Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Meclis grup toplantısında önemli açıklamalar yaptı

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Meclis grup toplantısında konuştu. Gündeme ilişkin konularda değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, Dolmabahçe'deki Başbakanlık konutunda hükümet heyeti ile HDP temsilcilerinin bulunduğu toplantıda yapılan 'silahlara veda' çağrısına ilişkin, "Açıklamalar yarım ağız, şifreli. Açıklama sonrası iki taraf da birbirini suçladı. En büyük engel olarak birbirlerini gösterdiler.Açık söyleyeyim, AKP ile HDP arasında bir seçim işbirliği var ve bu işbirliğini götürmek istiyorlar" dedi.

        CHP lideri, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

        - Geçen cumartesi Dolmabahçe'de bir toplantı yapıldı. TV'den izledim. Silah bırakma konusunda bir çağrıydı. Gazetciler sordu verdiğim cevap açık, "Silahın olmadığı Türkiye hepimizin özlem duyduğu bir Türkiye'dir" dedim. Ama bu açıklamayı 10 maddeyle şekillendirdiler. 10 maddeyi de okudum özgürlük, barış diyor bunlara karşı çıkacak halimiz yok.

        'AÇIKLAMALAR ŞİFRELİ'

        - Bu şifreli metnin arkasında ne olduğunu bilmiyoruz. Bu açıklama konusunda bir mutabakat var mı? Varsa ayrıntıları neler? Yoksa neden AKP ile HDP birbirini suçlamaya başladı?

        - Açıklamalar yarım ağız, şifreli. Bu anlayışla ben barışın geleceğine inanmıyorum. Güvensizlik üzerine inşa edilen bir süreç, Türkiye'ye barış getirmez. Hemen arkasından açıklama yapıldı, 'Barışın önündeki en büyük engel, AKP'dir' diye. AKP kanadından açıklama yapıldı, 'En büyük engel HDP'dir' diye. Açık ve net söyleyeyim, AKP ile HDP arasında bir seçim işbirliği var ve bu işbirliğini götürmek istiyorlar.

        - 'Bu sorunu çözmek için adres Kandil değil TBMM' dedik. 'Siz anlamazsınız' dediler. Şimdi bizim dediğimizi seslendirmeye başladılar.Bir kanun çıkardılar. 'Ç' maddesinde kamuoyunun zamanıda bilgilendirilmesini sağlar yazıyor. Bugüne kadar hükümetten bir açıklama duydunuz mu?

        'PKK 'SİLAH BIRAKMAYACAĞIZ' DİYOR'

        - Çözmek isteyenler 4 şarta uymak zorunda. 1- samimi ve dürüst olacaksınız. 2- Gizli kişisel ajandanız olmayacak. İki tarafın da var. 3- Millete izah edemeyecğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz. 4- CHP'ye ve diğer muhalefete bilgi vereceksiniz. Bu şartlar uygulanmıyor tam bir aldatmaca, seçim yatırımı.

        - Abdullah Öcalan açıklama yaptı, okundu PKK silah bıraktı mı? 'Bırakmayacağız' diyor. O zaman sormak lazım silahların gölgesinde nasıl yapacaksınız bunu?

        - İkinci yol yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi. Demokrasinin önündeki en ciddi engeldir. 'Kaldırmıyoruz' diyorlar.

        'BU YASAYI PARLAMENTODAN GEÇİRTMEYECEĞİZ'

        - (iç güvenlik paketi) Bu yasayı bu parlamentodan geçirtmeyeceğiz. Diktatörler demokrasi getiremez. Devleti baskı organı haline getirenler ülkenin sorunlarını çözemez. Düşünün adamın elinde çakı var polis çekti vurdu. Yetki? 'Kanun bana bu yetkiyi veriyor' diyor. Böyle kanun olmaz.

        -Bunlar hakim, savcı kararı olmadan valinin talimatıyla, emniyet müdürünün sözlü talimatıyla arayabilirsin, çırılçıplak soyabilirsin diyor. Bir AKP’li vekil 90 yıllık parantezden bahsediyordu da yarın biri gelip sokağın ortasında ‘soyun bakalım seni arayacağım’ dese siz ne diyeceksiniz acaba?

        - Bu kanun bu haliyle çıkarsa Türkiye uygar dünyadan kopar, ekonomi daha kötüye gider. Türkiye'yi yönetenler için 'diktatör' tanımı yapılır.

        'MAHKEME BENİ HAKLI BULMUŞ'

        - Suriye'ye Mısır'a bakın 8 bin araçlık konvoyumuz var 10 bin kişi ekmek yiyor. Bunların tamamı bitecek. Kamyon şoförünün yüzünden mi? Çapsız bir dışişleri bakanının ve başbakanın yüzünden oluyor. Davutoğlu'na böyle demiştim mahkeme de beni haklı bulmuş. Böylece çapsızlığı mahkeme kararıyla da tescil edilmiş oluyor.

        Şehit Anaları Derneği Başkanı Pakize Akbaba Kılıçdaroğlu’nun boynuna “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” yazılı atkı taktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ