Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Turhan Tayan: Darbe lamba açık bırakılarak yapılmaz

        Cemal DOĞAN / HT GAZETE

        Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden 28 Şubat davasının dünkü duruşmasında dönemin Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, tanık olarak dinlendi. Tayan, “28 Şubat sürecinde ışıkları sabaha kadar yanan Genelkurmay Başkanlığı’nın bütçesini hazırlayan bakan olarak neden hesap sormadınız?” sorusuna “Genelkurmay Başkanlığı’nın ışıklarının 24 saat yanması ülkemizin teminatı. Etrafımız ateş çemberiyken Genelkurmay Başkanlığı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün lambalarını açık görürsem huzur duyarım. Darbe davul zurnayla, lambalar açık bırakılarak yapılmaz” diye yanıt verdi.

        ŞEVKET KAZAN’A RET

        Verilen aradan sonra mahkeme, daha öne mağdur olarak ifade veren dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesine, gelmesine engel bir durum olması halinde telekonferansla bağlanmasına karar verdi. Mahkeme, önceki sabah duruşmada şikâyetçi olmadığını söyleyen ancak akşam karar değiştiren dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın başvurusunu ise reddetti. Duruşma 9-10-11 Haziran günlerine ertelendi.

        SIR TOPLANTIYA İNCELEME

        Mahkeme, 28 Şubat 1997’de yapılan tarihi Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) imzalanan kararların, merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın katılımıyla tartışıldığı 13 Mart 1997 tarihli devlet sırrı niteliğindeki Bakanlar Kurulu toplantısı tutanaklarının iki naip hâkim tarafından incelenmesine de karar verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ