Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 'Bu, milleti birbirine düşürme yasası' CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de bu hafta görüşülmesi beklenen iç güvenlik paketini sert sözlerle eleştirdi: İç barışın altına tahrip kalıbı koyma yasası. Milleti birbirine düşürme yasası

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İç Güvenlik Paketinin ertelemesine ilişkin resmi bilgi verilmediğine dikkat çeken Hamzaçebi, "Nedenaçıklanmadı gerçekte görüşülememe gerekçesi Genelkurmay Başkanlığı'nın bu yasaya ilişkin itirazları, eleştirileridir. Jandarma'nın tamamen sivil iradenin emrine verilmesi, Jandarma Genel Komutanının, Genelkurmay'ın devre dışı bırakılması, Genelkurmay'ın itirazına neden olmuştur" dedi.

        JANDARMA DÜZENLEMESİNİN NEDENİ MİT TIR'LARI

        Hamzaçebi sözlerini şöyle sürdürdü:

        - Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bir grup başkanvekili bir açıklamada bulundu haftasonu, 'Bu yasaya karşı çıkan vatan hainidir. Bu yasaya ancak teröristler karşı çıkar' demişti. Genelkurmay, Jandarma ile ilgili düzenlemeler nedeniyle bu yasaya karşı çıktığına göre, demek ki bu tanım, Genelkurmay'ı da terörist tanımına ve vatan haini tanımına sokuyor.

        -Jandarma Genel Komutanlığı'na yönelik paketteki düzenlemelerin tek nedeni MİT TIR'larının yakalanması, savcılar tarafından aranmaya çalışılmasıdır. TIR'ların içindeki mühimmatın, savaş malzemelerinin tespit edilme korkusu, Jandarma'ya yönelik buradaki düzenlemelerin temel gerekçesidir.

        'MOLOTOFA ZATEN CEZA VAR'

        - Paketin iç güvenlikle hiçbir ilgisi yok. Zaten şu anda yürürlükte olan yasalara göre molotof kullanmanın cezası 4 yıldan başlayarak 17.5 yıla kadar yükselebiliyor.

        - Gezi olaylarında cebinde sapanla, bilye ile yakalanan kimseler oldu. 'Bir daha bir kimse bir protesto gösterisinde, toplantıda eğer sapanla yakalanırsa ona gününü göstereceğiz' diyorlar. Molotofla yakalanırsa polis ona karşı silah kullanacak. Ruhsatsız silahla yakalanmanın cezası şu an 12 aydır. Yani cebinize tabancayı koyun, dolaşın, ruhsatınız yoksa, yakalanırsanız cezası 12 ay. Ama bir toplantıda sapanla yakalanırsanız bunun cezası 2,5 yıldan 4 yıla kadar. İç Güvenlik yasası değil, iç barışın altına tahrip kalıbı koyma yasası. Milleti birbirine düşürme yasası.

        "AKP ARTIK TÜRKİYE'NİN BAAS'IDIR"

        -Siyasette bir kural vardır; güç kullanmaya alışan yönetimler giderek baskıcı olmaya başlarlar, demokrasiden, özgürlüklerden uzaklaşırlar. 12 yıllık iktidarından sonra 13. yılında Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti, başbakanı ister Erdoğan, ister Davutoğlu olsun fark etmiyor, toplumu baskı altına almaya alıştığı için baskının dozunu artırmaktadır. Bir dönem Arap ülkelerinde olup da eleştirdiğimiz Baas rejimini Türkiye'ye getiriyor. AKP artık Türkiye'nin Baas'ıdır.

        - İç güvenlik paketiningörüşmeleri sırasında her gün grup önergesi getireceğiz. Önergeler sunacağız. İçtüzüğün bize verdiği tüm hakları kullanacağız.

        'ÖCALAN'LA MEKTUPLAŞMA KONUSUNDA AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'

        -(Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Abdullah Öcalan ile mektuplaştığına ilişkin iddialarla ilgili soru karşısında)Bu konuda hükümetten derhal bir açıklama bekliyoruz. Bu mektuplaşmanın hükümetin bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığını düşünüyorum.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ