Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken TBMM'ye 'Askerin siyasete dahil olmasının önlenmesi için Meclis Araştırması açılması için' dilekçe verdi

        HDP, askerin siyasete dahil olmasının önlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, Türkiye'de askerin siyaseti dizayn etme gücü ve istencinin, Türkiye siyasi tarihi ile aynı yaşta olduğu belirtildi.

        'GEÇİCİ SESSİZLİK İTTİFAKI'

        Türkiye'de ordunun siyasi ve sosyal yaşama müdahale etme durumunun her dönem olduğu gibi yakıcılığını sürdürdüğü savunulan gerekçede şu ifadeler kullanıldı:

        AKP iktidarının 'orduyu gerilettik' söylemine karşı ordu ile geçici bir sessizlik ittifakı yaptığı açığa çıkmaya başlamıştır. Nitekim Süleyman Şah Türbesi'nin Rojava'nın Eşme Köyü'ne taşınması öncesi ve sonrasında gelişen diyalog ve pratikler, Türkiye'de yeni siyaset yollarının açığa çıkmasına ruh kazandırmıştır. TSK kendi alanı olmamasına rağmen, görev alanının sınırlarını aşarak söz konusu ruha karşı doksan yıllık siyasete müdahale geleneğinin yeni bir refleksini göstermiştir.

        'ASKER-SİYASET İLİŞKİSİ YENİDEN DÜZENLENMELİ'

        Gerekçede, Türkiye'nin normalleşmesi, demokrasi normlarının oturması, hukuk devletinin ilkelerinin yerine getirilmesi, asker-siyaset ilişkisinin belirgin bir şekilde normalleşmeyle uyum sağlaması için yapısal çözümlerin bulunması gerektiği ifade edildi.

        Önergede, Türkiye'de asker-siyaset ilişkisinin yeniden düzenlenerek bu hususta demokratik bir rejimin gereklerinin yapılması ve askerin siyasete dahil olmasının önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ