Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Habertürk, Süleyman Şah ve askerlerinin defnedileceği Suriye Eşme’sinde yapımı devam eden türbeye gitti

        Ahmet YUKUŞ/HABERTÜRK

        82 askeri personelin çalıştığı, güvenliğin tanklar tarafından sağlandığı Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu 2 haftada bitecek.

        ŞAH Fırat Operasyonu’yla Türkiye’ye getirilen ve Suriye Eşme’sinde defnedilecek olan Süleyman Şah ile 2 askerinin naaşı için hazırlanan Türbe ve Saygı Karakolu inşaatı aralıksız sürüyor. Bomba imha uzmanı ekiplerinin mayınlı bölgede dün yaptığı çalışmada herhangi bir patlayıcıya rastlanmadı. Türbenin yapılacağı 10 dönümlük arazinin güvenliği tanklarla sağlanırken, tel örgü çekilen inşaat alanına ulaşımın sağlanması için Türk sınırından Eşme Köyü’ne 650 metrelik yol yapıldı.

        2 HAFTA İÇİNDE BİTECEK

        Çoğunluğu er ve erbaşlardan oluşan istihkam birliklerinde görevli 82 askeri personelin çalıştığı 56 metrekarelik alanda 8 metre kazı yapan askerler dün türbenin temelini attı. Çalışmalar sabah gün ışığıyla başlayıp gece yarısına kadar devam etti. Askerlerin kullandığı kepçelere silahlı başka askerler eşlik etti. Askerler geceyi de Eşme Tepesi’nde kurulan çadırlarda geçirdi. Askerlere, 3 öğün yemek verilirken türbenin 2 hafta içinde bitirilmesinin planlandığı öğrenildi. Eşme Tepesi’nde biri türbe için kazıların yapıldığı yer, diğeriyse karakolun yapılacağı alan olmak üzere 2 Türk Bayrağı dikildiği görüldü. Bir askeri yetkili, operasyon sırasında YPG-IŞİD ve Suriye’deki diğer unsurlarla işbirliği yapılmadığını, tamamen Türk ordusunun özel bir operasyonu olduğunu söyledi.

        ‘ATEŞİN ORTASINDAN ALIP GETIRDIK’

        Aynı yetkili, “Şayet iddia edildiği gibi işbirliği yapılmış olsaydı 3 kamyonetle gidilip naaşlar alınırdı. Savaşa hazır vaziyette Suriye’ye girdik. Bu kadar ağır silahlarla girmemizin amacı önümüze çıkabilecek tehlikelere karşı gözdağı vermekti. Sivil kayıpların önlenmesi ve Suriye topraklarında masum insanlarla karşı karşıya gelmemek adına askeri araçlara İngilizce, Türkçe, Arapça ve Kürtçe ‘Dostuz’ afişleri asıldı. Operasyona katılan askerlere de bu cümleler ezberletildi. Kimse bize kılavuzluk yapmadı. Ordumuz Suriye’deki ateş çemberinden tereyağından kıl çeker gibi naaşları alıp getirdi. Oradaki türbeden halısından örtüsüne kadar her şeyi getirdikten sonra sadece boş türbe kullanılamaz hale getirildi” dedi. Operasyonda şehit olan Astsubay Halit Avcı’nın eşinin hamile olduğu bilindiğinden komutanların gelmemesini istedikleri, ancak astsubayın gönüllü olarak bu operasyonda görev almak istediği öğrenildi.

        ARAZİNİN SAHİBİNİN ANNESİ TÜRK VATANDAŞI ÇIKTI

        Suriye'de Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun yapıldığı arazinin sahipleri olduklarını iddia eden Bozan ve Cemal Osman kardeşlerin anneleri Türk vatandaşı çıktı. Birecik’e bağlı Eşmeler Köyü’nde yaşayan Feride Karataş Osman’ın (74), yıllar önce Suriye’nin Eşme Köyü’ndeki akrabası Muhammed Osman ile evlendiği ve iki köyün arasında sınır hattı olduğu için genç kadının tel örgülerin arasından gelin gittiği öğrenildi.

        ‘HAKKIMI HELAL ETMEM’

        Evliliğinden 3’ü erkek 5 çocuğu olan Feride Osman, 1975 yılında eşini hastalıktan kaybedince kalan arazileri çocuklarıyla işlemeye devam etmiş. IŞİD saldırıları sonucu 7 ay önce çocuk ve torunları ile babaevine dönen Feride Osman, kuzeni Ahmet Karataş’ın boş evinde geçici olarak ikamet ediyor. Türbenin yapıldığı arazilerin kendilerine ait olduğunu söyleyen yaşlı kadın, “Aylardır mağdur durumdayız. Vatandaşı olduğum Türk devletinin çocuklarımın zararını karşılamasını istiyorum. Allah’ın bize bahşettiği toprak kullanım hakkını kimseye vermeyiz. Aksi durumda hakkımızı Suriye ve Türk devletine helal etmem” dedi. Bozan Osman ise, “Muhatap bulmamamız halinde Türk ve Suriye devletlerine karşı hukuk mücadelesi başlatacağız” dedi. Resmi açıklama yapmaktan kaçınan bazı askeri yetkililer; Suriye’de askerlerin çalışma yürüttüğü arazileri Hazine malı olarak bildiklerini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ