Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kanserlilerin isim listesi üzerinden vurgun sistemi Onbinlerce kanser hastasının isimlerini aldılar şebeke kurdular

        Serkan AKKOÇ-Müslim SARIYAR-Nihat ULUDAĞ-Sedef ŞENKAL DEMİR/HABERTÜRK

        İstanbul'da son 1 ayda 2 ayrı baskın yapıldı ve SGK’dan parası alınmış yarım milyon lira değerinde kanser ilacı ele geçirildi. Baskınlarda elde edilen bilgiler, korsan ilaç şebekelerinin oluştuğunu gösteriyor. İddiaya göre; korsan ilaç şebekeleri, hastanelerin kayıt sistemlerinden kanser ilacı kullanan on binlerce hastanın isim listesini ele geçirdi. Uzmanlara göre listeleri ele geçiren ilaç korsanları, parasını SGK’ya ödettikleri ilaçları el altından piyasaya satıyordu. Bu amaçla da bazı hastane ve anlaştıkları eczaneleri kullanıyordu.

        İLAÇLAR SURİYE’YE GİTMİŞ

        İstanbul Fatih’te yapılan ve binlerce kutu ilacın ele geçirildiği son operasyonla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Ele geçirilen 2 bin 9 kutu ilacın Suriye’ye götürüldüğü anlaşıldı. SGK uzmanlarının raporuna göre, 2 bin 9 kutu kanser ilacının 531’i doktorlar tarafından kanser hastalarına reçete ile yazıldı. Ancak hastalarda bulunması gereken ilaçların listesi, çetenin eline geçti. İlaçlardan geri kalan bin 478 kutunun ise karekodları tahrip edildiği için izi sürülemedi. Devlet bu ilaçlara 518 bin 155 TL ödedi. Beykoz’da ele geçen 17 bin TL değerindeki ilaçlarla vurgunun toplam bedeli 535 bin 155 TL oldu. Kanser ilaçlarının Suriyeli ilaç çetesine ulaştırıldığı, bunların iç savaşın yaşandığı Suriye’ye gönderilip astronomik fiyatlarla satıldığı belirlendi.

        HASTA VE DOKTORLARIN İFADESİ ALINACAK

        Yakalanan 3’ü Suriyeli 5 kişi hakkında, “dolandırıcılık” ve “insan sağlığını tehlikeye sokacak ilaçların elde edilmesi” suçundan işlem yapıldı. Zanlılar, serbest kaldı. Müfettiş raporu doğrultusunda, çetenin eline geçen ilaçların reçetesini yazan doktorlar ile hastaların bilgisine başvurulacak.

        ‘DESTEK ALIYORLAR’

        Eski İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Hakan Gençosmanoğlu, çetelerin, ilaçları sürekli kullanan kanser hastalarının kimlik bilgilerini hastane kayıtlarından ele geçirdiğini belirterek, “Bu ilaçların parası hem SGK’dan alınıyor hem de daha sonra piyasada el altından satılıyor. Korsan ilaç çetelerinin bunu hastane ve eczanelerdeki bazı kötü niyetli görevlilerden destek almadan yapması mümkün değil” dedi. Kanser tedavisinin uzun süreli olduğunu hatırlatan Gençosmanoğlu, “Kemoterapiye giren bir hasta orada kaç kutu ilaç kullanıldığını takip edemez. Hastaya ayda 1 kutu ilaç gerekiyor ama mevzuat 3 kutuya kadar izin veriyorsa çeteler maksimum miktarı yazdırıyor. Çaresiz hastalar sorgusuz alıyor” diye konuştu.

        ‘DELİLLENDİRME İYİ YAPILMALI’

        Ceza Avukatı Naim Karakaya, çete üyelerinin tutuklanmamasıyla ilgili şunları söyledi: “Zanlılara atfedilen ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması tutuklamayı gerektirebilecek kategori suçlara girmiyor. Bu ilaçlar kullanması ya da kullanamaması halinde ölüme sebebiyet verecek nitelikteyse ‘olası kasıtla adam öldürme’ suçu değerlendirilebilir. Bu tip olaylarda ancak suç olgusu kuvvetliyse ve çete ilişkileri iyi delillendirilebilirse tutuklama verilebilir.”

        ‘KIZIMI KANSER İLACI ÖLDÜRDÜ’

        İSTANBUL’da düzenlenen son operasyonda ele geçirilen kanser ilaçlarından biri ile ilgili bir iddia adliyeye yansıdı. Bu ilaç, piyasada sahtesinin bulunması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda toplatılmıştı. Önce rahim kanseri, sonra da lösemi olan Nilhan Örçün’ün (27) ölümünün ardından savcılığa başvuran annesi Fatma Örçün, kızlarını bu ilaç yüzünden kaybettiklerini öne sürdü. Örçün, hastane ile kızının tedavisini üstlenen doktor ve hemşirenin kusurlu olduğunu da iddia etti. Örçün, “Piyasada sahteleri var diye toplatılan bir ilacı kızıma doktoru başında olmadan vermeye başladılar. Yavrum acılar içinde öldü. İlacın birçok yan etkisinin olduğunu öğrendik. Bağışıklık sistemini çökertiyormuş. Doktoru, ‘Ben olmadan ilaç verilmemeliydi’ dedi” diyor.

        KAREKOD VE MEDULA SİSTEMİ

        Sağlık Bakanlığı 2014 yılı başında ilaç kutularında, karekod uygulaması eşliğinde İlaç Takip Sistemi’ni devreye soktu. Hedef, ilacın her hareketini takip etmekti. Üretici, ithalatçı, ecza deposu ve eczanelerden alınan bildirimler; satış onayları ilacın birden fazla satışının önüne geçilmesini hedefliyordu. Sistem sayesinde hedeflere büyük ölçüde ulaşıldı.

        ÇETELER NASIL ÇALIŞIYOR?

        KAMU ve özel hastanelerde ilaç reçeteleri 15 Ocak 2013’ten itibaren MEDULA adı verilen dijital platform üzerinden yazılıyor. Doktor ve hemşirelerin şifrelerine ulaşan çete üyeleri, hastaların haberi olmadan ilaç reçeteleri düzenliyor. Hasta tarafından kullanıldı gösterilerek SGK’dan bedelleri de alınan ilaçlar, el altından satılıyor. Başka bir yöntemde ise yurtdışından illegal getirilen ilaçlar, sahte karekodlu ambalajlarla piyasaya sürülüyor.

        EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ

        Türkiye'de kanser, ölüm nedenlerinde ikinci sırada. Türkiye’de her yıl 162 bin kişiye yeni kanser tanısı konuluyor. Ülkede görülen ilk 5 kanser türü, dünyadaki ve diğer gelişmiş ülkelerdeki örüntüyle benzerlik gösteriyor. Erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanseri ile prostat, mesane, kolorektal ve mide kanseri en fazla görülüyor. Kadınlarda ise meme kanseri en sık görülen kanser türü. Onu tiroit, kolorektal, uterus korpusu ve trakea, bronş ve akciğer kanseri izliyor. Çocuklarda ise çocukluk çağı lösemileri en sık görülen kanser türü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ