Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Hayali ihracat operasyonunda 20 kişi tutuklandı

        Nihat ULUDAĞ / HABERTÜRK

        İstanbul ve 16 ayrı ilde düzenlenen 750 milyon TL’lik hayali ihracat operasyonunun ‘şifreleri’ ortaya çıktı. Çete üyelerinin, gözaltına alınan 5 gümrük memuruna gönderdikleri rüşvetin miktarını söylemek için “300 koyun gönderdim aldın mı?” şifresini kullandıkları belirlendi. Bir yıllık teknik takibin sonucunda gerçekleştirilen operasyonda çete üyelerinin, gümrük muayene memurlarıyla işbirliği yaparak 750 milyon TL vurgun yaptığı ortaya çıktı.

        Liderliğini Ahmet G.’nin yaptığı çetenin işleyerek ithal etme şartıyla sıfır vergi ile soktukları tekstil ürünlerini iç piyasaya sürüp, yerine de ‘çaput’ları konteynerlere yükleyerek yurtdışına gönderdiklerinin tespit edildiği operasyonda Halkalı Gümrüğü’nde görevli 5 muayene memurunun da aralarında bulunduğu 39 şüpheli gözaltına alındı. Çete üyelerinin, rüşvet verdikleri belirlenen 5 gümrük muayene memuru ile aralarındaki şifreler teknik takip ile ortaya çıkarıldı.

        Çete üyeleri, gümrük muayene memurlarına “300 koyun gönderdim” şifresiyle gönderilen rüşvetin miktarını, “156 ne oldu” şifresiyle yurda getirilen tekstil ürünlerinin durumunu, “Yemek geldi mi” şifresiyle de rüşvetin alınıp alınmadığını sordukları belirlendi. Şüphelilerden 11’i savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen 28 şüpheliden 20’si tutuklanırken 8 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ