlerin boşaltıldığını söyledi. Yaklaşık bin 500 kişiyi yatılı bölge okuluna yerleştirmeye başlandıklarını belirten Vali Şahin, nehir sularının bu gece saat 21.00 sıralarında en yüksek seviyelere ulaşacağını kaydetti.

        2006 ve 2008 yıllarında nehir debilerin bin 800 seviyelerine ulaştığını bu defa ise bu seviyelerin 2 bin 500’lere çıkmasının beklendiğini açıklayan Vali Şahin, "Tedbir amaçlı olarak, Karaağaç’ın bir bölümünü bin 500 kadar kişiyi, orada bulunan yatılı okullara nakliyesini başlamış bulunmaktayız. Diğer kalanları da şehrin bu tarafına geçirmeye maalesef imkan kalmadı. Köprüler kapalı olduğundan kapalısporsalonlarına maalesef intikallerini sağlayamıyoruz. İki helikopter istedik,afad’tan o iki helikopterİstanbulveAnkara’dan görevlendirmeleri yapılarak yola çıktı. Sadece helikoptrelerin gelişi değil, su altı ve su üstü kurtarma timleri de görevlendirmeleri AFAD tarafından sağlanarak Edirne’ye geliyor.sağlıkBakanımız Dr.Mehmet Müezzinoğluda İstanbul’dan Edirne’ye bir ambulans helikopter görevlendirmesi yapıldı. Onun da yola çıktığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

        Toplantıya Vali Dursun Ali Şahin’in yanı sıra Belediye Başkanı Recep Gürkan da katılarak yapılan çalışmaları değerlendirdi.

        MAHALLE SAKİNLERİ ENDİŞELİ

        Karaağaç Mahallesi sakinlerinde diyaliz hastası Necmi İrmisit, yarın diyalize girmesi gerektiğini belirterek, "Her sene su taşkınları olmuyor, geçen yıl olmamıştı ancak bu sene durum kötü. Diyaliz hastasıyım. Yarın diyalize girmem gerekiyor, bakalım nasıl gideceğim?" diye konuştu.

        Diğer bir mahalle sakini Yılmaz Kuş da eşinin hamile olduğunu ve sağlık durumundan endişe ettiğini dile getirerek, "Taşkınlar artık senede iki sefer olmaya başladı. İşimize gidemiyoruz. Sayın başbakana sesleniyorum. Bu işe bir çare. Mağduruz. Eşim hamile ve burada hiçbir sağlık güvencemiz yok" dedi.

        BÖLGEYE HELİKOPTERLER SEVK EDİLİYOR

        Öte yandan, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı’nın da aralarında bulunduğu İl Kriz Masası’nın almış olduğu kararlar doğrultusunda, kent merkezine yakın bulunan Değirmenyeni Köyü’nün tamamının boşaltılacağı ve Karaağaç Mahallesi’nin düşük kotlu bölümünde yaşayan bin 500’e yakın vatandaşında semtte bulunan yatılı bölge okuluna nakil edileceği belirtildi.Sağlık Bakanlığıtarafından bölgeye 3 adet arama kurtarma, bir adet de ambulans helikopterin gönderilmesi bekleniyor.

        6 KİŞİ MAHSUR KALDI

        Meriç nehrinin taşması sonucu 6 kişi, Karaağaç yolu üzerinde mahsur kaldıklarını bildirerek yardım istedi.

        Mahsur kaldıkları ihbarı üzerine harekete geçen askeri helikopter, bölgeye giderek sarkıttığı sepet ile mahsur kalan Mustafa Yemver ve beraberindeki 5 kişiyi kurtardı.

        Tunca Nehri'ni incelemeye gelenEdirneValisi Dursun Ali Şahin, debilerdeki yükselişin sürdüğünü söyledi.

        Şahin, "Debinin 12 'ye (Gece yarısı) kadar daha da artması bekleniyor. Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. Talep edildikten sonra gelen iki askeri skorski helikopteri şu anda gece dahi nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul bulunmaktadır. Bunun yanında bir saat kadar önce Yunanistan'dan Evros Valisi de arayarak onların bizim Bosna köyümüzün karşısında bulunan bir köylerinin de aynı şekilde sel felaketiyle maruz olduğu ve köyün boşaltıldığını söyledi. Bizden suyun kesilmesi istenmektedir. Bizde suyun kesilmesiyse tabi ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabi ki bir jest olacaktır" dedi.

        Debinin 2 bin 200'e çıkacağını anlatan Vali Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

        "Ondan sonra nolur Allah bilir. Bu konuda biz elimizden gelen çalışmaları yaptık. Ondan sonrasını benim bilmem mümkün değil. Şu bir gerçek ki Sofya Büyükelçiliği'nden almış olduğumuz bir yazıda. Çarşamba günü en son noktaya zirve yapacağı ifade ediliyor. Bakalım bekliyoruz. Şu bir gerçek ki 10 gün süreyle araçlarla karşıya geçişler mümkün olamayacaktır. Tabi ki Pazarkule Sınır Kapısı da kapalı olacaktır."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ