Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP Grup Başkanvkeili Oktay Vural, Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'na atanacak olmasıyla ilgili sert eleştiriler yöneltti

        MHP Grup Başkanvkeili Oktay Vural,Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın AK Parti'den milletvekili aday adaylığı başvurusunu geri çekerek yeniden görevine dönmesiyle ilgili kararı değerlendirdi.

        'HİÇ YAŞANMAMIŞ BİR DÖNEM YAŞANIYOR'

        Türk devlet geleneğinde hiç yaşanmamış bir dönemin yaşandığını savunan Vural, ilk defa bir MİT Müsteşarı'nın siyasete girme kararı aldığını, bir partiye siyasi tercihini yaptığını, muhalefete karşı olduğunu belirttiğini, ardından yeniden görevine döndüğünü ifade etti.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu vesayet altında olduğunu, kendi milletvekilini, müsteşarını bile belirleyemeyecek durumda bulunduğunu iddia eden Vural, "Davutoğlu hala kendini müsamerede bir Başbakan görmektedir. Müsamere görevi verenler ne yapmasını istiyorsa onu yapmayı bir görev olarak ortaya koymuştur. Başbakan'ın 'attığı adımdan geri dönmez' dediği Hakan Fidan niye aday oldu, niye geri çekildi, niye geri adım attı? Adaylık ve çekilme sürecinde hangi pazarlıklar yapıldı" diye konuştu.

        'KURUMUN BÜTÜN İTİBARI SIFIRLANDI'

        Oktay Vural, yaşanan bu gelişmelerin, dinleme ve izleme ile muhalefet partilerine karşı kurulan komploların devletin derin odakları çerçevesinde hazırlandığını, devletin siyasi amaçlar için kullanıldığını gösterdiğini ileri sürdü. Muhalefete yönelik algı operasyonlarının devam edeceğinin anlaşıldığını öne süren Vural, "Böyle bir siyasi tercihte bulunmuş bir MİT Müsteşarı'nın tekrar müsteşar olarak atanması, aslında derin AKP'in geldiği boyutu ortaya koymaktadır" dedi.

        Hakan Fidan'ın görevinden istifa ettikten sonra tekrar aynı görev atanmasına ilişkin sürecin de hukuk dışı olduğunu savunan Vural, şöyle devam etti:

        Bakkal bile böyle yönetilmez. MİT'in başındaki adam 'aday olacak' diye istifa ediyor. Sonra kalkıp 'geri döndürelim' diyerek kanuna aykırı adım atıyorsunuz. Böyle rezalet yaşanmamıştır.Neye göre geri dönmesine karar veriyorsunuz? MİT'le ilgili kanunda 'MİT kadrosuna atanan personelden, göreve başladıktan sonra 5 yıl geçmeden istifa edenler, 5 yıl geçmedikçe devlet memurluğuna atanamaz' diyor. 25 Mayıs 2010 tarihinde atanmadı mı? 5 yıl geçmedi. Bu bile nasıl bir dikta yönetimi olduğunu, hukukun rafa kaldırıldığını, MİT'in nasıl siyasileştirildiğini ortaya koymaktadır. Milletin hukuku ayaklar altına alınarak devlet yönetilmez.

        MİT'de hangi sırlar vardır da bu sır küpünün orada bulunması istenmektedir. Neler açılacak, saçılacaktır? MİT'in bütün itibarı sıfırlanmıştır.

        'EVREN PAŞANIN YETKİSİNE BENZİYOR'

        Siyasi tercihini belirleyerek ayrılmış birisinin tekrar buraya dönmesini sağlamak, MİT'in bundan önce yaptıkları ve bundan sonra yapacaklarının hepsinin, muhalefete ve millete karşı bu kurumu kullanmak amacı taşındığın ortaya koyuyor. Bu hukuk tanımamazlıktır.

        Böyle bir ortam içinde Cumhurbaşkanı'nın bir partiden aday adaylığı için müracaat etmiş bir kişi ile ilgili olarak kullandığı yetki, aynen Evren Paşa'nın, Milli Güvenlik Konseyi döneminde veto yetkisinden öteye bir anlam taşımıyor. Bir partinin adaylık sürecine nasıl müdahale edersin?

        Bu millet Cumhurbaşkanı olmanız için siz oy verdi. 'Gidin Adalet ve Kalkınma Partisi'ni yönetin' diye oy vermedi.

        Başbakan varmış... Başbakan olsa ne yazar olmasa ne yazar. Türkiye'de Başbakan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı yoktur. Siyasi boşluk söz konusudur. Böyle önemli bir kurumla ilgili iradesini kullanamayan Başbakan, görevinden ayrılmalıdır. Siyasi tercihini yapmış olan Hakan Fidan, görevinden ayrılmalıdır."

        'SORUMLUSU SİYASİ İRADEDİR'

        Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, F-4 uçakların 2020 yılına kadar kullanılacağına ilişkin açıklamayı değerlendirirken, "Maalesef onlar için pilotlarımızın can güvenliği önemli değil. Devletin öncelikli görevi can güvenliği sağlamaktır. Düşen uçaklarla ilgili olarak, uçma talimatını veren siyasi iradedir, sorumlusu da siyasi iradedir" dedi.

        Vural, parti kapatılmasını engelleyecek kanun teklifine ilişkin soru üzerine, "Adalet ve Kalkınma Partisi bir Anayasa yapmak istiyorsa, kaçtığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na gelmeli. MHP teklifini daha önce yapmıştı. Bunlar taktik adımlardır. Bu tavır, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, muhalefet partilerinin itibarını azaltmak amacıyla, algı operasyonu içinde bulunduğu ispat eden bir husustur" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ