Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Melda Onur mezrada mahsur kalan aileyi ziyaret etti

        Nazimiye'de Peri Vadisi üzerinde yapılan Pembelik ile Seyrantepe HES barajlarının su tutması nedeniyle Dallıbahçe Köyü Ilısu Mezrası'na giden yol ve köprü sular altında kaldı.

        Ilısu Mezrası'nda yolun sular altında kalması nedeniyle yaklaşık 8 aydır mahsur kalan Ayhan Arduç ile eşi Adile Arduç'u CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, ziyaret etti. Onur, mezraya gidebilmek için 3 kişilik lastik bot kiralayıp, Arduç ailesine beraberinde gıda maddeleri de götürdü. Vadiyi botla geçen ve daha sonra kar altında yaklaşık 30 dakika yürüyen Onur, ailenin yolunun yapılması için konuyu TBMM gündemini taşıyacağını ve Çevre Şehircilik Bakanı ile bizzat görüşeceğini söyledi.

        Milletvekili Melda Onur'un sorunlarını dinlediği Ayhan Arduç, eşi ile birlikte 8 aydan bu yana mezrada mahsur kaldığını belirterek, şöyle dedi:

        "Annem ve yakın akrabalarım suyun öte yanında, Karakoçan İlçesi'nde yaşıyor. Annemle göl kıyısında bir birimizi uzaktan görerek hasret gideriyoruz. Üniversitede okuyan 2 çocuğum yılda iki kez bizi ziyarete geliyorlar, maalesef çocuklarımıza sarılıp koklayamıyoruz. Suyun iki yakasından birbirimizle konuşabiliyoruz. Özellikle Pembelik Barajı'nın bitmesiyle mezramıza gelen yol ve köprü sular altında kaldı. Hem Tunceli Valiliği hem de şirket yetkilileri söz verdikleri halde yolumuzu ve köprümüzü yapmadılar. Yasal olarak baraj suları altında kalan yol ve köprünün yapılması gerekiyor. Aylardır burada yaşam mücadelesi veriyoruz, gıda maddelerimiz dahi tükenmek üzere. Engelli olduğum için gidip maaşımı dahi çekemiyorum. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Burada bir insanlık dramı yaşanıyor. Lütfen sizin aracılığınızla bütün Türkiye'ye sesleniyorum, biz de bu sıkıntıdan kurtulalım ve insan gibi yaşayalım."

        CHP Milletvekili Melda Onur, ailenin köylerinde doğup büyüdüğünü, doğal olarak da doğdukları topraklarda yaşamlarını sürdürmek istediklerini anlatırken, "Baraj gölündeki sular, nedeniyle aylardır burada mahsur kalmış durumdalar. Baraj şirketi yetkilileri su altında kalan köprü ve yolu yasal olarak yapmak zorunda oldukları halde yapmamışlar. Burada Tunceli Valisi hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrıda bulunuyorum; Arduç ailesinin sorunun derhal çözülmesini, ailenin de bizler gibi çocukları ve yakınlarıyla istedikleri zaman görüşebilmeleri için ne gerekiyorsa acilen yapılması, aksi durumda yaşanacak olumsuzluklardan devlet yetkilileri sorumlu olacaktır."

        Milletvekili Onur, baraj yapılan bölgede 1000 yıllık meşe ağaçları bulunduğunu vurgularken, şöyle devam etti:

        "Bu ağaç yöre halkı tarafından kutsal kabul edilip, ziyaret olarak adaklar adanıyor. Baraj gölü nedeniyle ziyaret sular altında kalmış ve 1000 yıllık meşe ağacı ise kurumuştur. Maalesef; şirket yetkilileri ve devlet de bu duruma seyirci kalmıştır. Yolda buraya gelirken bölgenin doğal güzellikleri ve yüzlerce kuş türüyle karşılaştım. Ne yazık ki bölge giderek barajlar nedeniyle çoraklaşıyor, buradaki yaşamda kısa sürede daha kötü duruma gelecektir.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ