Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Muğla Cezaevi'nde çocuk tutuklulara işkence iddiası

        Kadir TAMER /MUĞLA

        TBMM Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyesi Nurettin Demir,CHPMuğlaİl Başkanlığı'nda yaptığı basın açıklamasında konuyu meclise taşıyacağını söyledi.

        Yaşları 12 ila 15 arasında değişen 4 çocuğun Marmaris'te gerçekleşen bir hırsızlık olayının zanlısı tarafından yakalandıktan sonra Menteşe ilçesi Düğerek Mahallesi'nde E Tipi KapalıCezaevi'nde bulunan sübyan koğuşuna konulduğunu anlatan Nurettin Demir, şöyle konuştu:

        "Bir erkek çocuk. 15 yaşında, babası işsiz ve okuluna devam etmiyor. 4 arkadaşı ile birlikte gerçekleştirdiği bir hırsızlık sonrası tutuklanıpMuğlaCeza ve İnfaz Kurumu'na gönderiliyor. Çocuklarcezaevine geldiklerinde 1 gün işçi koğuşunda kaldıktan sonra; sübyan koğuşuna yerleştirilmiş. Çocukların 3'ü 53 gün içeride kalmış, diğeri 2 hafta içinde çıkmış. Sübyan koğuşunda 2 aya yakın zamanda hemen hemen her gün işkence, taciz ve hatta ırza geçmeler yaşanmış. Anlatılanlar kan donduracak cinsten. Tarafıma aktarılan işkence yöntemleri; daha önce Pozantı'da karşılaştığımız birçok vakanın örneklerinden oluşuyor. Sübyan koğuşunda bulunan 17 yaşındaki tutuklu ve hükümlü 3 büyük çocuk, küçüklere koğuşu temizlettirip, bulaşıkları yıkattırıyor ve bazı özel isteklerini yaptırtmışlar. İtiraz ederlerse de paspas sopası ile dövmüşler, tabakların kenarlarıyla kafalarına vurarak adeta bir işkence uygulamışlar. İddialara göre küçük çocuklar çığlıklarla kapıyı vurduklarında, gardiyanlar kapıları açıp ya hemen kapıları üstlerine kapatıyorlar ya da küçük çocukları başka bir koğuşa alıyorlarmış. Ancak 1-2 saat geçtikten sonra bu çocukları tekrar gerisin geriye sübyan koğuşuna tekrar getiriyorlarmış."

        "ŞİKAYET ETTİLER DİYE AYAKLARINI YAKIYORLARMIŞ"

        "Aynı gece veya başka geceler küçükler şikâyet ettiler diye gece çocukların ayaklarını gazete veya kantinden aldıkları parfümü ayaklarına döküp yakıyorlarmış" diyen Demir, şöyle devam etti:

        "Bu yapılanlar gardiyanlara anlatıldığında ya hamam denen karanlık soğuk odaya ya da tuvalet olarak da kullanılan bir deliği olan karanlık bir hücreye atılmışlar. Günlerce orada hücrede tutulmuşlar. Yemekler, hücredeki mazgallardan yarısı kesilmiş plastik su şişesi içinde veriliyormuş. 5-6 gün sonra hücreden çıkan çocuklara tekrar sübyan koğuşuna getirildiğinde kendi aralarında ‘terbiye edildi' diye ifade ediyorlarmış. Ayrıca, görüştüğüm çocuklardan birinin ensesinde sigara söndürülmüş. Sigara söndürülen bölge gözle görülecek kadar derin. Sübyan koğuşundaki büyük çocuklar, küçük çocukları özellikle geceleri uyurken yanlarına yatıp bacaklarını, vücutlarını okşuyorlarmış. Buna benzer çeşitli taciz ve tecavüz iddiaları da var ne yazık ki durum çok vahim. Görüştüğüm çocuklar bazı gecelerde yandaki koğuşlardan geceleri çocuk çığlıkları duyduklarını da ifade ediyorlar.MuğlaE TipiCezaevi'nde yapılanlar tam bir insanlık suçudur. Konuyu meclise taşıyacağım."

        15 yaşındaki oğluna işkence edildiğini iddia eden Hakan U. ise, oğlunun yaşadıklarınıcezaevinden çıktığı gün öğrendiğini, vücudundaki izleri görünce hemen hastaneye gittiklerini söyledi. Hakan U., "Marmaris Devlet Hastanesi'ndeki doktorlar oğluma cinsel taciz ve işkence edildiğini görünce hemen 155'i arayarak polise haber verdim. Devlet Hastanesi cinsel tacizin yapıldığı ve işkence gördüğüne dair ön rapor hazırladı. Olay Marmaris Savcılığına yansıdı. Marmaris Cumhuriyet Savcılığı dosyayıMuğlaCumhuriyet Savcılığına sevk etti.MuğlaCumhuriyet Savcılığı oğlumuMuğlaAdli Tıp Kurumu'na sevk etti. Adli Tıp Kurumu hazırladığı raporu gizlilik ibaresiyle savcılığa gönderdi" dedi.

        Oğlunun yaşadıklarına inanamadığını kaydeden Hakan U., "Bize gardiyanlar vecezaeviyetkilileri savcılıkta oğlumun düşme sonucu bu hale geldiğini söylememi istediler.Cezaeviyetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundum. Oğlum her gece çığlıklar içerisinde uyanıyor. Yapmayın, yapmayın diye uykusunda bağırıyor. Bu işin sonunu bırakmayacağım. Adalet istiyorum" dedi. Toplantı sonunda milletvekili Nurettin Demir, işkenceye uğradıkları iddia edilen çocukların fotoğraflarını kamuoyu ile paylaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ