Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Şah Fırat Operasyonu’nun ardından Suriye Eşme’sinde yapılması planlanan geçici yerleşkeye ilişkin proje hazır

        Murat GÜRGEN-Ahmet YUKUŞ/HABERTÜRK

        Tasarım aşamasında olan yapı ile ilgili tüm çalışmalar Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülüyor. Tahliye edilen Karakozak’taki türbe 10 dönüm arazi üzerine kuruluydu. Eşme Köyü’ndeki yeni karakol ve türbeyse 15 dönüm arazi üzerine inşa edilecek.

        SINIRA 200 METRE UZAKLIKTA

        İstihkam birliklerinin çalışmaları sürüyor. Süleyman Şah ile iki askerin naaşının bulunduğu sandukalar, Eşme Köyü’ndeki alana 1 kilometre uzaklıktaki Eşmeler Hudut Karakolu’nda oluşturulan geçici türbede muhafaza altına alındı. Sınırın Suriye tarafındaki türbe inşaatının birkaç gün içinde tamamlanması durumunda, sandukalar, yeni türbeye taşınacak. Eşme’de inşa edilen yeni türbe ve karakolun da ‘geçici’ statüde olması ve Suriye’de istikrarın sağlanmasının ardından, türbenin ilk yerine yani Caber Kalesi bölgesine taşınması planlanıyor. Eşme’de kurulan geçici alan Türkiye sınırına 200 metre mesafede. İkmal ve güvenlik sorunu yaşanma olasılığı düşük olduğu için Özel Kuvvetler’in karakoldaki görevinin son bulacağı, burada 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı askerlerin görev yapacağı öğrenildi.

        EŞMELER KÖYÜNDE MUTLULUK VAR

        Süleyman Şah Türbesi’nin konuşlanacağı alanın karşısındaki Birecik İlçesi’ne bağlı Eşmeler Köyü’nde, mutluluk yaşanıyor. Tel örgülerle çevrilen arazideki çalışmaları meraklı gözlerle izleyen köylüler, türbe sayesinde elektrik, su, yol ve güvenlik sıkıntılarının ortadan kalkacağı umudunu taşıyor. HANE SAYISI: 120 NÜFUS: 800 İki günlük geçici askeri yasak bölge ilan edilen 120 haneli ve 800 nüfuslu Eşmeler Köyü’nde, 60 gencin IŞİD’e karşı YPG’ye katıldığı ve 25’inin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Eşmeler Köyü Muhtarı Suphi Yavuz, Süleyman Şah Türbesi’nin kendilerine adeta bir piyango olduğunu söyledi. Büyükşehir yasası çıkınca Şanlıurfa Belediyesi’ne bağlandıklarını ancak kente 90 km uzakta oldukları için çok fazla hizmet alamadıklarını belirten Yavuz, “Süleyman Şah Türbesi’nin buraya gelmesiyle Şanlıurfa’ya değil de Ankara’ya yaklaştık. Ankara’nın gözü artık burada” diye konuştu. Yavuz, “Su, elektrik ve yol problemimiz giderilmiş değil. Türbe sayesinde artık bu hizmetleri alacağımızı umut ediyoruz. Türbenin bizim köye getirilmesiyle ziyaretçiler gelecek. Bu ekonomimizin canlanmasına ve köyümüzün dünyaca tanınmasına vesile olacak. Köyümüz artık eski ismiyle değil Süleyman Şah olarak bilinecek” diye konuştu. “Süleyman Şah’ı Yaşatma Derneği” kurmak için çalışma başlatacaklarını dile getiren Yavuz, Ankara’dan yardım beklediklerini söyledi. Yavuz türbeye geçiş için bir sınır kapısı yapılmasını da istedi.

        IŞİD ‘KÂFİRLER’ DİYORDU’

        4 çocuk annesi Aysel Tekin ise “IŞİD köyümüze kadar gelip ‘kâfirler’ diye hakaret ediyordu. Askeri karakolun kurulmasıyla artık kendimizi daha güvende görüyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ