Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İmralı’ya gidecek 16 kişilik İzleme Heyeti’nde yer alacak isimler bilmeceye döndü

        Ahmet YUKUŞ-Esra YAZDIÇ DEMİR/HABERTÜRK

        Dolmabahçe’de hükümet ile HDP’nin yaptığı ortak açıklama, çözüm süreci için başlangıç oldu. Ancak hükümet ile HDP’nin belirleyeceği ve İmralı’ya gidecek 16 kişilik İzleme Heyeti’nde yer alacak isimler bilmeceye döndü. Akdoğan, “Spekülasyonlara itibar etmeyin” dedi.

        Dolmabahçe açıklamasının ardından hükümet ile HDP arasında yeni tartışma konusu “izleme heyeti” oldu. Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile görüşen HDP’li Pervin Buldan, 16 kişilik heyet oluşturulacağını açıkladı. Ancak heyette Akil İnsanlar Heyeti bölge başkanlarının olacağı haberleri, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan “Külliyen yalan ve uydurma” sözleriyle yalanladı. İsimlerin belirendiği ancak sır gibi saklandığı dile getiriliyor.

        ’SPEKÜLASYONLARA İTİBAR ETMEYİN’

        Meclis’te Habertürk’e konuşan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, İzleme Heyeti’nin, tartışılan konular arasında yer aldığını söyleyerek, “Ancak herhangi bir karar yok karar. Somutlaşırsa bunu duyururuz. Spekülasyonlara itibar etmeyin” dedi. Kulislerde ise heyette sinema sanatçısı Kadir İnanır ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın da olacağı konuşuluyor. İnanır ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder geçen hafta İstanbul’da bir görüşme yapmıştı.

        Bu gelişmeler yaşanırken HDP’nin İmralı heyeti temsilcileri İdris Baluken ve Ceylan Bağrıyanık, KCK yönetimi ile görüşmek üzere Kandil’e gitti. KCK yönetimine sürece ilişkin gelişmeleri aktaracak olan heyet, KCK’nın sürece ilişkin tutumu ve düzenlenecek kongreye ilişkin görüşlerini not ederek bunları Abdullah Öcalan’a iletecek. İmralı ziyaretinin 18 Mart’tan önce gerçekleşmesi bekleniyor. HDP, İzleme Heyeti’nde yer alacak isimlerde mutabakat sağlanması halinde adaya heyetten temsilcilerle gitme niyetinde. Ancak gelişmeler, Nevruz öncesinde bu listenin hazırlanmasının zor olduğunu gösteriyor.

        GÖRÜNTÜ YOK, SES OLABİLİR

        Gelen bilgiler, Öcalan’ın Nevruz’da vereceği mesajın görüntülü olmasına hükümetin olumlu bakmadığı yönünde. Mesajın, Öcalan’ın ses kaydı alınarak alana aktarılması ise olasılık dahilinde. Daha önce Öcalan tarafından isimleri belirtilen sekretarya görevini üstlenecek mahkûmların İmralı’ya sevki de isteniyor. HDP, hasta tutukluların salıverilmesi ısrarını sürdürüyor. Bilgiler, hükümetin bu düzenlemeyi önümüzdeki hafta Meclis’e getirebileceği yönünde.

        KISA SÜREDE NETLEŞİR

        HDP’nin Kürt siyasi parti ve hareketlerine yaptığı ittifak çağrısı üzerine BDP ve DTK; Kürdistan Özgürlük Partisi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) ve Devrimci Demokrat Kürt Derneği ile seçim öncesi işbirliği yaptı. Diyarbakır’da düzenlenen “Kürdistan Seçim İttifakı” toplantısına katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, heyetin İmralı’ya gitmesi ile ilgili hükümetle aylar önce mutabakata vardıklarına dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın açıklamalarına atıfta bulunan Demirtaş, “İsimler konusunda henüz bir netlik, bir uzlaşma sağlanmadı. 16 kişilik isim listesi şimdilik yok. Hükümetin hızlı bir şekilde yalanlamasını doğru bulmuyorum. Hükümetle belli bir mutabakata varılmıştır. Mutabakatın sonucu olarak heyet İmralı’ya gitmelidir ve isimler en kısa sürede netleşir diye bekliyoruz” dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ