Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Mehmet Baransu'nun avukatı Sıddık Filiz, Balyoz Davası kapsamında müvekkilinin evinin arandığını söyledi

        Serdar KULAKSIZ-DHA

        Gazeteci Mehmet Baransu, Balyoz'da kumpas iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında çıkartıldığı mahkemece tutuklandı. Baransu'ya,'Devletin gizli belgelerini temin etmek' ve 'Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etmek, amacı dışında kullanma ve hile ile alma ve çalma' suçlamaları yöneltildi.

        SAVCILIK, BELGELERİ GENELKURMAY'A SORMUŞ

        Balyoz'da kumpas soruşturması kapsamında tutuklanan Mehmet Baransu'nun emniyetteki sorgusunda; savcılık ile Genelkurmay Başkanlığı arasında söz konusu belgelerle ilgili yapılan yazışmaya yönelik bilgilere de yer verildi. Baransu'nun emniyet sorgu tutanağının başlangıcında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun 25 Kasım 2014'de Genelkurmay Başkanlığı'na yazı göndererek, Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen 19 adet kopya CD ile önceden teslim edilen 4 adet kopya DVD içerisinde devletin güvenliği ve askeri yararları açısından 'Egemen Harekat Planı' ile ilgili çok gizli belgeleri içerip içermediği, bu konuda adli ve idari bir soruşturmanın bulunup bulunmadığı konusunda bilgi talep ettiği belirtildi.

        ORJİNALLERİNİ YOK ETTİ İDDİASI

        Genelkurmay Başkanlığı'nca düzenlenen 5 Aralık 2014 tarihli gizli ibareli yazı ile cevap verildiği, şüpheli Mehmet Baransu tarafından orijinallerinin yok edildiği, kopyalarının teslim edildiği öne sürülen 19 CD içeriğinde yapılan inceleme sonucunda 11 ve 17 numaralı CD'lerdeki "Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf vb." isimlerle hazırlanmış olanların TSK'ya ait bilgi ve belgeler olmadığı belirtildi. CD'ler de yer alan ve açık ismi 'Egemen Harekat Planı' olan ‘Ertuğrul Harekat Planı'nın yenisinin ihdas edilmesi nedeniyle 18 Aralık 2008'de imha edildiği, imha edilen harekat planının ‘Çok gizli' gizlilik derecesine haiz olduğunun tespit edildiği ifade edildi. Söz konusu harekat planındaki bilgilerin devletin güvenliği veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken, ifşası halinde devletin savaş hazırlıklarını, savaş etkinliğini veya askeri hareketlerini tehlikeye sokabilecek nitelikte olduğu vurgulandığı belirtildi.

        BARANSU METRİS'TE

        Baransu, tutuklama kararının ardından, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndan sivil bir polis otosuylaMetrisCezaevi'ne getirildi. Baransu'yu getiren araç, saat 18.45 sıralarında cezaevine giriş yaptı.

        ‘YOLDA GÖRDÜĞÜM KİŞİDEN ALDIM’

        Bbaransu yolda gördüğü bir kişinin kendisiyle konuşmak istemesi üzerine bu kişiyle konuştuğunu iddia ederek “Bana çeşitli CD’ler, belgeler ve yazışmalar gösterdi. Gazeteye bu CD’leri götürdüğümüzde 6 kişiyle bu belgeleri taradık. Belgeleri inceledik. Dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı dahil çok sayıda üst düzey insanın ve belediye başkanın tutuklanmasına yönelik bir darbe planı hazırlandığını gördük ve bunu haberleştirdik” dedi. Baransu “Orijinal belgeleri devlete teslim ettim. Bu orijinal belgelerin hepsi mahkemede. Balyoz belgelerini veren kişi ile 2 kez görüştüm. Son görüşme bavul içinde belgeleri aldığım gündür. Her iki görüşme de kendisinin beni yolda görmesiyle oldu. Tüm belgelerde seminer değil darbe planı olduğu net görülüyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ