Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Eğitim fakültelerine ‘özel’ öğrenciler seçilip alınacak MEB en başarılı öğrenciler için strateji geliştirecek

        Selvi ÇELİK/HABERTÜRK

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) en başarılı gençlerin öğretmenlik yapmasını sağlamak için yeni stratejiler geliştirecek. Öğretmen yetiştiren fakültelere öğrenci seçimi, yetiştirilmesinin yanı sıra öğretmen adaylarının istihdam edilmesi sürecini içine alacak bir model geliştirilecek. Öğretmenlerin girdiği alan bilgisi testinin kapsam ve içeriği de yeniden düzenlenecek. Bakanlığın 2015 Mali Performans Programı’nda öğretmen yetiştirme ve atanması konuları da yer aldı. İşte bakanlığın yakın gelecekte öğretmen yetiştirilmesi ve seçimi ile okullaşma oranlarında hedeflediği projeler:

        MODEL SİSTEM GELİYOR: Bu yılın sonuna kadar öğretmen yetiştiren fakültelere öğrenci seçimi, yetiştirilmesi, öğretmen adaylarının istihdam edilmesi sürecini içine alacak bir sistem model geliştirilecek. Bunun için uluslararası öğretmen yetiştirme politikalarının belirlenmesi ve öğretmen yetiştiren kurumların yeniden yapılandırılması konulu kongre düzenlenecek. Bu kongreye yerli ve yabancı uzmanlar katılacak. Katılımcılar arasında MEB’in yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) yetkililer ile akademisyenler bulunuyor.

        SINAV SORULARI GENİŞLEYECEK: Bu yıl ilk kez öğretmenlik alan bilgisi testiyle ilgili 2 günlük çalıştay düzenlenecek. Bu çalıştayda nitelikli ve başarılı öğretmenlerin seçimine yönelik öğretmenlik alanının genel özelliklerini kapsayacak şekilde bilişsel ağırlıklı ve psikomotor becerilerin ölçülmesine yönelik soruların nitelikli hale getirilmesi, alan bilgisi testinin kapsam ve geçerliliğinin artırılması konuları ele alınacak. Hazırlanacak performans, sınav sistemi ve soru mantığı ile daha nitelikli ve başarılı öğretmen adaylarının seçimi sağlanacak.

        OKULLAŞMA HEDEFİ YÜZDE 100: 48-66 ay çağ nüfusunun okullaşma oranı yüzde 37.5’ten yüzde 43’e yükseltilecek. İlkokulda yüzde 99.57, ortaokulda yüzde 94.52 olan net okullaşma oranı 2015 yılı sonuna kadar yüzde 100’e çıkarılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ