Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Kuvvetleri’ne ait 3 adet F-4’ün düşmesi ve 6 pilotun şehit olmasıyla ilgili kırım raporu hazırlanırken, uzmanlar HABERTÜRK’e konuştu.

        Murat GÜRGEN/ANKARA

        Malatya ve Konya’da 9 gün arayla yaşanan kazalar dikkatleri F-4 savaş uçakları ve Hava Kuvvetleri pilotlarına çevirdi. Kazaların nedeni kırım raporlarının tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak. Bu süreç, belki yıllarca sürecek. HABERTÜRK, akıllara takılan soruların yanıtlarını, uzmanların ilk izlenimleri ışığında araştırdı. 5 soru, 5 yanıtta kazalara ilişkin işin uzmanları şunları söyledi:

        İlk incelemede hangi sonuçlara ulaşıldı?

        Malatya’da düşen 2 uçakta da Konya’da düşen uçakta da teknik arızaya rastlanmadı. Ayrıca, uçakların yazılımı veya GPS başta olmak üzere uçuş sistemlerinin ‘güvenli’ olduğu, uzaktan elektronik harp teknikleriyle müdahale edilemeyeceği savunuldu.

        Pilotaj hatası mı?

        Malatya’daki kaza için kol düzenindeki uçakların güvenli irtifa seviyesinin altında uçtukları açıklandı. Konya’daysa pilotlar eğitim senaryosu gereğince alçak uçuş yapıyordu. “Kesin pilotaj hatası” diyebilmek için henüz yeterli bulgu yok.

        Sorun pilotların eğitiminde mi?

        Son yıllarda çok sayıda pilotun ve eğitmenin ayrılması Hava Kuvvetleri’nde zafiyete yol açtı. Son iki olayda şehit düşen 6 pilotun iyi eğitimli oldukları vurgulanıyor. Pilotların zaman zaman fazla özgüven dolayısıyla uçuş sırasında risk aldıkları ve bunun kazaya yol açabileceği belirtiliyor.

        ‘BASINÇ YÜZÜNDEN ATLAMAMIŞ OLABİLİRLER’

        Teknik arıza yoksa, bir pilot fırlatma kolunu niçin çekti?

        Konya’da pilotlardan birinin koltuğu uçaktan yaklaşık 100 metre ötede bulundu. Pilotun fırlatma kolunu çektiği ancak fırlatmanın uçuş koşulları nedeniyle gerçekleşmediği tahmin ediliyor. Bu aşamada “Teknik arıza yaşanmadıysa, pilot fırlatma kolunu neden çekti?” sorusu akla geliyor. “Teknik arıza olmasa da pilotlar kontrolü kaybettikleri için atlamak istemiş olabilirler” yorumu yapılıyor.

        Fırlatma sistemi niçin çalışmadı?

        Sadece bir pilotun dahi kolu çekmesinin her iki pilotun uçaktan paraşütle atlaması için yeterli olduğu belirtildi. Malatya’da sis ve kötü hava koşulları nedeniyle, pilotların dağ blokunu fark edemeden çarptıkları değerlendiriliyor. Konya’daysa uçağın alçak uçuş, dalış ve takla manevrası yaptığı, bu nedenle oluşan basınç nedeniyle pilotların atlamak isteseler de başaramadıkları öne çıkıyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ