Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı ‘Paralel yapı’ ve ‘yasa dışı dinleme’ soruşturmalarına ilişkin açılacak davalara özel ihtisas mahkemeleri bakacak

        Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE

        Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), ‘Özel yetkili mahkemeler geri mi dönüyor?’ sorusuna neden olan, terör, örgüt ve uyuşturucu suçlarına bakacak özel ihtisas mahkemelerini belirledi. Terör ve örgüt suçları için İstanbul ve Diyarbakır’da 2, Ankara ve İzmir gibi illerde 1’er mahkeme yetkilendirildi. Uyuşturucu suçu içinse İstanbul’da 2, Diyarbakır’da 1 adet mahkeme görevlendirildi. HSYK’nın söz konusu kararına göre İstanbul’da 13. ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri, Diyarbakır’da 4. ve 5. Ağır Ceza Mahkemeleri sadece terör ve örgüt suçlarına bakacak. İstanbul’da 15. ve 16. Ağır Ceza Mahkemeleri, Diyarbakır’da 6. Ağır Ceza Mahkemesi sadece uyuşturucu davalarını sonuçlandıracak.

        Balyoz, Odatv, Poyrazköy ve KCK basın gibi davalar eski mahkemelerinde görülecek. ‘Paralel yapı’ ve ‘yasa dışı dinleme’ soruşturmalarına ilişkin açılacak davalara da özel ihtisas mahkemeleri bakacak.

        ‘GERİ DÖNÜŞ DEĞİL’

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bu kesinlikle özel yetkili mahkemelerin yeniden dönüşü değildir. Şu anda Türkiye’de soruşturması ve yargılaması farklı herhangi bir suç yoktur. Yürüyen çalışma sadece ihtisaslaşmayı temin etmeye dönüktür” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ