Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ÖSYM Başkanlığı'na Ömer Demir atandı

        Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        29 Mart’ta 4 yıllık görev süresi dolacak olan Prof. Dr. Ali Demir’in yerine, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’na Prof. Dr. Ömer Demir atandı. 2003 yılından itibaren 5 yıl boyunca Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu (TÜİK) Başkanlığı da yapan Demir, iktisat profesörü. Son olarak 2013 yılında kurulan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin rektörlüğünü yürüten Demir’in, din ekonomisi üzerine akademik çalışmaları ve kitapları bulunuyor. Prof. Dr. Ömer Demir’in atanmasına ilişkin kararname, Resmi Gazete’de yayımlandı. 4 yıl boyunca ÖSYM Başkanlığı yapacak olan Demir, pazartesi yeni görevine başlayacak.

        TRABZON DOĞUMLU

        1963 yılında Trabzon’da doğan Ömer Demir, ODTÜ mezunu bürokratlar arasında yer alıyor. Kamu yönetimi mezunu olan Demir, akademik kariyerini iktisat üzerine yaptı. Demir, bu arada çeşitli kamu kurumlarında da değişik görevlerde bulundu. TÜBİTAK Bilim Kurulu ve YÖK üyeliği, YÖK Başkanvekilliği, ÖSYM ve Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Demir, 5 yıl boyunca da TÜİK Başkanlığı’nı yürüttü. Demir, Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) TÜİK’e dönüşmesi sürecini yönetti.

        DIN EKONOMİSI ÜZERINE ÇALIŞTI

        İktisat ve din konulu makaleler ve kitaplar yazan Demir, özellikle din ekonomisi üzerinde yoğunlaştı. Demir’in İslami sermaye, ahlaki beşeri sermaye, piyasa ekonomisinde ahlak-din konulu makaleleri ve “Siyasete Yön Veren Rasyonel Cahil Seçmenler” adlı çalışması bulunuyor. ‘İktisat ve Ahlak’, ‘İslam, Sivil Toplum ve Piyasa Ekonomisi’, ‘Din Ekonomisi: İnanç, Zenginlik ve Mutluluk’ adlı eserleri olan Demir, bugüne kadar 11 kitap yazdı.

        ALDIĞI HEDİYEYİ KAYDETTİREN BÜROKRAT

        Demir, TÜİK Başkanı olduğu dönemde, kendisine verilen hediyeler için değer tespiti yaptırıp hediyeleri kayıt altına aldırmasıyla tanınmıştı. Kendisine Umman heyetince hediye edilen hançer ile Moğolistan heyetince verilen tablo için Ankara Vergi Dairesi’ne başvurarak değer tespiti istemişti. O dönem, Mal Bildirim Kanunu’na göre, aldığı değerli hediyelerin kaydını yaptıran tek bürokratın Demir olduğu açıklanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ