Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İsmail Özgiray vurduğu ördek sebebiyle avcılığı bıraktı

        Bir daha eli tetiğe gitmeyen Özgiray, kendisini arazilerde karşılaştığı yaralı kuşların tedavilerine adadı. Köylülerin de yaralı kuşları kendisine getirmeye başlamasıyla Özgiray, zamanla bir hayvanat bahçesi oluşturacak kadar yabani kuş sahibi oldu. Tedavi ettiklerini doğaya salan Özgiray, uçamayanlara da ömür boyu bakıyor. Özgiray'ın yanında, 25 yıl önce tedavi ettikten sonra kanadı kalkmayan bir kaz bile bulunuyor.

        YETİŞTİRDİĞİ 2 BİN 500 YABAN ÖRDEĞİNİ VE KAZI DOĞAYA BIRAKTI

        Tarlasında ektiği yoncasıyla yaban ördek ve kazlarını besleyen Özgiray, zamanının çoğunu bu hayvanlarla geçiriyor. Geçmişten bu yana iyileştirdiği ve yavru kuşlardan oluşan yaklaşık 2 bin 500 yaban ördeği ve kazı doğaya bıraktı. Özgiray'ın tek isteği, avcıların bilinçli avlanması.Olayın 25 yıl önce başından geçtiğini anlatan Özgiray, o yıllarda etkilendiği bir yaralı ördekten dolayı avcılığı bıraktığını belirterek, "Önceden bende avcıydım. Ava çıktığımda havada bir ördek vurmuştum. Düşen ördeği buldum. Ördeğin yaralı hali beni çok etkiledi, onu iyileştirdim ve avcılığı bıraktım. Sonra köylülerin bulduğu tüm yaralı ördek ve kazları evime getirdim. Onları tedavi ettikten sonra doğaya saldım. Uçamayanları besledim, zamanla yavru yaptılar. Senede 3-5 yavru derken sayıları hayli çoğaldı" şeklinde konuştu.Tarlasında ektiği yonca sayesinde yaban hayvanlarını beslediğini ifade eden İsmail Özgiray, "Yazın sayıları 400'e çıkıyor. İyileştirdiğimi hemen doğaya bırakıyorum. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin 500 hayvanı doğaya kazandırdım. Başka işim yok. Çocuklarım çiftçilik yapıyor, ben de bu hayvanlarla ilgileniyorum" dedi.

        "HAYATIM BOYUNCA HAYVANLARA BAKACAĞIM"

        İnsanların doğadaki tüm hayvanları sevmesi gerektiğini dile getiren Özgiray, vatandaşların bulup bakamadığı hayvanları kendisine getirilmesini, hayatı boyunca bu hayvanlara bakacağını belirtti.Yeşiltepe Beldesi'nin yakınındaki Tuz Gölü'ne dünyanın birçok yerinden yaban kuşlarının geldiğini belirten Özgiray, "Yaban hayvanları, geçişleri sırasında avcılar tarafından vuruluyor. O yaralı hayvanları, çobanlarımız buluyor ve bana getiriyorlar. Benim gezerek rast geldiklerim de oluyor. Onları tedavi ediyorum. Şu anda kümesimde angutlar, Sakarca kazları, Macar ördekleri ve adını bilmediğim hayvanlar da var. Toplamda 60-70'e yakın yaralı hayvanımız var. Bu sene 150'sini de doğaya saldım. Tekrar uçabilme imkanı olmayanları burada bakıyorum. Onlardan da yaklaşık 3-5 sene içerisinde yavru yaptılar. Her geçen yıl sayıları daha çok artıyor. Tabi bunların bakımları da zor oluyor. Tedavi olduktan sonra direkt doğaya salıyorum. Bazen geri gelenler de oluyor. Uçabilen yavrulara yem atmıyorum. Sonunda bırakıp gidiyorlar. Avcılardan tek isteğim, bilinçli avlansınlar. Ya vurmasınlar ya da vurduğu yaralı hayvanları doğaya bırakmasınlar" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ