Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sağlık merkezini 12 dakika erken kapatan doktora soruşturma

        Arif BALKAN / HT GAZETE

        Hatay İskenderun 6 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Lami Günay’dan, 6 Ocak günü yapılan denetime göre sağlık merkezini 12 dakika erken kapattığı gerekçesiyle savunması istendi. 14 Mart Tıp Bayramı’ndan 2 gün önce kendisine ulaşan tebligatın ardından Günay bir savunma hazırladı.

        ‘TEK SUÇUM BU DEĞİL’

        “Beni cezalandırın” başlıklı savunmasında Günay şu ifadeleri kullandı: “Ben aile sağlığı merkezini mesai bitimi olan 17.00’ye 12 dakika kala kapattım. Suçluyum ve cezalandırılmam gerek. Ama tek suçum bu değil. Ben ilk suçumu, ailemin ‘Oğlum vatana, millete hayırlı olmak istiyorsan oku ve doktor ol’ nasihatini tuttuğum için işledim. Suçluyum. Herkesin güle oynaya bitirdiği fakülteleri varken ben tıp fakültesini seçerek adeta çalışma kampına girmiş gibi çalışarak bitirdiğim için suçluyum. 25 yıllık meslek hayatımın ilk yıllarında Kilis’in araç gitmeyen köyüne tayin edildiğimde, oradaki insanların hayatına dokunduğum için de suçluyum. Devlet hastanesi acil servisinde gün aşırı nöbet tutmak zorunda bırakıldığımda sesimi çıkarmadığım için suçluyum. Yine aynı hastanenin doktor odası diye verilen köpek kulübesi büyüklüğündeki odasına rıza gösterdiğim için suçluyum. Başhekim odalarında çifte klima varken, acil servis odalarına klima taktırılmadığından, terim hastamın üzerine damladığı için suçluyum. Yıllarca, işçilerden daha düşük maaşla çalışırken, sesimi çıkarmadığım için suçluyum. Nöbet paralarımız ödenmediğinde, döner sermaye paralarımız haksız yere kesildiğinde sesimi çıkarmadığım için suçluyum. Ayda 12 nöbet tutturup sadece 8 nöbet parası ödediklerinde ve ‘Ne yapalım mevzuat böyle’ dediklerinde, nöbet tutmaya devam ettiğim için suçluyum. Hiç görevim olmadığı zamanlarda, geceleri arandığımda kalkıp hastalarıma yardım ettiğim için suçluyum. Hastalarımın yasal olmayan taleplerini geri çevirdiğimde bana yapılan küfür ve hakaretlere sessiz kaldığım için suçluyum. Aile hekimliğini 7 yıl boyunca pilot işleten sistemin oturduğuna inandığım için suçluyum. Bize verilen söz(leşme)lerin tutulacağına güvendiğim için suçluyum. ‘Aile hekimliğinde nöbet tutturulmaması esastır’ dediklerinde onlara inandığım için suçluyum. Birçok meslektaşımı aile hekimliği sistemine girmeleri için ikna ettiğim için suçluyum. Gerekli, gereksiz birçok demirbaş malzemenin bir sefer alınacağını sanıp her üç ayda bir yeni demirbaşlar alınmasını isteyen, sisteme güvendiğim için suçluyum. Koruyucu hekimlik yapacağımız söylenmesine rağmen sağlık sektörünün tüm eksikleri ve angaryaları üzerimizden geçirildiğinde hâlâ sisteme inanmaya devam ettiğim için suçluyum. Cumartesi çalışan öğretmene 200 TL verip aynı gün çalışan doktora 63 TL verildiğinde nöbet tutmadığım için suçluyum. Evet, ben mesai saatine 12 dakika kala kapattım. Beni cezalandıracaksanız, bunların tümü için cezalandırın.”

        ‘TARİHE BİR NOT DÜŞMEK ADINA YAZDIM’

        Lami Günay, Habertürk’e ise “Evet resmi prosedür olarak bakıldığında 12 dakika erken kapatmak hatalı olabilir. Ancak biz hekimler 7/24 hekimlik yapan insanlarız. Bize toplumun veya devletin ne zaman ihtiyacı olsa göreve hazırızdır. Bunu, tüm hekimler defalarca yaşamış ve yaşamaktadırlar” dedi. Günay, tarihe bir not düşmek adına böyle bir savunma yazdığını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ