Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile görüştü

        Esra YAZDIÇ / Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi iki kez ertelenen İç Güvenlik Paketi ile ilgili hükümet ve HDP sürpriz bir görüşme yaptı. 4 Şubat’taki İmralı ziyaretinin ardından Abdullah Öcalan’ın İç Güvenlik Paketi’nin çözüm sürecine olumsuz etki edeceği yönündeki görüşü heyet tarafından hükümete iletilmişti. Bu konudaki ilk görüşmeyi 8 Şubat Pazar günü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yapan HDP heyeti, 11 Şubat’ta Akdoğan ile yeniden bir araya gelmişti. Son görüşme ise sürpriz bir şekilde dün Meclis’te; AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın odasında gerçekleşti.

        Yaklaşık 1 saat süren görüşmeden önce HDP’nin imralı heyetinde de yer alan Önder çıktı ve İç Güvenlik Paketi ile çözüm sürecinde gelinen noktanın ele alındığı görüşme hakkında “Bütün bu meseleleri Sayın Akdoğan’la ve Mahir Bey’le paylaştık. Kaygılarımızı ilettik. Konuşmaya devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.

        Önder’den 10 dakika sonra odadan ayrılan Akdoğan ise paketin Meclis Genel Kurulu’na gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya, “İç Güvenlik Paketi gelecek” yanıtını verdi.

        ÇÖZÜME TERS PAKET

        Görüşmede Önder tarafından Akdoğan ve Ünal’a İç Güvenlik Paketi’nin çözüm sürecinin yapısı ile ters düştüğü ve bunun İmralı tarafından da ısrarla belirtildiğinin iletildiği öğrenildi. Kandil’e gideceğini söyleyen Önder’in, görüşme sırasında pakete polislerin yetkilerini artıran ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan birinci bölümü nedeni ile karşı çıktıklarını ve bu bölümün düzenlenmemesi halinde pakete karşı çıkmaya devam edeceklerini ifade ettiği belirtildi.

        ÇÖZÜM SÜRECİNDE NEVRUZ BEKLENTİSİ

        Devlet heyeti ile gelecek hafta görüşecek olan Abdullah Öcalan, çözüm sürecinde silahlı mücadeleden müzakere aşamasına geçildiğine yönelik son tarihi verecek. HDP kanadı bu arada Öcalan’ın yakalandığı tarih olan 15 Şubat’a kadar hükümetten bir adım bekliyor. Bu adımın hasta tutuklulara ilişkin bir düzenleme olması bekleniyor. Hükümetin ise seçimlerden önce Nevruz’da; Öcalan’dan silahsızlanmaya yönelik net bir açıklama beklentisinde olduğu vurgulanıyor.

        Öte yandan, 4 Ocak’taki İmralı görüşmesinin ardından hükümet heyeti ile 3 kez bir araya gelen HDP heyeti bugün Kandil’e gidecek. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, Diyarbakır’da yaptığı açıklamada, Nevruz’da önemli gelişmeler olacağına işaret ederek “Kandil’e gidecek olan heyet hükümetle bir görüşme gerçekleştirecek. Ondan sonra alınan kararla ortak açıklama yapacağız” dedi. Diyarbakır’daki Nevruz etkinliğinde bir mesajın açıklanmasına yönelik bir çabanın olduğunu söyleyen Dicle, “Ama yetişir mi yetişmez mi onu bilemiyorum. Görüşmelerin seyrine bağlı” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ