Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 1300 yıllık Artuklu köprüsündeki restorasyon çalışmaları tartışmalara neden oldu

        Bulut KUTLU/HABERTÜRK

        Kaymakam Temel Ayca köprünün su altı turizmine kazandırılacağını söylerken, çevreciler “Çalışma eserin ruhuna aykırı ve doğallığını bozuyor. Maliyeti de kamuoyundan gizleniyor” dedi.

        Kültür Bakanlığı ve Karayolları, Hasankeyf’te 1300 yıllık Artuklu köprüsünün restorasyon çalışmalarını yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyor. Yetkililer, Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan tarihi köprüdeki çalışmanın amacının köprünün ayaklarını güçlendirmek ve suya dayanıklı hale getirmek olduğunu belirtiyor.

        Güçlendirme sonrası, köprünün etrafına ışıklandırma ve ağaçlandırmayı da içeren çevre düzenlemesi yapılacak, ardında da tarihi köprü turizme açılacak. Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca, köprünün restorasyonunun devam ettiğini belirterek, “Ayakları su altında kalacak. Baraj bittiği zaman tarihi köprü görsel açıdan çok güzel olacak. İnsanlar buraya akın edecek. Hasankeyf’in baraj suları altında kalmasından sonra, korunan bu eserler su altı turizmine kazandırılacak” dedi.

        BELEDİYE BAŞKANI: MEZARA GÖMÜLÜYOR

        Ancak restorasyon, beraberinde pek çok itirazı da getirdi. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, restorasyon çalışmalarının görüntü kirliliğine neden olduğunu belirterek, “Bir insan nasıl mezara gömülüyorsa, tarihi köprü de bugün o durumdadır. Restorasyonu yapılan köprünün turizme katkısı olmayacak” diye konuştu.

        ÇEVRECİLER: DOĞALLIĞI KATLEDİLİYOR

        Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş da, çalışmanın restorasyon değil güçlendirme olduğunu vurgulayarak, “Bu, eserin ruhuna aykırı ve bilimsel açıdan doğallığını bozan bir çalışma. Amaç Ilısu Barajı’nı meşrulaştırmak. Restorenin maliyeti de kamuoyundan gizleniyor, şeffaf davranılmıyor. Köprü restoresinde tanıtım tabelası dahi yok. Çevreciler olarak bu çalışmaya karşıyız” ifadelesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ