Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ak Parti ve muhalefet milletvekilleri kavga etti: 5 yaralı , kapalı oturumda ortalığın karışması sonucu 4 vekil yaralandı

        TBMM Genel Kurulu'nda kapalı oturumda, AK Partili milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasındaki tartışma çıktı. Tartışma sonrası çıkan kavgada 5 milletvekili yaralandı.

        TBMM'deki kavgada HDP'li Ertuğrul Kürkçü, CHP'li Musa Çam, Aykut Erdoğdu, Refik Eryılmaz, Mahmut Tanal yaralanan vekiller olarak aktarıldı.

        HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili, "Hakikaten çok ağır bir saldırı oldu, demir iskemleleri fırlattılar, Aykut Erdoğdu'nun göğsüne Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler" dedi.

        Kürkçü, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı oturum sırasında usul tartışması açılmasının talep edildiğini ancak TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın usul tartışması isteklerine yanıt vermediğini, bunun üzerine uzun süren tartışma olduğunu kaydetti.

        Bu tartışma sonuçlanmadan Bahçekapılı'nın, AK Parti'li vekillere kürsüyü açmaya teşebbüs ettiğini belirten Kürkçü, şunları kaydetti:

        "Bizim grup başkanvekilimiz Pervin Buldan ve milletvekilimiz Sebahat Tuncel, kürsünün önünde durdular. Bunun üzerine bir anda AKP'li erkek vekiller kürsüye saldırdılar. Arkadaşlarımızı itip kakmaya başlayınca ister istemez arkadaşlarımızı korumak için müdahale ettik ve bunun üzerine arbede başladı. Sadece kendimizi mazur göstermek için konuşmuyorum, hakikaten çok ağır bir saldırı oldu. Hem çok sayıda insan saldırdı, bayağı can almaya gelir gibi... Demir iskemleleri fırlattılar, Aykut Erdoğdu'nun göğsüne Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler. Ben de Sebahat Tuncel'i vekilimizi kenara çekmeye çalışırken ona saldırmak isteyenler bana saldırdı ve yere yuvarlandık. Ondan sonra başım kanayınca arkadaşlar revire getirdi. Başımda bir darbe var. Kanama durdu. Vahim olduğunu sanmıyorum ama sabaha kadar bakacağız. AKP grubu, bu iç güvenlik yasasını yıldırım hızıyla, tartışma olmadan Meclis'ten geçirmek istiyor. Kapalı olduğu için oturum daha fütursuz hareket edildi. İç güvenlik paketinin bir fiili uygulamasını Meclis'te yaşamış bulunuyoruz. Bu gece tasarının görüşmelerine başlama hırsıyla bu sonuç doğdu. AKP'li vekiller kendilerinin vehmettikleri yetkiyi polise verdikleri takdirde olacaklara dair bir demo sayabiliriz olanları."

        "ARKA KAPIDAN REVİRE GÖTÜRDÜLER"

        CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da AA muhabirine olayı şöyle anlattı:

        "Kapalı oturumda Hasip Kaplan söz istedi ve kürsüye gitti. O sırada Kaplan kürsüdeyken Grup Başkanvekilimiz Levent Gök de söz istedi. Başkanvekili Bahçekapılı söz vermeyince Hasip Kaplan kürsüden ayrılmadı. Bunun üzerine Sebahat Tuncel kürsüye gitti. Ardından AK Parti'li milletvekilleri kürsünün etrafını sararak saldırdı ve olaylar başladı. Kavga başlayınca ben de cep telefonumla çekim yapmaya başladım. Bunu gören AK Parti'li milletvekilleri bu sefer bana saldırdılar. Kavga sırasında milletvekili arkadaşlarım Aykut Erdoğdu, Refik Eryılmaz, Musa Çam ile HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaralandı. Daha sonra beni arka kapıdan çıkararak revire götürdüler. Musa Çam'ın Atatürk çiçeğinin üzerine düştüğünü gördüm, umarım omuriliğinde bir zedelenme olmamıştır. Bana, Aykut Erdoğdu'ya ve Ertuğrul Kürkçü'ye Meclis revirinde müdahale yapıldı. Refik Eryılmaz ve Musa Çam Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı."

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile CHP'li milletvekilleri Mehmet Haberal, Süleyman Çelebi ve Mahmut Tanal, TBMM Genel Kurulu'ndaki "İç Güvenlik Paketi" görüşmeleri sırasında yaşanan arbede sonucu yaralanan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ı tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde ziyaret etti.

        CHP İstanbul Milletvekİli Müslim Sarı, Musa Çam'ın durumunun iyi olduğunu söyledi. Sarı Twitter'da şu mesajı paylaştı:

        "KONUŞMAMI ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR"

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavga konusunda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti ve HDP'nin, AK Parti'nin grup önerisinin kapalı oturumda görüşülmesi için önerge verdiğini söyledi.

        TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, HDP önergesi üzerindeki konuşması için HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ı kürsüye çağırdığını belirten Elitaş, şöyle konuştu:

        "Pervin Buldan, sabote etmek için konuşmadı. Sayın TBMM Başkanvekili, 'biriniz imza atın, konuşun' deyince, Hasip Kaplan gidip önergeye imza attı. Fakat Kaplan kürsüye gelip 10 saniye konuştuktan sonra, Pervin Buldan, Kaplan'ı kürsüden aldı, çekti. Bunun üzerine Başkanvekili, 'görüşmeniz bitmiştir, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı çağırıyorum' dedi. Ben kürsüye gittiğimde hem Pervin Buldan hem de Sebahat Tuncel, kürsüden beni atmak için uğraştılar. Ben konuşmaya başlarken onlar yanıma gelerek beni fiili olarak kürsüden iteklemeye uğraştılar, konuşmamı engellemeye çalıştılar. Ben de kürsüden ayrılmamak için uğraştım. O çerçevede, HDP'den Grup Başkanvekili ve diğer milletvekilleri gelerek, 'kadına şiddet uyguluyorsun' dediler. Orada bir grup başkanvekilinin kürsüde yaptığı konuşmayı engellemeyi şiddet olarak kabul etmiyorlar, onların beni kürsüden uzaklaştırma eylemlerini İçtüzük'e aykırı olarak görmüyorlar ama 'vay efendim siz kadınları oradan neden uzaklaştırıyorsunuz' diyerek, kadınları kullanarak Genel Kurul'da şiddet ve terör estirdiler."

        Elitaş, bundan sonra farklı arbedeler olduğunu, kendisine saldırmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

        "HDP milletvekilleri bana yumruk atmaya çalıştılar. Bunun üzerine bizim gruptan arkadaşlar o tahrik üzerine onları benden uzaklaştırmaya çalıştılar. Orada bir arbede yaşandı. O arbedede HDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, stenografların oturduğu sandalyeyi kaldırıp grubumuzun üzerine fırlatmaya çalıştı. O arada Meclis Başkanlık Divanı'ndaki zili CHP'li bir milletvekili söküp AK Parti Grubu'na fırlatmaya kalktı ve o çerçevede olaylar gelişti. Bir milletvekili de geriye çekilirken çiçeklerin bulunduğu yere düştü, inşallah bir şeyi yoktur. Maalesef şu anda TBMM'de terör estirebilmek için her türlü işlem ve eylemi yaptılar, her türlü tahriki ve şiddeti uyguladılar."

        İÇ GÜVENLİK PAKETİ

        TBMM Genel Kurulu'nda iç güvenlik paketi görüşmeleri tamamlanamadı. Görüşmelere bugün saat 14.00'te devam edilecek.

        DHA/AA

        HANGİ PARTİ NEDEN KARŞI?

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        * Vali ve kaymakamların sözlü talimatıyla polis, üst ve araç araması yapabilecek. Kişiye arama gerekçelerini içeren bir belge verilecek:

        CHP: Keyfi aramalar olabilir. Adli süreçte savcının yetkisi vali ve kaymakamlara aktarılıyor.

        MHP: Yargının görevinin mülki amir emrindeki polise verilmesi kuvvetler ayrılığına aykırıdır. Polis her türlü aramayı yapabilen, kişinin üstünü çıkarmasını bile isteyebilen bir canavara dönüşebilir.

        HDP: Savcılık ve mahkeme, izin şartı kaldırılarak yetkileri by-pass ediliyor.

        *Polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, eylemin veya durumun niteliğine göre koruma altına alabilecek, uzaklaştırabilecek, yakalayabilecek ve gerekli kanuni işlemleri yapacak.

        CHP: Bu durum yeni, haksız gözaltı ve karakolda kaybolmalara davetiye çıkaracaktır. Henüz eylemi suç oluşturmayan kişi suç alanına girmediği için ne CMK’ya ve Polis Kanunu’na ne de Anayasa’ya göre yakalanamaz.

        MHP: Yargı kararı olmadan polisin muğlak yetki kullanımı durumunda keyfiliğin önüne geçilemez.

        HDP: Polis çarşıda, pazarda, sokakta istediği kişiyi durdurabilir ve özgürlüğünü kısıtlayabilir.

        * Polise gösterilere katılanların üzerine boyalı su sıkma ve molotof atana ateş etme yetkisi tanınıyor.

        CHP: Yargısız infaz tartışmalarını alevlendirebilir.

        MHP: Suçluluğu hükmen sabit olana kadar kimse suçlu sayılamaz ilkesine aykırıdır. Savaş halinde bile sınırlanamayacak olan masumiyet karinesi açıkça gözardı ediliyor.

        HDP: Polise öldürme yetkisi veriliyor.

        *Havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan suç aleti sayılıyor.

        CHP: Tabanca ile yakalananın cezası 12 ay iken, sapanla gösteriye katılan göstericiye 2 yıldan fazla ceza verilecek.

        MHP: Sapan silah olarak tanımlanıyor. Ruhsatsız tabanca bulundurana bir yıl hapis, gösteride sapan bulundurana 2.5-4 yıl hapis orantısız.

        HDP: Elinde bilye ve sapan olan bir çocuk da öldürülebilir.

        *Barışçıl gösterilerde yüzlerini kısmen bez vesaire unsurlarla örtenlere 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar, terör örgütü propagandasına dönüştürülen gösteride maske takanlara 3 yıldan 5 yıla kadar, yasa dışı örgütlerin amblemlerine taşıyan üniformayı andıran giysiler giyenlere 6 aydan 3 yıla kadar hapis öngörülüyor.

        CHP: Kaşkoluyla soğuktan korunmak için yüzünün yarısını kapatan göstericiye de bu cezanın verilmesi mümkün olabilir.

        MHP: Yüzüne maske takanların cezasının alt sınırı 2 yıl 6 ay iken, yasa dışı örgütlerin üniformalarını giyenlere verilecek cezanın alt sınırının 6 ay olması ironi.

        HDP: Bunlar zaten suçtur.

        *Kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek olaylarda vali emriyle 48 saat gözaltı yetkisi tanınıyor. Toplu suçlarda hâkim karşısına çıkarılma süreci 4 güne yükseltilebilecek.

        CHP: İdari gözaltı getiriliyor. Adli yetkinin gaspıdır. Savcı denetimi kaldırılmaktadır. Anayasa’ya aykırı.

        MHP: Anayasa’ya aykırı.

        HDP: Anayasa’ya aykırı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ