Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte 5 maddede Şah Fırat Operasyonu’nun gerekçesi...
        1

        Bülent AYDEMİR / HT GAZETE

        Şah Fırat Operasyonu, Türkiye’nin Suriye konusundaki müzakerelerde elini rahatlatan ve masada güçlendiren bir adım oldu. En çok merak edilen konulardan biri de Suriye konusunda uçuşa yasak bölge, güvenli bölgeler ve İncirlik Üssü’nün çokuluslu koalisyona açılıp açılmayacağı...

        2

        Ankara kulislerinde bu sorulara yanıt aranırken; yetkililer, “Operasyon, kesinlikle İncirlik Üssü’nün koalisyona açılması için yapılmadı” şerhini baştan düşüyor. Bununla birlikte, tüm opsiyonların kullanılacağını ve müzakerelerin daha rahat sürdürüleceğini vurguluyor. İşte 5 maddede Şah Fırat Operasyonu’nun gerekçesi:

        3

        GÜVENLİ BÖLGE: Operasyon, Süleyman Şah’taki personelin güvenlik risklerini bertaraf etti. ABD ile eğit-donat anlaşması imzalandı ancak Türkiye, Suriye’de güvenli bölgeler ve uçuşa yasak bölge oluşturulmasını istiyor. Talepleri kabul edilirse, bundan sonra Suriye ile ilgili opsiyonlarda daha rahat hareket edebilecek.

        4

        İNCİRLİK: Türkiye, Esad’ı gündeme almayan sadece IŞİD’le mücadelenin, Suriye’de kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini savunuyor. ABD, önümüzdeki süreçte Türkiye ile daha yakın çalışmayı gündeme alabilir. İncirlik Üssü’nün kullanımı da bu kapsamda. Türkiye, daha rahat karar alabilir.

        5

        İSTİŞARE: Suriye’de iç savaşın çıktığı ilk günden beri, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının korunması amacıyla, ilgili tüm kurumlarla istişareler yapıldı. Farklı ihtimallerin değerlendirildiği sayısız toplantı ve görüşme gerçekleştirildi.

        6

        UYGUN ZAMAN: Geçen mart ayında, Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantı dışarı sızmıştı. Bu toplantıda eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, “buranın boşaltılması gerektiğini” söylemişti. Bu süreçte, PYD ve IŞİD ile gerginlikler yaşandı. Türbenin boşaltılması hep gündemdeydi. Boşaltma kararı için uygun zaman beklendi.

        7

        ÇATIŞMA RİSKİ: Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulması kararı alınıp Türk askerinin Suriye’ye girmesi gerekirse, çatışma riski artıyor. Süleyman Şah Karakolu’ndaki askerler risklerden arındırılmış oldu.

        8

        Karar; vatan toprağının korunması ve provokasyonların engellenmesi ilkesi etrafında alındı. Türbe taşınmadığı takdirde, açık bir hedef olma durumu sürecek ve provokasyonlara açık kriz durumu devam edecekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ