Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KCK heyeti ile görüşen HDP İmralı heyeti dün görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı

        Esra YAZDIÇ DEMİR / HT GAZETE

        Kandil’de KCK heyeti ile 13-14 Şubat’ta bir araya gelen ve önceki gün Türkiye’ye dönen HDP İmralı heyeti dün görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

        Açıklamada, “KCK yetkilileri, çözüm süreciyle ilgili halen müzakere sürecine geçilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, AKP Hükümeti’nin somut olarak müzakere başlıklarında kalıcı barışa gidecek çalışmalar yapmak yerine, kamuoyunda gerçekliğe tekabül etmeyen beklentiler üzerinden algı yönetimi oluşturma çalışmalarıyla zaman harcadığı tespitini yapmıştır” denildi.

        Öcalan’ın hazırladığı müzakere ve çözüm taslağında, 15 Şubat’a kadar müzakere başlıklarında mutabakat sağlanmasının öngörüldüğü anımsatılarak, “KCK’nın, AK Parti Hükümeti’nin çözüm takvimini boşa çıkarmaya çalışan tutumuna tepki ile yaklaştığı” belirtildi. İç Güvenlik Paketi’nin sürecin ruhu ve Öcalan’ın belirttiği “devletin ve toplumun demokratikleşmesi” perspektifiyle çeliştiği de savunularak, İç Güvenlik Paketi’ni çıkarmanın müzakere sürecini tehlikeye atacağı ve paketin, “müzakereye gelmeme” zihniyetinin net bir ifadesi olduğu belirtildi.

        Hafta içinde HDP’nin İmralı heyeti iki kola ayrılarak mesai yapacak. Bir grup, İç Güvenlik Paketi’nin Genel Kurul’da görüşülmesi halinde, Meclis’te nöbete kalacak ve toplantıları kilitlemeye çalışacak. Meclis’te bakanlarla temaslar kurulacak. Bir diğer grup da izin verilmesi halinde son gelişmeleri Öcalan’a iletmek üzere İmralı’ya gidecek.

        ÖCALAN TARİH VERECEK

        Öcalan’ın, bu hafta devlet heyeti ile bir araya gelmesi, öngördüğü takvimin yaklaşık iki ay sarkmasından sonra sürecin işleyişine ilişkin yeni bir değerlendirme yapması bekleniyor.

        ‘TÜRKİYE’DE SİLAHA VEDA’

        HABERTÜRK’ün ulaştığı bilgilere göre, Kandil’de görüşmeler devam ederken Öcalan’a ve çözüm sürecine bağlı kalınması kararı alındı. İktidardan gelen “Silah bırakma” talebine karşılık ise “PKK Kürtlere yönelik yasal ve Anayasal güvence verilmeden, Suriye’de ve Irak’ta IŞİD saldırıları sürerken tamamen silah bırakamaz” görüşü öne çıktı. Buna karşılık “Müzakere sürecinin resmen ilan edilmesi karşılığında” PKK’nın “Türkiye içinde silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye geçiş” kararı alacağı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ