Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye İnsan Hakları Kurumu, mahkûmların cezaevlerinde birbirlerine yönelik cinsel saldırı ve kötü muameleyi önlemek için radikal önlemler önerdi

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bir mahkûmun, başka bir mahkûmun cinsel saldırısına uğradığına ve kötü muameleye maruz kaldığına ilişkin hazırladığı raporda radikal öneri ve tespitlerde bulundu. Genç tutuklu ve hükümlülerin yetişkinlerden ayrı yerlerde tutulması gerektiği belirtilen raporda, maddi durumu yetersiz olan ve aileleri ziyarete gelmeyen gençlerin meydancı (ayakçı) yapıldığına dikkat çekildi. Raporda yer alan tespit ve öneriler şöyle:

        AYRI YERDE: Genç tutuklular, yetişkinlerden ayrı bir yerde tutulmalı. Genç mahkûmların yaşlarına göre gruplandırılmamış olması ve kendileri için ayrılmış infaz yerlerinin bulunmaması, gençlerin istismar edilmesine zemin hazırlamaktadır.

        SİGARA BAĞIMLILIĞI: Mahpuslar arasında hiyerarşik bir yapı mevcuttur. Alınan ceza, önemli bir kıdem unsurudur ve ciddi bir hâkimiyet ilişkisine sebebiyet vermektedir. Özellikle maddi durumu iyi olmayan gençler, bazı koğuş mümessilleri tarafından tacize, fiziksel şiddete maruz bırakılmaktadır. Sigara bağımlılığı gençlerin istismarına yol açmaktadır.

        MEYDANCI: Maddi durumu yetersiz olan ve aileleri ziyarete gelmeyen gençler, meydancı (ayakçı, temizlik vs. işleri yapan) yapılmakta, bu da kötü muamele riskini artırmaktadır.

        KOĞUŞ MÜMESSİLİ: Bu raporda gündeme gelen cinsel taciz iddialarının tamamında suçlanan kişiler koğuş mümessilleridir. Mümessillerin, otoriteyi güç kullanarak sağladıkları görülmektedir. Bunu da maddi durumu zayıf genç insanları etraflarında toplayarak gerçekleştirmektedirler. Bu durum, koğuş mümessilliklerinin fiilen de ortadan kaldırılmasını zorunlu kılmaktadır.

        DENETİM: Cezaevinde dayak olayının bu kadar sıradanlaşması, denetim ve izleme görevinin yerine getirilmediğinin göstergesidir.

        ETKİN SORUŞTURMA: Cinsel taciz iddialarının etkin olarak soruşturulması, cezaevlerinde cinsel taciz iddiaları açısından caydırıcılık sağlayacaktır. Yapılan görüşmelerde Ceza İnfaz Kurumları yönetimlerinin temel anlayışı kabul edilemez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ