Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Sakarya'dan İstanbul'a getirilen Yeliz Sevinç'in ailesinin açtağı, sezaryen davasında Adli Tıp kusur yok dedi

        Serdar KULAKSIZ/İSTANBUL

        Sakarya'da yaşayan hamile Yeliz Sevinç (27), 10 Ağustos 2012’de ağrılarının artması ve erken doğum riski nedeniyle İstanbul’da bir üniversite hastanesine getirildi. Burada 4 gün boyunca ağrıları devam ettiği halde herhangi bir müdahalede bulunulmayan Sevinç, 4 günün sonunda normal doğuma alındı ama doğum esnasında bebeğin ters geldiği anlaşıldı.

        Zorlu doğum saat 11.30’da gerçekleşti, ancak saat 15.00’de doktorlar aileye “bebeğin öldüğünü” bildirildi. Bebeklerini kaybeden Sevinç çifti, ağrılara rağmen annenin 4 gün bekletildiğini ve sezaryenle gerçekleştirilmesi gereken doğumun normal yapılmaya çalışıldığını öne sürerek, doktorlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şikâyet dilekçesinde, “Normal doğum sırasındaki müdahalede, bebe- ğin yüzünün neşterle kesildiği” iddiası da yer aldı. Aile ayrıca İdare Mahkemesi’ne başvurup, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne de 210 bin liralık tazminat davası açtı.

        ‘DOĞUM ERKEN BAŞLADI’

        Mahkeme, bebeğin ölümünde hastanenin ve görevli doktorların kusurunun bulunup bulunmadığının tespit edilmesi için dosyayı Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Adli Tıp da raporunda, doğumun tıbben doğru olduğunu bildirdi. İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nca hazırlanan raporda doğum süreci şöyle anlatıldı: “Annede kasılmanın olmaması nedeniyle doğumun sezaryenle yapılmasına karar verildi. Hazırlıkları yapılırken kendiliğinden ve hızlı bir şekilde doğum başladı. Doğum manevralarla gerçekleşmeyince, rahim ağzına kesi gerçekleştirildi ve manevrayla doğum sağlandı. Acil doğum nedeniyle vücudunun bir bölümü çıkmış olan bebeğin bir an önce doğumunun gerçekleştirilmesi gerektiği, bu nedenle en yakın ve uygun yerde doğumun gerçekleştirildiği anneye anlatıldı.” Raporda, yapılan manevraların ve doğumun tıbben doğru olduğu, bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonun her an değişebileceği vurgulandı. Bebeğin yüzünde oluşan kesinin de bir komplikasyon olduğu belirtilerek, “Doğumda görev alan doktorlara, yardımcı personele ve idareye kusur atfedilemeyeceği oy birliğiyle karar verildi” denildi. Bebeğin ölüm nedeni ise “zor doğumdan kaynaklanan komplikasyon” olarak belirtildi.

        İTİRAZ ETTİLER

        Sevinç ailesi ise, ağrılara rağmen zamanında sezaryen yapılmayıp 4 gün boyunca normal doğumun beklendiğini belirterek Adli Tıp raporuna itiraz etti. Aile, tüm tedavi evraklarıyla birlikte dosyanın mahkemece belirlenecek bir üniversiteye gönderilerek, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetinden, mahkeme ve Danıştay denetimine elverişli rapor alınmasını istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ