Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim ÖSYM Başkanı ve yardımcıları “Yeni Türkiye’nin Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Sistemi, 2014’ten 2023’e” başlıklı bir kitaba imza attı

        HABERTÜRK/ANKARA

        ÖSYM’nin 2015-2023 dönemindeki yapılanmasının nasıl devam etmesi gerektiğine yönelik önerilerin de yer aldığı kitapta; Yeni Türkiye ÖSYM’si için amaca uygun sınav sistemleri ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi, el değmeden sınavların hazırlanması, sınav süreçlerinin otomasyonu, insandan bağımsız sistemlerin hayata geçirilmesi, e-imza ile çalışılması, kriptolu bilgi transferlerinin sağlanması, elektronik sınav uygulamalarının yaygınlaştırılması hedeflerine yer verildi.

        YAPAY ZEKÂ BORSADA KULLANILIYOR

        El değmeden sınav oluşturma hedefi kapsamında, soruları, soru havuzundan otomatik olarak çeken ve sınavları belirlenen kriterler doğrultusunda, el değmeden hazırlayan yazılımların devreye sokulacağı bildirildi. Bu çerçevede, ‘yapay zekâ’ uygulamalarının değerlendirmeye alınması tavsiye edildi. Yapay zekâ ile bilgisayarların, bilgi işleyebilme, yorum yapabilme, planlama ve kontrol aktivitelerini gerçekleştirebilme, karar verebilme, muhakeme yapabilme gibi birçok niteliğe sahip olduğunun bilimsel araştırmalarda ortaya konulduğuna dikkat çekilen kitapta, bu teknolojinin havaalanlarında, borsada ve sağlık sisteminde kullanıldığı hatırlatıldı.

        TUVALETLİ SINIFLAR

        Sürekli ve alternatifi bol sınavlar gerçekleştirilmesinin, “sınav stresinin” önlenmesi açısından önemine vurgu yapılan kitapta, ilk etapta 10 bin adayın girebileceği elektronik sınavların yapılmasının hedeflendiği kaydedildi. Sınavlarda, “tuvalete gitme yasağına” karşı, tuvaleti olan sınıfların oluşturulması gibi düşüncelerin de değerlendirildiği belirtildi. Nitelikli personel seçiminin sadece genel yetenek ve genel kültürle ölçülemeyeceği ifade edilerek, bu kapsamda, “Öğretmen Alan Bilgisi Testleri” gibi testlerle, bireylerin alana özgü bilgisi, deneyimi, tecrübesi, beklentileri ve amaçlarının ölçülmesinin önemli olduğuna dikkat çekildi.

        ‘HAZIRLIK KURSLARINI DA KAPSASIN’

        ÖSYM sınavları ile dershanelerin yapılanması arasında önemli bir ilişki bulunduğuna dikkat çekilen kitapta, dershanelerin özel okula dönüşümü projesinin, yabancı dil eğitimi ve sanat eğitimi veren kurslar hariç “Kamu Personel Seçme Sınavı”, “Dikey Geçiş Sınavı”, “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı”, “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı”, “Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı” gibi sınavlara hazırlık kurslarını da kapsayacak şekilde genişletilmesinin önemli olduğu kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ