Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan Süleyman Şah Operasyonu açıklaması, Başbakan Davutoğlu'ndan Şah Fırat operasyonu açıklaması

        HABERTURK.COM

        Başbakan Davutoğlu, dün 21.00'de Süleyman Şah Türbesi'ne başarılı bir operasyon düzenlenerek manevi emanetlerin alındığını, geride kalan yapıların kullanılamaz hale getirildiğini bildirdi.

        BaşbakanDavutoğlu, Şah Fırat Operasyonu'nun kararının, hukuk kuralları çerçevesinde Ankara'da alındığını belirterek, "Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, bu talimat verildikten sonra şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır, yeni Süleyman Şah Karakoluna kadar iner ve o emanetleri salimen ülkemize getirir" dedi.

        Kayı Boyu'nun öncüsü Süleyman Şah'ın, Fırat Nehri kenarında vefat etmesi ve Caber Kalesi'ne defnedilmesiyle orada Türk milleti için mukaddes bir mekan oluştuğunu söyleyen Davutoğlu, asırlarca bu mekanın tarihin en önemli sembolik mekanlarından birisi olduğunu belirtti.

        Birinci Dünya Savaşı sonrasında 1921'de Fransa ile yapılan anlaşmayla, Süleyman Şah'ın Caber Kalesi'ndeki aziz mekanının, Türk toprağı olarak kabul edildiğini, 1939'da nakli kubur ile Caber Kalesi'nden başka bir mekana, daha sonra da 1975'te baraj inşası dolayısıyla Karakozak Köyü civarına nakledildiğini anlatan Davutoğlu, "Daha önce iki kez nakledilen ve oradaki aziz mekanın Türk toprağı olmasını sağlayan sembolik yerin de değişmesiyle, Türk toprağı olarak addedilen toprak parçası da yeni mekana nakledilmiştir" dedi.

        Suriye'de ilk çatışmaların çıkması ve savaşın yaygınlaşması sonrasında Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun korunması için tedbirler alındığını, asker sayısının artırılarak 38'e çıkarıldığını belirten Davutoğlu, mekanın korunması için yapılması gereken her türlü çalışmanın yakın takiple yapıldığını, Silahlı Kuvvetler'in oradaki askerlerin ihtiyaçlarını eksiklik olmadan, kusursuz şekilde yerine getirdiğini ifade etti.

        Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Karargahında operasyonla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, eş zamanlı iki operasyonun gerçekleştiğini anlattı.

        Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

        Son derece başarılı bir operasyon daha gerçekleşmiştir. Bildiğiniz gibi milletimizin Anadolu'ya yürüyüşünün öncüsü olan Kayıboyu yürüyüşünün öncüsü Süleyman Şah'ın Fırat kenarından vefat etmesi Caber Kalesi'ne defnedilmesi suretiyle orada bizim için son derece mukaddes bir mekan oluşmuştur.

        Son dönemde özellikle bölgede çatışmaların artması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gördüğü askeri zaruretler neticesinde hükümetimiz tarafından bir direktifle gerekli tedbirlerin alınması direktifi verilmiştir.

        "GEÇTİĞİMİZ AY İÇİNDE SİLAHLI KUVVETLERİMİZE DİREKTİF VERİLMİŞTİR"

        Burada Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunması manevi mekan olarak bu mekanın kudretini, oradaki manevi emanetlerin korunmasını ve tabi silahlı kuvvetlerin korunmasını da güvenliklerinin teminat altında alınması prensipleri etrafında her türlü tedbirlerin alınması yönünde geçtiğimiz ay içinde silahlı kuvvetlerimize direktif verilmiştir.

        "EŞ ZAMANLI İKİ OPERASYON"

        Bu direktifler sonrasında yapılan çalışmalar sayın cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarından geçtikten sonra bu hafta içinde yani geçtiğimiz hafta içinde nihai aşamaya gelmişve operasyon dün akşam saat 9 itibariyle başlatılmıştır. Dün akşam eş zamanlı olarak iki operasyon başlatılmıştır. Güçlerimiz sınırdan geçerek Süleyman Şah Karakolu'na gitmişti. Aynı anda tank birliğimiz Eşme bölgesinden geçerek bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı bu toprak parçası üzerinden dalgalandırmıştır.

        "OPERASYONA 100 ARAÇ VE 572 PERSONELLE GİDİLDİ"

        Tüm operasyonlar Genelkurmay karargahından benim de katılımımla yürütülmüştür.39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572personelle Suriye'ye girilmiştir. Takriben 00.30, yani yarımda birliklerimiz, Süleyman Şah Saygı Karakoluna ulaşmışlardır.

        "KONTROL ALTINA ALDIĞIMIZ SURİYE EŞMESİ BÖLGESİNDE BAYRAĞIMIZ DALGALANMAKTADIR"

        Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığında düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Bugün nakli kubur için dini bir törenle bir kaç saat içinde geçici bir kaç günlük bir mekanda Türkiye'de bu emanetlerin muhafaza edileceğini belirten Davutoğlu, "Kontrol altına aldığımız Suriye Eşmesi tarafındaki bölgedeki şu anda orada bayrağımız dalgalanmaktadır. Askerlerimiz orayı kontrol altına almışlardır. Dolayısıyla uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızın bir sonucu olarak daha önce iki kez yer değiştirmiş olan bu mekan, üçüncü kez yer değiştirmiş ama yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bu tören bugün yapılacak. Bir kaç gün içinde de bütünbirlikleri tam teçhizatlı olarak Karapazar'dan aldığımızı bayrağı da göndere çekerek yeni mekanında Süleyman Şah'ı ebedi istirahatgahında emanet yine onun aziz gördüğü topraklara defnedilmiş olacak. Bütün diğer orada muhafaza edilen emanetlerde yeni türbede bundan sonra muhafaza edilecektir" diye konuştu.

        "DİNEN MANEN VE MİLLİ OLARAK YAPILMASI GEREKEN HER ŞEY YAPILDI"

        Davutoğlu, bunun da geçici bir nakil olduğunu ifade ederek, "Suriye'de şartlar düzeltildi. Ümit ederiz ki eski Caber Kalesine asıl yerine ki şimdi baraj altında kaldı ama oraya daha yakın bir mekana tekrar nakli kubur yapılabilir. Dinen manen ve milli olarak yapılması gereken her şey hiç bir eksik bırakılmadan yapılmış son derece başarılı bir operasyon bu saat itibariyle tamamlanmıştır" dedi.

        Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanına, kuvvet komutanlarına, bütünbirliklere, oraya giren birlik komutanına, aylardır Süleyman Şah Saygı Karakolunda büyük bir vakar sabır ve cesaretle görevini yürüten subay ve askerlere bütün millet ve tarih adına Süleyman Şah'tan bugüne kadar gelen bütün ecdat adına, Kayıboyu'ndan Osmanlı Devleti'nden, Türkiye Cumhuriyeti Devletine intikal eden onurlu geçmiş adına teşekkürü bir borç bildiğini söyledi.

        Şu ana kadar bir an bile uyku görmeden bütün bu çalışmaları sadece Ankara'da değil, Diyarbakır'da Malatya'da, Suruç'ta oluşturulan karargahta takip eden bütün komutanlara teşekkür eden Davutoğlu, son derece başarılı bir operasyon olduğunu, uluslararası hukuk anlamında hiç bir hakkın zayi edilmediğini söyledi.

        "TARİHİ SEMBOLLERİNE SAHİP ÇIKAMAYAN MİLLETLER GELECEĞİ İNŞA EDEMEZ"

        Davutoğlu, "Manevi değer itibariyle diğer Suriye toprakları içinde her türlü korunak altında alınmıştır. Bu konuda gerekli bildirimleri de yapılmıştır" dedi.

        Bir milletin ancak tarihine sahip saygı çıkmasıyla geleceğini inşa edebileceğini vurgulayan Davutoğlu, tarihine ve tarihi sembollerine sahip çıkamayan milletlerin geleceği inşa edemeyeceğini ifade etti.

        Milletin aziz tarihinden gelen bu emaneti omuzlarda hissederek gece boyu an be an bir taraftan insanlı keşif uçakları görüntüleriyle, bir taraftan insansız hava aracı görüntüleriyle bütün kolların her bir alanda yaptığı faaliyetleri takip ettiklerini belirten Davutoğlu, tek bir insan hareketliliğinin bile gözleyerek harekatın başarılı olması için gereken talimatların verildiğini söyledi.

        Operasyonu bizzat takip ettiğini, Türk Silahlı Kuvvetlerinin organizasyon ve operasyon kabiliyetini görmekten onur duyduğunu dile getiren Davutoğlu, saat 06.03'deilkkol girdikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da bilgilendirdiğini, bu harekatın baştan itibaren seyrini yakından takip ettiğini kaydetti.

        "EBEDİYETE KADAR SÜLEYMAN ŞAH'IN EMANETİNE SAHİP ÇIKILACAK"

        Süleyman Şah'ın şehit düştüğü andan bugüne kadar o toprakların muhafazası, vatanın ve istiklalin devamı, devletin bekası, milletin onuru için şehit düşenlere rahmet dileyen Davutoğlu, ebediyete kadar Süleyman Şah'ın emanetine sahip çıkılacağını dile getirdi.

        Davutoğlu, "Süleyman Şah'a hitaben de ruhun şad olsun, bize toprak kıldığın vatan ebediyen vatanımızdır, emanetin emanetimiz ve onurumuzdur diyorum. Allah o bayrağı o gönderden indirmesin o emanete sahip çıkacağı gücü ve kudreti nasip eylesin" dedi.

        "TEK ASKERİMİZİN KAYBI DA KAZA SURETİYLE OLMUŞTUR"

        Bir gazetecinin "Operasyon için herhangi bir izin alındı mı? Herhangi bir ülkeye haber verildi mi? Bölgedeki PYD, Özgür Suriye Ordusu gibi güçlerle işbirliği yapıldı mı?" sorusuna Davutoğlu, şu cevabı verdi:

        "Operasyonun kararı Ankara'da alınmıştır. Hukuk devleti kuralları içinde, bize verilen yetkiler çerçevesinde tabii elimizdeki Meclis tezkeresi de göz önüne alınarak, tamamiyle hukuk devleti kurallarıyla içinde Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, bu talimat verildikten sonra şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır, yeni Süleyman Şah Karakolu'na kadar iner ve o emanetleri salimen ülkemize getirir."

        Davutoğlu, hiçbir şekilde herhangi bir izin söz konusu olmadığını, karar ve talimatın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden alındığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayından geçtiğini, TSK tarafından uygulandığını söyledi.

        Başbakan Davutoğlu, bu süreç içinde, herhangi bir sivil kayıp olmaması için, Özgür Suriye Ordusu ile koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra süreç esnasında gerekli bildirimlerde bulunduğunu bildirdi.

        "HAVA KUVVETLERİ HAZIR BEKLETİLDİ ANCAK İHTİYAÇ HİSSEDİLECEK BİR DURUM OLMADI"

        Kara kuvvetleri, mekanize ve zırhlıbirlikleri, komando ve özel kuvvet timlerinin operasyona katıldığını, hava kuvvetlerinin bütün ihtimalleri gözönüne alarak hazır bekletildiğini ancak ihtiyaç hissedilecek bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

        "Operasyon anından itibaren 21.00 itibariyle bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik her hangi bir müdahale en sert şekilde karşılık görür, vazife sonucu ne olursa olsun yerine getirilir. Bunun bilinmesi suretiyle Türkiye'nin caydırıcı gücünden herkesin haberdar olduğu ve bunu yakınen bildiği için çatışma söz konusu olmadı. Sivil bir kayıp söz konusu olmamıştır. Tek askerimizin kaybı da kaza suretiyle olmuştur. Bu bizim kararımızdır, önümüze kim çıkmış olsaydı da bu karar uygulanacaktı. Bu konuda milletimizin, hem hükümetimize hem silahlı kuvvetlerimize güvenmesini, bundan sonra da ne zaman her hangi bir emanete sahip çıkmak gerekirse ve ne zaman ülkemizin istiklali ülkemizin bekası için her hangi bir adım atmak gerektiğinde, hiç bir tereddüde mahal verilmeyeceğinin de bilinmesini isterim."

        DAVUTOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA TWITTER'DAN GELDİ

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin,sınır dışındaki tek vatan toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik, Suriye sınırını geçerek düzenlediği sınır ötesi operasyonu ileilgili ilk açıklamayı Twitter'dan yaptı.

        Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle;

        Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah’ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir. Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK’nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir. Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir. Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içesinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ