Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tarsus'ta Özgecan Aslan cinayeti sonrası idam polemiği başladı. Nihat Zeybekci, Ahmet İyimaya, Ayşenur İslam, 'Tartışılabilir' açıklamaları yaptı

        HABERTURK.COM

        Mersin'in Tarsus İlçesi'nde kan donduran bir cinayete kurban giden Özgecan Aslan'ın ardından gözyaşları dinmiyor. Kadın, erkek, yaşlı, genç milyonlar ise katillere tepki yağdırıyor. Pek çok kişi için 'milat' olarak görülen olayın ardından 'idam geri getirilsin' polemiği de yeniden gündeme geldi. Son 48 saat içinde siyasilerden de 'Tartışılabilir' açıklamaları geldi.

        CEMİL ÇİÇEK: ULUSLARARASI TAAHHÜTLER BİLİNEREK YAPILMALI

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek, idam cezasıyla ilgili tartışmalar konusunda, "Türkiye'nin uluslararası taahhütleri bilinerek yapılması bizi sağlıklı sonuca ulaştırır" dedi.

        ZEYBEKCİ: GERİ GETİRMEMİZ GEREKİYOR

        İdam tartışmalarında tepki Ekonomi Bakanı Zeybekci'den geldi. Bakan Zeybekçi, Twitter hesabından paylaştığı iletide, "Özgecan Aslan gibi insanlığın katledildiği cinayetler için idam cezasını getirmeyi, hassasiyetle tartışmamız ve getirmemiz gerekiyor" ifadelerini paylaştı.

        'YENİDEN TARTIŞILMALI'

        TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya yaptığı yazılı açıklamada, "Kadına karşı şiddete dayalı öldürmelerde idam ve erkeklik gücünü yok etme cezasını yeniden tartışılması gerekiyor" dedi.

        BAKAN YILDIZ: GÜNDEME GELECEKTİR

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, bakanlık toplantı salonunda gerçekleştirilen 'Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özgecan Aslan cinayetiyle ilgili bir soru karşısında Bakan Yıldız, şunları söyledi:

        Gerek sivil toplum örgütleri gerekse kamuoyunda bunun (idam) tartışılıyor olması yanlış değil. Önümüzdeki süreçte bu konular hem kamuda hem sivil toplum kuruluşlarında gündeme gelecek ve tartışılacaktır.

        'BİR ANNE OLARAK İDAMIN OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM'

        Özgecan'ın Mersin'deki ailesine taziye ziyaretinde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da, 'idam geri gelsin' tartışmalarıyla ilgili şu görüşleri paylaşmıştı: Bir Bakan olarak değil ama bir anne ve bir kadın olarak şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceğini düşünüyorum, bunun tartışılabileceğini düşünüyorum. Bunu gündemimize alabiliriz.

        CHP'Lİ AYGÜN: ÇAĞDIŞI

        İdam kararını savunan isimlerin yanı sıra karşı çıkan isimler de görüşlerini dile getirdi. TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, 'idam ve hadım etme' şeklindeki cezalandırmalarını çağdışı bulduğunu söyleyen Aygün, "İdam ve hadım etmek doğru değil. Çünkü, bu çağımıza yakışmaz. Siyasi suçlara doğru genişletilir" diye konuştu.

        GÜLTAN KIŞANAK: İDAM ÇÖZÜM DEĞİL

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan'ın katledilmesinden sonra söylenen sözleri çok samimi bulmadığını söyledi. Sürekli kadına ne yapması gerektiğini ve nasıl yaşaması gerektiğini tarif edenlerin artık susmaları gerektiğini anlatan Kışanak, "Eğer gerçekten yürekleri yanıyorsa, gerçekten kadınların tecavüze uğramalarını yanlış buluyorlarsa, artık kadınlara değil bu canavarlaşmış hislerle donatılmış erkekliğe 'dur' demeleri lazım." dedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Selam Irmak ise son günlerde gündeme gelen idam tartışmalarına değinerek, "Çözüm idam cezasında değil, erkek zihniyetinin değiştirilmesindedir." dedi.

        HASİP KAPLAN: NE İDAM NE HADIM

        HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan cinayetiyle ilgili tartışmaların çağdaş hukuk devleti ilkelerine uymadığını söyleyerek, "Ne hadım, ne idam, bu ülkede olmayan şeyi istiyoruz; adalet" dedi. Cinayet sonrasında hadım etme ve idam cezasının geri getirilmesine yönelik tartışmalar başladığını anlatan Kaplan, "Türkiye idam cezasını çok tartıştı ve bu defteri kapattı. 2000'de kaldırıldı, daha sonra AB süreciyle ilgili sözleşmeler imzalandı. İdam ceza adaletinde geriye dönüşü olmayan mekanizmadır. Hadımlaştırma olayı çok ilkel bir tartışma. O kadar ilkel ki bunu öne sürenlerin, Peygamberimiz Hazreti Muhammed ve dört halifenin buna şiddetle karşı olduğunu bilmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ