Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu toplantısında IŞİD'le mücadele konusunda önemli açıklamalar yaptı

        Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu 76'ncı Toplantısı'nın açılışına katıldı. Toplantıda hitap eden Çiçek, IŞİD ile mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.

        'UÇUŞA YASAK BÖLGE GÜNDEMİMİZDE'

        Çiçek şunları söyledi: Türkiye, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonu desteklemektedir ve koalisyonun bir parçasıdır. Suriye'deki itilafın sona erdirilmesi ve DEAŞ tehdidinin bertaraf edilebilmesi için Cenevre bildirisi temelinde gerçek bir siyasi dönüşümün hayata geçirilmesi gereklidir. Muhalefete hak ettiği desteği verebilmek için ABD ile iş birliği içinde eğit-donat programını hayata geçiriyoruz. Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölgeler ve güvenli alanlar tesis edilmesi gündemimizde yer almaya devam etmektedir. Suriye'de istikararın yeniden tesis edilmesi ancak kapsamlı bir stratejinin hayata geçirilmesiyle mümkün olabilecektir. BM'de Suriye'deki itilafın çözüme kavuşturulması konusunda sonuç alıcı bir hareketlilik maalesef gözükmüyor.

        'ÜYELİĞE KABUL ETTİĞİNİZ ÜLKELER HER ŞEYİ DÖRT DÖRTLÜK YAPTI Mİ?'

        Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci hakkında konuşan Çiçek, AB'nin Türkiye ile ilişkilerinde nerede yanlış yaptığını gözden geçirmesi gerektiğini savunarak şöyle devam etti:

        Türkiye 52 yıldır AB'ye tam üye olmak için bıkmadan, usanmadan, inişli, çıkışlı bir yolculuğu sürdürmeye devam ediyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği geçici bir heves değil, iki tarafın da menfaatine olacak olan bir taleptir. Bir süreçtir. Biz bu kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bugünkü toplantıda en açık şekilde bunu teyit etmektedir. Meclis başkanı olarak ve şahsi kanaat olarak ifade ederim ki karşılıklı bir öz eleştiri yapmamız da gerekiyor. Acaba Türkiye, 52 yıldır her şeyi kötü mü yapıyor? Ya da üyeliğe kabul ettiğiniz ülkeler her şeyi dört dörtlük, en mükemmel şekilde yaptı da ondan sonra mı AB üyesi oldu? İşin içerisinde yanlış giden bir şey var.

        'AP'NİN 1915 TUTUMU ESEF VERİCİ'

        Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olayları konusundaki tutumunu eleştiren Meclis Başkanı Çiçek, "Avrupa Parlamentosu ile ilişkilerimiz AB ile farklı alanlarda üst düzey diyalog kurulması esasına dayanan bu iş birliği ruhuna uygun düşmüyor. Bu durumun son göstergelerinden biri Avrupa Parlamentosu'nda bu yıl 1915 olayları konusunda çok sayıda girişimin yapılmasıdır. Tarihi gerçeklikten ve hukuki dayanaktan yoksun bütün bu adımları her bakımdan fevkalede sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz" diye konuştu.

        'SURİYE'DE İSTİKRAR ŞART'

        Türkiye ve Avrupa Birliği açısından taşıdığı önem sebebiyle Suriye'deki duruma ilişkin görüşlerini açıklayan Çiçek, IŞİD ile mücadelenin Suriye'ye yeniden istikrarın getirilmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

        Suriye kaynaklı risk ve tehditler giderek artmaktadır. Suriye'deki itilafın yarattığı yıkım ve insanlık dramı vahim düzeyde seyretmeye devam etmektedir. Suriye'deki itilafın sebep-sonuç ilişkisinde sebep rejimdir. DEAŞ'ın ortaya çıkması da itilafı daha da karışık içinden çıkılması zor hale getirmiştir. Rejimin yarattığı kaos ortamında palazlanan ve terör örgütü olduğunda Türkiye olarak bizim hiç şüphemizin olmadığı DEAŞ, Suriye ve Irak'ta kaydettiği ilerleme ve terör eylemleriyle uluslararası toplumun öncelikli hedefi haline gelmiştir. DEAŞ ile mücadele ancak Suriye'ye yeniden istikrarın getirilmesiyle mümkün olabilir.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ