Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KPSS soruşturmasında 62 şüpheli tutuklama talebiyle mahkemeye gönderildi.

        Cemal DOĞAN/ANKARA

        Soruşturmada, delil olarak el konulan ve emniyette incelenen bilgisayardaki soruları sildiği belirtilen bir emniyet amirinin de gözaltına alındığı öğrenildi. Soruşturmada, serbest kalan 4 şüphelinin etkin pişmanlık düzenlemesinden yararlandıkları belirtildi. İtiraflarda bulunan 4 şüpheli, verdikleri önemli bilgiler üzerine Savcı Yücel Erkman’ın talimatıyla serbest bırakıldı.

        ‘SORULAR DERNEĞE GELDİ’

        Savcılık ve polisin teknik takibi, KPSS’deki kopya skandalının ayrıntılarını ortaya çıkardı. Soruşturmaya ilişkin iddialar şöyle:

        120 soruya doğru yanıt veren şüphelilerden N.E. şüpheli A.P. ile irtibatlıydı, bu kişi eski ÖSYM Genel Sekreteri M.A. ile birçok kez görüştü.

        Sorular, 2010 yılındaki sınav öncesinde bir derneğe geldi, paralel yapıyla ilişkili kişilere dağıtım dernek üzerinden yapıldı.

        Zanlılardan bazıları 60 yaş üzerindeki kişilerin kimlik bilgilerini kullanarak telefon hattı açtırdı ve bu hatlar KPSS usulsüzlüğünde kullanıldı.

        Zanlılar, “paralel devlet yapılanması”na yakınlığı ile bilinen sivil toplum kuruluşları ve şirketlerle irtibatlıydı.

        SAVCIYI TEHDİT EDENLER ADLİYEDE

        Öte yandan, operasyondan bir gün önce, Savcı Erkman’ı telefonla arayarak tehdit ettiği iddia edilen Nuri Ö. ile Kamil B. de tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, ifadelerinin ardından 2 şüpheliyi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Kamil B.’nin, kopya çekilen 2010 KPSS sınavına da girdiği ve 90’ın üzerinde puan aldığı tespit edildi. Etimesgut’ta bir ortaöğretim okulunda öğretmenlik yapan Nuri Ö.’yü emniyetteki ifadesi sırasında 12 avukatın savunması dikkat çekti.

        YARIMAĞAN’IN BANKA HESAPLARI İNCELENDİ

        MASAK, şüpheliler arasında yer alan dönemin ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın 2009-2014 yılı banka hesaplarını da inceledi. Bu dönemde hesaba toplam 809 bin 145 TL gönderildiği, heaptan da farklı kişilere toplam 53 bin 153 TL gönderdiği belirlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ